Lang vei til makten

Fremskrittspartiet har vist styrke under landsmøtet. Men det er tvilsomt om det holder til regjeringsmakt – i denne omgang.

Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over 13 år gammel
iconLeder
Dette er en leder. Lederartikkelen uttrykker Bergens Tidendes publisistiske idé: En partipolitisk uavhengig, frittstående, liberal og borgerlig (ikke-sosialistisk) avis.

ET JUBEL-LANDSMØTE , sa Siv Jensen på gallamiddagen lørdag. Og det er lett å gi henne rett: Fremskrittspartiets landsmøte på Gardermoen i helgen ble en eneste lang oppvisning i samhold, enighet og styringsvilje. Bare under debatten om aktiv dødshjelp og det for Frp marginale spørsmålet om ulv var det tilløp til reell uenighet. Fra talerstolen lød kravet om regjeringsmakt nesten uavlatelig.

DET ER HYGGELIG for Fremskrittspartiet. Men det gir ikke nye svar på gåten om hva som vil skje hvis det blir borgerlig flertall ved valget 14. september, slik gjennomsnittet på meningsmålingene har vist siden januar 2006. Venstre har boltet igjen døren for regjeringssamarbeid med Frp, og partiet ble ikke mer vennligstilt etter Per Sandbergs utfall mot innvandrerne i helgen.

KrF vil heller ikke i regjering med Frp, og har fått styrket motviljen etter Frps landsmøtevedtak om aktiv dødshjelp. Erna Solberg er åpen for samarbeid til begge sider, men avviser å velge mellom Frp og sentrumspartiene før valget. Dermed blir hun stående i spagaten, som Siv Jensen beskriver det.

ET FLERTALL AV Høyre og Frp virker lite sannsynlig, noe som innebærer at veien til regjeringsmakt går gjennom sentrum. Lars Sponheim har sagt at han vil støtte en Ap-regjering fremfor en regjering med Frp. Og det kan ikke utelukkes at Frp vil støtte Ap fremfor et sentrumsalternativ av Høyre, KrF og Venstre, simpelthen for å gi de andre borgerlige partiene en lærepenge.

Splittelser i det borgerlige Norge er slett ikke noe nytt, og splittelsene kan ende i Ap-styre på tross av et borgerlig flertall – det har skjedd før. I så fall vinner de borgerlige valget, men det eneste de oppnår er å kaste SV og Sp ut av regjeringskontorene.

EN MINDRETALLSREGJERING av Ap vil sitte på lånt tid. Blir den felt i neste stortingsperiode, vil det trolig bli Siv Jensen som får i oppgave å sondere terrenget for en ny regjering. Det åpner opp interessante perspektiver – kanskje også for en mindretallsregjering av Frp.

Men da har vi beveget oss mye lengre inn i spekulasjonene enn en realitetsorientert og nøktern Siv Jensen ønsker å gjøre i dag. På Gardermoen har hun bevisst tonet ned regjeringsspørsmålet for å konsentrere partiets innsats om ett overordnet mål: Å bli så stort som mulig ved valget i september. Selv har hun innledet jakten på de kvinnelige velgerne, mens Carl I. Hagen fronter en ny eldreaksjon.

DET ER LITEN TVIL om at Frp kan nå langt til høsten. Men de politiske realitetene tilsier at det kanskje først blir senere i perioden, eller ved valget i 2013, at det for alvor blir aktuelt med regjeringsmakt. Siv Jensen vet det – og hun har tid til å vente.

Publisert: