Blokkene knuste sentrum

Norsk politikk er blitt mer polarisert. Sentrum ligger som en støvhaug under en helblå opposisjon, og med en rødgrønn regjering totalt dominert av Arbeiderpartiet.

  • Trine Eilertsen
Publisert Publisert
icon
Denne artikkelen er over 12 år gammel
iconLeder
Dette er en leder. Lederartikkelen uttrykker Bergens Tidendes publisistiske idé: En partipolitisk uavhengig, frittstående, liberal og borgerlig (ikke-sosialistisk) avis.

Artikkelen fortsetter under videospilleren...

Utover kvelden i går ble det tydelig: Ap og Jens Stoltenberg reddet regjeringen på tampen, Frp tapte kampen om de nye velgerne på dagen da det gjaldt som mest, og Venstre og Lars Sponheim gamblet, og tapte.Arbeiderpartiets valgkampmaskin er som en bulldoser sammenlignet med de andre partienes miksmastere av noen valgkampopplegg. Med LOs hjelp på den ene siden, og sindige profiler som Jonas Gahr Støres på den andre, har Arbeiderpartiet dekket et usedvanlig bredt spekter av velgere. På toppen av det hele ledes partiet av en populær statsminister, som har trukket sin skjerv av tvilende velgere. De vet hva de har, og ikke hva de får, og det har Stoltenberg visst å spille på til siste slutt. De vet også at Stoltenberg ikke vil spille bort landet i en finanskrise vi ennå ikke helt aner rekkevidden av. Da får de spede ønskene om fornying vike, sier velgerne.

SVs kamp

SVs møte med de første målingene var av den usikre sorten. Da Kristin Halvorsen møtte partiets valgvake for to år siden klarte hun ikke å skjule skuffelsen og tårene i øynene. Denne gangen var hun forberedt på det verste, etter en blytung valgkamp. Den begynte med fattigdom, og skjente deretter inn i skyggen av Arbeiderpartiet, med unntak av noen avgjørende opptredener, der Lofoten og Vesterålen var tema. SVs forsikringer om at partiet vil sørge for at boring utenfor øyriket i nord ikke blir noe av, kan ha gitt noen desillusjonerte SV-velgere troen på at partiet kan få til noe i neste runde også.

Forrige gang SV forhandlet om regjeringsmakt, fikk partiet gjennomslag for kravet om full barnehagedekning, som har vært en stor seier. Spørsmålet er hva som blir neste periodes barnehagesak. For SVs profil bør det ikke ligge langt unna miljø og klima. En avtale om å utsette Lofoten og Vesterålen kan bli markeringen partiet trenger for å ikke forvitre etter fire nye år i regjering.

Tilbake til start

På borgerlig side er Frps retur til valgresultatet fra fire år tilbake påtakelig. Vi skal huske at partiet tidvis har beveget seg rundt 30-prosenttallet på målingene, gjerne i kombinasjon med at Høyre har berørt både 11— og 12-tallet. Styrkeforholdet på høyresiden har i lange perioder vært tydelig forrykket, i Frps favør. Men da valgdagen kom, valgte mange velgere det trygge og kjente. Bildet av Siv Jensen som en mulig statsminister ble stadig mer utydelig gjennom valgkampen, og til slutt var det ingenting igjen av det. I går kveld så det ut for at Siv Jensens siste fire år endte i skuffelse. Partiet har ikke vokst blant velgerne, og det er ikke et skritt nærmere regjeringsmakt. Det må nærme seg valgets største nedtur.

Fugl Føniks til Høyre

Høyres løft er uttelling for en god valgkamp, og ikke minst en krystallklar strategi gjennom hele valgkampen: vi vil samarbeide med alle, har Høyre sagt, og har vært den eneste forsikringen for alle som ville ha regjeringsskifte.

Men like lite som en ensom svale gjør noen sommer, gjør høyrevelgerne en ny regjering. Venstre har gitt regjeringsprosjektet liten drahjelp. På de første målingene i går berørte Venstre sperregrensen flere ganger, og Lars Sponheims stortingsplass hang i en tynn tråd.

Venstre og Sponheim gamblet, og tapte. Sponheim gikk til valg på en sak, at han skulle sikre at Frp ikke kom i regjering. Slik klarte han å overbevise en stor gruppe borgerlige velgere om at et regjeringsskifte ikke var mulig denne gangen. Sakene forsvant, det handlet til slutt mest om Lars og Siv, og alt de ikke skulle gjøre sammen. Slik mistet sannsynligvis Venstre alle høyrevelgerne som reddet partiet i 2005. Strategien trer frem som en av de mest mislykkede i Venstres historie, etter noen samarbeidsforsøk med Ap. For noen velgere har valgkampstrategien til Venstre lignet for mye på en tung flørt med Arbeiderpartiet, og partiet har en tung profiljobb å gjør etter valget. Lars Sponheims tid som Venstre-leder går uvegerlig mot slutten.

Tid for opprydning

Fire år brukte opposisjonen på å ikke klare å bygge opp et alternativ til den sittende regjeringen. Bildet av en mulig blågul regjering lå dødt for lenge, og mobiliserte ingen. Det er et stor nederlag for borgerlig side, og forteller om behov for grundig gransking av mye politisk sjelsliv. Uansett hvem som sitter i regjering fortjener norske velgere en opposisjon som har noe å tilby. Det har de ikke i dag.

Hva synes du om valgresultatet? Si din mening her.

Publisert
BT anbefaler

Treng ikkje stå i kø, men gjer det likevel

Vigdis Vestvik (62) har tre vaksinedosar, men står i kø for PCR-test likevel.

LES SAKEN

Mest lest akkurat nå

  1. Smitte i familien? Dette er reglene som gjelder nå.

  2. Mann til sykehus etter trafikkulykke i Alver

  3. Ansatt mistenkt for seksuell relasjon til barne­verns­barn. Ledelsen ville ikke anmelde.

  4. 33 evakuerte fikk tilbud om hotell etter brann i Bergen sentrum

  5. Hver kveld får hun høre ordene som får henne til å kjempe videre

  6. Gutten måtte på sykehus, moren ble siktet: – Hun er fortvilet over at det gikk så langt