BT: Dropp prinsessetittelen, Märtha

Gi avkall på din plass i arverekkefølgen og gi slipp på prinsessetittelen, lyder oppfordringen på lederplass i BT i dag. Les lederen her - og si din mening!

Publisert Publisert
icon
Denne artikkelen er over 15 år gammel
iconLeder
Dette er en leder. Lederartikkelen uttrykker Bergens Tidendes publisistiske idé: En partipolitisk uavhengig, frittstående, liberal og borgerlig (ikke-sosialistisk) avis.

Ikke minst for sin egen del bør prinsesse Märtha Louise si fra seg tittelen og plassen i kongefamiliens arverekkefølge.

Mye kan sies om NRKs intervju med prinsessen. Var dette verdt å rydde sendeskjemaet for? Måtte intervjueren opptre så servilt? Men vi kan trygt gå ut fra at dette intervjuet ville alle mediebedrifter med matvett ha tatt imot med takk.

Les også: Mener prinsessen bør søke legehjelp

Det er også en del av mediedynamikken at en aktør som over lang tid kritiseres, til slutt «snakker ut» og «slår tilbake», som det heter. Prinsessens rådgivere — kanskje til og med hun selv - må ha tenkt om lag som så: Engleskolen blir ikke mindre kontroversiell i de snakkende klasser av et TV-intervju, men Märtha Louises vinnende vesen vil skape sympati blant folk flest.

Slik fungerte intervjuet nok også, selv om til og med de mest velvillige må ha hevet øyenbrynene over noen av hennes påstander. Prinsesse Märtha Louise er uvanlig sympatisk og varm, og har et betydelig mot. Og dette skriver vi ikke ut fra tradisjonen om at kongehuset skal møtes med ekstra høflighet og velvilje.

Tidligere har Märtha Louise utvist stort engasjement for humanitære saker. Hun har vært goodwillambassadør for FNs høykommissær for flyktninger, og hun er fortsatt SOS Barnebyers høye beskytter. Humanitært arbeid er lite kontroversielt, men desto mer gagnlig, og vi kunne ha ønsket at Märtha Louise fant dette feltet interessant og utfordrende nok.

Men hun ønsker altså å drive en kommersiell skole for å lære folk å få kontakt med engler. Vi ser ingen grunn til å moralisere over det. Å tro på at man kan snakke med engler er ikke mer sært enn å tro på den hellige ånd og himmelfart. Men de to siste er hentet fra en grunnlovsfestet religion, som heller ikke tas helt bokstavelig av særlig mange.

Og her er vi ved kjernen: Märtha Louises religiøsitet er kontroversiell i et samfunn der de fleste av oss prøver å forholde oss rasjonelt til livet. Monarkiet aksepteres i dagens Norge fordi de kongelige ikke opptrer kontroversielt.

Prinsesse Märtha Louise gjør seg ikke bare til talsmann for en høyst spesiell religiøsitet, hun vil også drive næringsvirksomhet på feltet. Realiteten er da at hennes spesielle stilling i Norge blir en del av forretningsideen. Hun tjener penger på prinsessetittelen.

Som prinsesse og teoretisk tronarving må Märtha Louise forholde seg til oss andre og operere innenfor visse rammer. Hvis hun føler at dette vingestekker henne, så å si, og det vil være lett å forstå, er løsningen grei og egentlig udramatisk: Dropp prinsessetittelen og plassen i arverekkefølgen, velg å leve livet etter eget hode.

Er du ening i det BTs lederskribent her skriver. Diskuter saken i kommentarfeltet under!

Publisert

Les mer om dette temaet