Europas anstendighet

Den folkelige støtten til syriske flyktninger kan presse EU til enighet.

Publisert Publisert

STEMNINGSSKIFTE: Folks sympati med de syriske flyktningene kan gjøre det enklere å komme til enighet i EU. Her får flyktninger hjelp av frivillige utenfor togstasjonen i Szeged i Ungarn. FOTO: JACOB EHRBAHN

**Et bilde av en død treåring** i vannkanten i den tyrkiske byen Bodrum preget i går forsiden til en rekke europeiske aviser. Om ikke slike bilder endrer Europas holdning til flyktninger, hva vil? spurte den britiske avisen The Independent.

Sympatien for flyktningene har økt både i Norge og ellers. I flere europeiske land har det frivillige arbeidet for å hjelpe dem som tar den farlige veien over Middelhavet fått et stort omfang.

Nettopp det folkelige engasjementet kan gjøre det mulig for EUs ledere å komme til enighet om en bedre flyktningpolitikk.

Les også:

Les også

Aylan (3) opplevde bare krig

Årsakene til at flere migranter og flyktninger nå kommer til EU er mange og komplekse. Den langvarige konflikten i Syria er likevel viktigst, og den eneste fullgode løsningen på flyktningkrisen er å få en slutt på den.

Før det skjer, er EU nødt til å komme frem til midlertidige løsninger. Scenene som utspiller seg i Middelhavet, langs den såkalte Balkan-ruten og i Ungarn er uverdige. «Hvis EU svikter i spørsmålet om flyktninger, får vi ikke det Europa vi ønsket oss», sa Tysklands forbundskansler Angela Merkel tidligere denne uken. Hun truer nå med at Schengen-samarbeidet står i fare, om det ikke kommer på plass en fordelingsmekanisme for flyktninger.

Kravene om nye regler for å fordele flyktninger kommer fra vestlige medlemsland, som Frankrike, Italia, Østerrike og Tyskland. Landene lenger øst stritter imot. Slovakia vil for eksempel bare ta imot 200 flyktninger, og under den forutsetning at de er kristne.

Les også:

Les også

Dette er bildene som ryster verden

Frykten for økt støtte til innvandringsfiendtlige partier har så langt holdt igjen de fleste statsledere når en felles europeisk asylpolitikk har vært diskutert. Befolkningens sympati med flyktningene gjør det enklere for politikerne å gå med på forslaget fra blant annet Tyskland.

Dette gjelder ikke minst i Storbritannia, som har ført en stadig mer restriktiv asylpolitikk. Når tabloidavisene som tidligere har fokusert på de negative sidene ved innvandring nå fremhever flyktningenes lidelser, kan det presse regjeringen til å gå med på en felles ordning.

Fire millioner syrere har forlatt landet som følge av krigen i hjemlandet. En bedre ansvarsfordeling av den lille andelen av flyktningene som når Europa vil bare løse en flik av det store problemet. Unionen må også, i likhet med Norge, ta imot flere flyktninger.

Les også:

Les også

- Jeg håper bildet mittgjør en liten forskjell

De økonomiske forskjellene mellom Europa og områdene rundt, gjør dessuten at mange vil legge ut på den farlige reisen selv om den syriske flyktningkrisen skulle bli løst.

Det er lett å bli overveldet av omfanget av krisen, men EU er nå nødt til å komme til enighet. Det er på overtid å få på plass en bedre ansvarsfordeling, som setter en stopper for den uverdige kjeklingen om mennesker på flukt.

EU må dessuten støtte langt mer opp om landene der de fleste syriske flyktningene bor. Når Tyrkia alene har tatt imot to millioner flyktninger, bør det være fullt mulig for EU å håndtere at 300.000 mennesker har krysset Middelhavet i år.

Publisert
Om BTs leder

BTs lederartikler blir skrevet av mediehusets redaktører og kommentargruppe. Politisk redaktør er leder for denne gruppen. Lederne er skrevet på bakgrunn av BTs publisistiske idé, sjefredaktørs meninger og avisens tradisjon. I avisens publisistiske idé heter det:

«Bergens Tidende skal være en frittstående, liberal, borgerlig (ikke-sosialistisk) avis, partipolitisk uavhengig. Avisens generelle grunnsyn skal bygge på et progressivt og menneskelig samfunnssyn. Den redaksjonelle ledelse skal ha som oppgave å lage en avis som gir sine lesere i by og bygd saklig og sann orientering om det som foregår lokalt, nasjonalt og internasjonalt. Redaksjonsledelsens integritet skal være uavkortet så vel utad som innad».