Med tapt mandat

Regjeringssituasjonen i Storbritannia er uavklart. Men folket har i alle fall gjort de konservative til landets største parti.

Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over 12 år gammel
iconLeder
Dette er en leder. Lederartikkelen uttrykker Bergens Tidendes publisistiske idé: En partipolitisk uavhengig, frittstående, liberal og borgerlig (ikke-sosialistisk) avis.

KLIMAMINISTER i Storbritannia, Labour-politikeren Edward Miliband, uttalte i går at «folket har talt, men vi vet ikke hva de har sagt». Det er en artig formulering, men resultatet er ikke så uavklart som Labour vil ha det til. Folket har i større grad enn sist stemt konservativt, og gjort David Camerons parti til det største i landet. Fremgangen er på nærmere fem prosent. Derfor synes vi Cameron har et poeng når han sier at Labour har tapt sitt mandat til å styre Storbritannia.

En regjering uten handlekraft er det Storbritannia minst av alt trenger nå

Tilbakegangen for Labour og den sittende Brown-regjeringen er enda større enn Camerons fremgang. Partiet har mistet over seks prosent av stemmene de hadde ved forrige valg. Det er riktig nok ikke så ille som det tidvis så ut mens valgkampen raste som verst, men en nesestyver er det. Det britiske folket har signalisert at de vil ha et skifte i nr. 10 Downing Street.

DET ER DET ikke sikkert de får. Folket har valgt inn et såkalt «hung parliament», der ingen av de to store partiene har flertall alene. Og jokeren i midten, den liberaldemokratiske Nick Clegg, gjorde et vesentlig dårligere valg enn meningsmålingene kunne tyde på. Sannsynligvis ender Liberaldemokratene med mellom 50 og 60 mandater, og det er langt færre enn partiet så for seg da Clegg svingte seg som mest i valgkampen.

Men Cleggs dårlige uttelling forteller aller mest om det britiske valgsystemet, med valg i enmannskretser. Her gis et liberalt sentrumsparti — litt mindre enn de to store - små sjanser. Nærmere 6,5 millioner briter har stemt liberaldemokratisk, bare drøyt halvannen million færre stemmer enn Labour fikk. Det gir Liberaldemokratene noen og femti mandater, mens Labour stikker av gårde med rundt 260 plasser i Underhuset.

IKKE UNDERLIG da at Nick Klegg har varslet en timeout. Han vil bruke de nærmeste dagene - kanskje ukene - til å «sikre at folket får den regjeringen de fortjener i disse vanskelige tider».

Hva det blir, er i skrivende stund ikke så enkelt å spå om. Mye tyder på at stayeren Gordon Brown, eller muligens utfordreren David Miliband, vil gjøre alt de kan for at Labour skal beholde makten. Det er etter britisk skikk det sittende partiet som har førsteretten til å danne regjering, dersom de er i stand til å stable et regjeringsdyktig mannskap på bena.

VI SYNES, som Nick Clegg, at det mest reale ville være å innrømme at det er David Cameron og de konservative som har vunnet valget. Men også Cameron vil måtte vise at han kan mønstre en styringsdyktig regjering. En regjering uten handlekraft er det Storbritannia minst av alt trenger nå.

Synspunkter på hvordan regjeringen i Storbritannia bør se ut? Syng ut.

Publisert: