Kerrys våpen

President George W. Bush profitterer på krigen mot terror. Da bør John Kerrys argument gjøre inntrykk på amerikanerne: Krigen i Irak ble en distraksjon.

Publisert Publisert

Man kunne sågar tro at den var en avledningsmanøver fra al Qaida og Osama bin Laden. Men som kjent har ikke Bush-administrasjonen klart å bevise forbindelsen mellom Irak og al Qaida.

Vi må holde oss til den andre forklaringen. President Bush gikk til krig mot Saddam Hussein uten å måtte oppmuntres eller lures til det. I stedet ble spørsmålet om presidenten og hans nykonservative krets narret amerikanerne og prøvde å føre også verden bak lyset.

FNs våpeninspektører fant ikke trusselen Washington påsto var der, og fikk ikke tid til å lete videre, for da kom krigen. Nå har amerikanernes egne våpeninspektører lagt frem sin konklusjon, bare uker før Bush skal gjenvelges som USAs president. De fant ikke masseødeleggelsesvåpnene. De er ikke der, i Irak.

Dette er imidlertid nå en gammel nyhet. Den var gammel alt da Bush tok ledelsen over Kerry i meningsmålingene etter republikanernes nominasjonsmøte. Påstanden om masseødeleggelsesvåpnene var myntet på tvilerne i USA og i FN.

For presidentens grunnstamme av velgere, samt kanskje det som trengs for å gi ham flertall i november, var det nok at presidenten mente at krigen var nødvendig for USA, og at man fikk fjernet banditten Saddam Hussein. Det kunne ikke være galt.

Saddam Hussein var ikke til å stole på. Han hadde så mange planer mot USA. Derfor klarte Bush å etablere forbindelsen mellom den store krigen mot terror, som han skåret på i alle målinger, og krigen i Irak. Bush var den sterke lederen i kamp for USA.

Dommen var likevel at Kerry vant den første fjernsynsduellen med Bush fordi Kerry fremsto som en mulig president han også. En leder. Det skjedde nettopp i en debatt om temaet som Bush okkuperte, krigen mot terror. Presidenten liknet en skoleelev som plutselig fikk problemer med leksen. Han repeterte det han husket.

Dommen skyldtes saktens også at Irak ble en dominerende sak. Kerry kan ikke ta avstand fra krigen mot terror, bare den mot Irak. Hans kort er å fastslå at Irak var feil slagmark. Irak ble en besettelse for Bush-administrasjonen, større enn al Qaida og Osama bin Laden.

Saddam Husseins regime falt. Al-Qaidas nettverksregime består tre år etter angrepene i New York og Washington, fulgt av USAs angrep på Taliban i Afghanistan. Og Bush vet ikke engang hva som består i Irak neste år.

Bush stilte i det første møtet med Kerry med hakk i platen. Det bør bekymre flere enn arrogante europeere. Men det gir ikke automatisk Kerry seieren. Det skal mer til.

Publisert
Takk for at du leser BTIkke gå glipp av alle nyheter fra Vestlandets største avis.
Bli abonnent
BT anbefaler

Drapssiktet student avhørt: – Han har det vanskelig

Mandag fremstilles 19-åringen for varetekt.

LES SAKEN

Sakene flest leser nå

  1. Geir Lippestad blir frontfigur i nytt parti med vestlandspolitikere

  2. Hannah hadde aldri blitt fastlege på Askøy utan denne avtalen. – Den har alt å seie.

  3. Erna Solberg mente hun burde tørke av seg oljen. Her svarer klimaaktivisten fra Sotra.

  4. Voss: To nye koronatilfelle

  5. Etter 19 år med dårlige vaner, har Ole Klemetsen fått nok. Nå starter han på et nytt prosjekt.

  6. Fra benken hos Bohinen til Milan på to år: Slik reagerer gamle­treneren på komet­karrieren

Om BTs leder

BTs lederartikler blir skrevet av mediehusets redaktører og kommentargruppe. Politisk redaktør er leder for denne gruppen. Lederne er skrevet på bakgrunn av BTs publisistiske idé, sjefredaktørs meninger og avisens tradisjon. I avisens publisistiske idé heter det:

«Bergens Tidende skal være en frittstående, liberal, borgerlig (ikke-sosialistisk) avis, partipolitisk uavhengig. Avisens generelle grunnsyn skal bygge på et progressivt og menneskelig samfunnssyn. Den redaksjonelle ledelse skal ha som oppgave å lage en avis som gir sine lesere i by og bygd saklig og sann orientering om det som foregår lokalt, nasjonalt og internasjonalt. Redaksjonsledelsens integritet skal være uavkortet så vel utad som innad».