Folket og fiendene

Donald Trumps kamp mot mediene er absurd, men også urovekkende.

TRUMPS KAMP MOT MEDIENE: Det er aldri et godt tegn at statsledere forsøker å tilrane seg monopol på informasjon. Historien er av full av eksempler på hvor galt det kan gå, mener BT.

James Lawler Duggan / Reuters

Som mange statsledere med autoritære trekk verden over, har president Donald Trump gjort journalister og journalistikk til sin hovedfiende.

I forrige uke ble «kampen mot mediene» eskalert ytterligere, da flere av USAs seriøse mediehus ble nektet adgang til en pressekonferanse. I en tale erklærte Trump at medier som CNN og New York Times er «fiender av folket».

Etter bare fem uker i embetet velger presidenten å skjerpe konflikten. Responsen bør være enda grundigere og mer faktabasert kritisk journalistikk om Trumps presidentskap og politikk.

Les også

MORTEN MYKSVOLL: Trump har allereie svekt NATO.

Lørdag erklærte Trump at han ikke kommer til å delta under den årlige pressemiddagen i Washington DC, der presidenter stort sett har deltatt siden 1924.

Trumps avslag er neppe overraskende, men talende for hans holdninger. Middagen er en hyllest til det første grunnlovstillegget fra 1791, det som gir religionsfrihet, ytringsfrihet og pressefrihet til alle amerikanere.

Tillegget er en liberal grunnstein i det amerikanske samfunnet, som demokratier verden over er inspirert av. Disse prinsippene er viktigere enn noensinne.

Flere saker den siste tiden gir inntrykk av at Trumps administrasjon er nokså dysfunksjonell. Presidenten selv er kritisk til medienes bruk av anonyme kilder.

Den kritikken kan være verd å ta på alvor. Men den kommer fra mannen som brukte «sikre kilder» for å belegge påstanden om at forgjenger Barack Obama ikke var født i USA, og dermed aldri skulle vært president.

Donald Trump er usedvanlig løs i omgangen med sannhet og fakta, noe som er dokumentert utallige ganger. Men demagog som han er, unngår han konsekvent å beklage løgn eller belegge sine hodeløse påstander. For ham er målet å skape tvil og bekrefte velgernes skepsis mot journalister.

Les også

DONALD TRUMP: Kaller mediene «folkets fiende».

Årsaken til Trumps «kamp mot mediene» er naturlig nok at han anser dem for å være en betydelig trussel. Ved å undergrave mediene, ønsker han å kneble kritikk og sikre definisjonsmakt i amerikansk samfunnsliv. Sjefstrateg Steve Bannon omtaler mediene som «det største opposisjonspartiet», som bør holde munn.

Signalene er illevarslende for demokratiet. Det er aldri et godt tegn at statsledere forsøker å tilrane seg monopol på informasjon. Historien er av full av eksempler på hvor galt det kan gå.

Medienes dekning av Trump er i seg selv et paradoks. Han er så outrert at han for tiden er verdens største «story». Faren er at fascinasjonen for fenomenet Trump overdøver de potensielt katastrofale virkningene av politikken hans.

Mediene bør derfor bruke mindre plass på kjendisfamilien i Det hvite hus, og mer ressurser på å dekke demagogen og manipulatoren Donald Trump.

Lederen
BTs lederartikler blir skrevet av mediehusets redaktører og kommentargruppe. Politisk redaktør er leder for denne gruppen. Lederne er skrevet på bakgrunn av BTs publisistiske idé, sjefredaktørs meninger og avisens tradisjon. I avisens publisistiske idé heter det:
«Bergens Tidende skal være en frittstående, liberal, borgerlig (ikke-sosialistisk) avis, partipolitisk uavhengig. Avisens generelle grunnsyn skal bygge på et progressivt og menneskelig samfunnssyn. Den redaksjonelle ledelse skal ha som oppgave å lage en avis som gir sine lesere i by og bygd saklig og sann orientering om det som foregår lokalt, nasjonalt og internasjonalt. Redaksjonsledelsensintegritet skal være uavkortet så vel utad som innad».