Forbrukernes ansvar

Fra nyttår skal myndighetene slå hardere ned på svart arbeid. Det er også et individuelt ansvar.

Publisert Publisert
icon
Denne artikkelen er over 11 år gammel
iconLeder
Dette er en leder. Lederartikkelen uttrykker Bergens Tidendes publisistiske idé: En partipolitisk uavhengig, frittstående, liberal og borgerlig (ikke-sosialistisk) avis.

BRUK AV SVART ARBEID er svært utbredt i Norge, spesielt innen byggebransjen. Mer enn 40 prosent av alle nordmenn innrømmer at de har kjøpt tjenester uten å betale moms. Denne skyggeøkonomien utgjør flerfoldige milliarder kroner i året, og unndrar midler som kunne ha kommet offentlige formål til gode.

Alle ulovlige skatteunndragelser legger en større byrde på dem som betaler skatt. I tillegg åpner den svarte økonomien for dobbelt bedrageri, fordi en del mennesker arbeider svart samtidig som de mottar trygdeytelser.

Ingen er tjent med en situasjon der man ser gjennom fingrene med at loven brytes

MARKEDET FOR SVARTE tjenester følger samme grunnregel som alle andre markeder: det handler om tilbud og etterspørsel. Uten kundene hadde ikke den svarte økonomien overlevd.

Det er imidlertid et faktum at det å betale momsfritt og kontant for oppussing eller småjobber i hjemmet er svært vanlig i Norge.

Jo mer utbredt en slik praksis blir, jo verre er det å få bukt med den. Det er vanskelig å moralisere når svindelen blir så omfattende at vi nesten alle er medskyldige, enten direkte eller indirekte.

Ingen er tjent med en situasjon der man ser gjennom fingrene med at loven brytes, uansett hvor vanlig det er blitt. I det lange løp undergraver det både byggebransjens legale aktører og skattesystemets effektivitet.

Det betyr også at pengene som underslås må tas et annet steds fra. Det kan igjen føre til både økninger i skatter og avgifter, og reduksjon av tjenester. Slik blir vi alle sittende igjen med regningen.

ETTER NYTTÅR vil det bli strengere straffer for å kjøpe svart arbeid i Norge, skrev BT i går. Kjøper du tjenester kontant for over ti tusen kroner, kan du bli holdt solidarisk ansvarlig for skatteunndragelser.

Ved å finne frem pisken håper skattemyndighetene å redusere omfanget av den svarte økonomien.

I Sverige har man også prøvd med en gulrot, ved å gi privatpersoner skattelette for oppussing dersom de bruker hvitt arbeid. Lettene er betydelige — halvparten av arbeidskostnadene inntil 50.000 kroner.

I utgangspunktet burde det ikke være nødvendig å premiere folk for at de ikke bryter loven. Men ettersom man har latt dette utvikle seg til et så stort problem som det nå er, kan være verdt å studere effekten av det svenske eksperimentet.

PROBLEMET BØR likevel ikke reduseres til en diskusjon om balansen mellom pisk og gulrot. Til syvende og sist er bruken av svart arbeid kjøper og selgers ansvar. Dersom etterspørselen forsvinner, vil tilbudet følge med.

Hva mener du om svart arbeid?

Publisert
BT anbefaler

– Jeg husker da det var kamp om plassene. Nå er vi glade for hvert barn vi får.

– Jeg husker da det var kamp om plassene. Nå er vi glade for hvert barn vi får.

LES SAKEN

Mest lest akkurat nå

  1. Nå blir det slutt på dette: – I år har det eksplodert

  2. Her sto vannet og rant – over 200 elever sendt hjem

  3. Her møter kommunen mannen som sperret turstien

  4. Jakter knivmann: – Vi har rykket ut med en del ressurser

  5. Dobbel dose trøbbel for hotellsjef. – Tristeste som finnes.

  6. Brann gjør endringer før søndag: – Vi skal virkelig knuse dem