Sponheims gode vyer

Lars Sponheim vil gjerne trekke Ap inn mot sentrum av norsk politikk. Det er et ønske vi deler.

Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over 13 år gammel
iconLeder
Dette er en leder. Lederartikkelen uttrykker Bergens Tidendes publisistiske idé: En partipolitisk uavhengig, frittstående, liberal og borgerlig (ikke-sosialistisk) avis.

SIRKUS SPONHEIM ruller videre. Den frittenkende sauebonden er på vei ut av norsk politikk, men fra gården i Ulvik tenker han så høyt at murpussen flakner i regjeringskvartalet.

Stemningen før forhandlingene om Soria Moria II må ha fått seg en knekk da Sponheim i BT i går avslørte at fjorårets famøse fisketur med Jens Stoltenberg hadde et konkret politisk innhold. Ifølge Venstre-lederen spurte statsministeren ham der oppe på fjellet om hva som var i veien for at Ap skulle danne regjering med sentrumspartiene – uten SV.

Den Plan B som Stoltenberg aldri ville snakke om i valgkampen, må han nå forsvare overfor SV bak lukkede dører.

VENSTRELEDEREN skal ha svart statsministeren at Aps maktsentralisering, hemmelighetskremmeri og LO-binding ville gjøre et slikt regjeringssamarbeid vanskelig. Det er en oppfatning vi deler. Han skal ha lagt til at han ikke har noen problemer med Aps moderne fløy, som Stoltenberg selv tilhører.

Problemet er at Stoltenberg har valgt å regjere med SV, som trekker Ap til venstre på viktige områder som næringspolitikk og fornyelse av offentlig sektor. SVs innflytelse i regjering kan paradoksalt nok komme til å øke etter partiets svake valgresultat, for SV er under enda større press om å «levere» til kjernevelgerne. Det kan få positive konsekvenser på miljøområdet, men ellers mener vi sentrum i norsk politikk har liten grunn til å glede seg over en sterkere innflytelse for SV i regjering.

LARS SPONHEIM skal ha sagt til statsministeren at drømmeregjeringen hans ville være det moderne Ap og det moderate Høyre sammen med Venstre. Det er en interessant – om enn foreløpig utopisk – tanke, som vi tror finner klangbunn blant mange moderate velgere i triangelet mellom disse tre partiene.

Stoltenberg skal ha svart Sponheim at et regjeringssamarbeid med Høyre er uaktuelt for Ap. Det er som ventet. Han skal samtidig ha vært åpen for å regjere sammen med Venstre og det øvrige sentrum. Det kan bli en interessant tanke å følge opp dersom den rød-grønne regjeringen ikke overlever gjennom hele den kommende stortingsperioden.

VI ER fortsatt av den oppfatning at Sponheims høye spill gjennom valgkampen var uklokt. Politikk handler om å søke makt, men Sponheims overdrevne prinsippfasthet sendte ham ut av tinget og Venstre rett i grøften. Det er et dobbelt savn i dag.

Nå håper vi det finnes politikere i Venstre som er i stand til å videreføre den sosialliberale arven etter Lars Sponheim. Og til å tenke høyt og fritt, slik Lars Sponheim gjorde i BT i går, om nye sentrumskoalisjoner som bedre kan sikre denne arvens fremtid.

Publisert: