Høies viktige snuoperasjon

Det er på tide å avslutte den mislykkede bruken av straff i ruspolitikken.

Publisert:

Foto: Braastad, Audun / NTB scanpix

Helseminister Bent Høie (H) har skjønt det. Rusavhengighet er en sykdom, og må behandles deretter. Det betyr å gi avhengige helsehjelp, ikke straffe dem med bøter eller fengsel.

Ruspolitikken trenger et paradigmeskifte. Nå har Bent Høie og Høyre mulighet til å gjennomføre det.

I går oppfordret helseministeren Høyres programkomité til å gå inn for å avskaffe bruk av bøter og fengselsstraff av rusavhengige. I et innlegg i Dagbladet skriver Høie dette: «Straff og bøter mot narkotikabruk og besittelse gjør ofte mer skade enn gagn på både samfunn og den enkelte.»

Det er allerede blitt kjent at flertallet i Høyres programkomité ønsker liberaliseringer i ruspolitikken. Når det endelige programmet blir vedtatt på partiets landsmøte, vil forhåpentlig Høies ønsker være ivaretatt.

Forbudslinjen i narkotikapolitikken er mislykket. I flere tiår har myndighetene forsøkt å hindre borgerne i ruse seg gjennom å true med straff. Likevel har rusproblemene vokst. Samtidig viser erfaring fra land med en liberal linje at fravær av straff ikke fører til større problemer – tvert imot.

Høie viser til foregangslandet Portugal, der narkotika ble avkriminalisert i 2001. Folk som blir tatt for bruk eller besittelse, blir raskt fulgt av helsevesenet heller enn å straffes med bøter. Portugal-modellen er vellykket, og bør testes ut i Norge. Da må også helsevesenet styrkes for å kunne gi bedre, raskere og tettere oppfølging av rusavhengige.

«Narkotika» er et sekkebegrep for en rekke ulovlige stoffer med vidt forskjellig skadepotensial. Å straffe folk for å røyke cannabis er meningsløst. Å straffe folk for å bruke tyngre stoffer, er farlig.

Rusavhengige i Oslo og Bergen er bøtelagt for 48 millioner kroner de siste fem årene, meldte NRK i april.

Frykten for en bot på 10.000 kr for bruk og besittelse hindrer ingen i å innta det stoffet de er avhengig av. Kun helsehjelp kan gjøre det.

Bøtene bidrar kun til å gi rusavhengige en ubetalelig gjeld. Pengene de bruker på bøtene, kunne de brukt på å få forbedre livet sitt. Eventuelt må de sone, og fengselsstraff bidrar ikke til rehabilitering.

Les også

Les lederen: Bent Høie må lytte til programkomiteens fornuftige forslag

Les også

BT støtter avkriminalisering av narkotika: "Fordi det ikke virker, og fordi det aldri kommer til å virke."

Bent Høie har nå knesatt et prinsipp om at rusavhengighet må møtes med helsehjelp, ikke straff. Den tankerekken må han følge fullt ut. Han kan starte med å endre sprøyteromsforskriften. Bergen får sitt første sprøyterom i år, men det vil kunne tillate injisering av heroin, ikke røyking, som er langt tryggere. Her sitter Høie med makten.

Det gir ikke mening at rusavhengige ikke skal straffes, men likevel nektes å røyke heroin i trygge omgivelser på et allerede lovlig sprøyterom.

Høyres programkomité har allerede foreslått både dette og forsøk på heroinassistert behandling, men møtte protest fra Høie. På disse områdene bør Høie lytte til programkomiteen, og komiteen bør lytte til Høies forslag om å avslutte bruken av straff for rusavhengige.

Det vil gi en nødvendig endring av norsk ruspolitikk.

Høie har vært helseminister i snart tre år, og dessverre har han markert seg som en bremsekloss i ruspolitikken. Nå ser det ut som han er klar for å sette foten på gassen. Det er bare å kjøre på.

Publisert:
Om BTs leder

BTs lederartikler blir skrevet av mediehusets redaktører og kommentargruppe. Politisk redaktør er leder for denne gruppen. Lederne er skrevet på bakgrunn av BTs publisistiske idé, sjefredaktørs meninger og avisens tradisjon. I avisens publisistiske idé heter det:

«Bergens Tidende skal være en frittstående, liberal, borgerlig (ikke-sosialistisk) avis, partipolitisk uavhengig. Avisens generelle grunnsyn skal bygge på et progressivt og menneskelig samfunnssyn. Den redaksjonelle ledelse skal ha som oppgave å lage en avis som gir sine lesere i by og bygd saklig og sann orientering om det som foregår lokalt, nasjonalt og internasjonalt. Redaksjonsledelsens integritet skal være uavkortet så vel utad som innad».