Regjeringen må holde politiets fingre unna folk

Rusransakingene brøt menneskerettene. Nå åpner regjeringen døren for å la politiet fortsette som før.

Justisminister Emilie Enger Mehl (Sp) balanserer på en farlig linje når hun vil se på politiets ransakingspraksis.
Publisert: Publisert:
iconLeder
Dette er en leder. Lederartikkelen uttrykker Bergens Tidendes publisistiske idé: En partipolitisk uavhengig, frittstående, liberal og borgerlig (ikke-sosialistisk) avis.

Regjeringen har startet arbeidet med sin egen rusreform, etter at de stemte ned den forrige reformen før stortingsvalget i 2021.

I mandatet til utrederne, blir det blant annet problematisert at politiet ikke lenger har tilstrekkelige verktøy til å stanse rusbruk.

I Politisk kvarterNRK tirsdag, sa justisminister Emilie Enger Mehl at regjeringen vil vurdere om ransakingsreglene er modne for endringer. Det er en farlig vei å gå.

Det har hele tiden vært en høy terskel for at politiet skal kunne ransake noen. Mistanke om narkotikabruk har aldri vært tilstrekkelig. Det har politiet sett bort fra i mange år, blant annet med ulovlige blod- og urinprøver, nakenvisitasjoner og ransaking i kroppens hulrom. Det er overgrep.

I 2021 tok Riksadvokaten grep for å stanse politiets maktovergrep, ved å presisere hvilke regler som gjelder. Politiet har altså ikke mistet et verktøy i kampen mot narkotika. De har fått beskjed om å ikke lenger bryte straffeprosessloven, Grunnloven og menneskerettighetene for å håndheve den.

Det er dette Mehl og regjeringen nå vil se på. Hun konkluderer ikke i hvilken retning de vil gå, men hennes eget landsmøte gikk nylig inn for å gjeninnføre politiets lovstridige virkemidler.

Det blir spennende å se hva både utredningen og regjeringen sier til slutt. Men la det være klart: Norge kan ikke ha en justisminister eller en regjering som foreslår å innføre åpenbare brudd på menneskerettighetene.

Les også

Morten Myksvoll: Senterpartiet kastar rettsstaten på båten i jakta på nokre gram hasj

I 2017 var Mehl med på et privat forslag i Stortinget, der det blant annet kom frem at Senterpartiet ville at en NOU om norsk ruspolitikk skulle «leggje grunnlaget for ei kunnskapsbasert utvikling av norsk ruspolitikk.»

Utredningen ble ferdig, Senterpartiet kom i regjering og nå er den NOU-en lagt i skuffen. Den kunnskapsbaserte utviklingen var ikke i tråd med Senterpartiets syn.

Stortinget burde vedtatt den forrige regjeringens rusreform. Dagens politikk er farlig. Utredningen som regjeringen har satt i gang, kan gjøre vondt verre.

Publisert: