Psykiatri i krise

Helseministeren må få slutt på ulovlig tvangsbruk ved norske sykehus.

Publisert Publisert

MÅ FÅ EN SJANSE: Helseminister Bent Høie (H) har gått høyt på banen med kritikk mot svak og manglende ledelse på alle nivåer. Dessverre har mange i hans posisjon mislyktes før, men Høie må få en sjanse til å sette makt bak kravene. Foto: Johansen, Carina / NTB scanpix

iconDenne artikkelen er over tre år gammel

Vi skal sikre at syke mennesker blir behandlet med respekt og i tråd med loven. enkelt er det, skriver helseminister Bent Høie (H) i en kronikk i VG.

Vel, så enkelt har det ikke vært. VG har gått gjennom protokollene fra samtlige norske sykehus, og har dokumentert massiv, ulovlig tvangsbruk.

Helseministeren kan ikke tillate slik ukultur. Det er på høy tid å rydde opp i norsk psykiatri.

Tvang er det mest inngripende maktmiddelet helsevesenet har til rådighet. For å ivareta rettssikkerheten til pasienter som blir beltelagt, stiller loven strenge krav til dokumentasjon og kontroll. Men formelle krav er lite verdt når kontrollen svikter i praksis.

VG har dokumentert at kontrollkommisjonene har godkjent et hundretalls ulovlige beltelegginger bare i 2015. Det er et svik mot samfunnets mest sårbare.

«Et rettssikkerhetsmessig katastrofeområde», er begrepet tidligere høyesterettsdommer Ketil Lund bruker. Det har han dekning for. Norsk psykiatri har en lei historikk når det kommer til overgrep.

Flere ledende jurister krever nå full gransking av tvangsbruken. Jussprofessor Jan Fridthjof Bernt mener man må overveie en type ulykkeskommisjon, som foreslår reaksjoner overfor dem som har gjort feil.

Før en tidkrevende granskingsprosess blir iverksatt, er det viktig å spørre hva man vil oppnå med det. Ifølge VG har institusjonene brukt alle triks i boken for å hindre innsyn og skjule tall. Kunnskap om fortidens maktovergrep er avgjørende for å unngå at det samme skjer igjen, og en granskingskommisjon vil sikre full åpenhet.

Samtidig later det ikke til å være særlig uenighet om årsaker og problembeskrivelser. Det viktigste nå er å endre en uholdbar situasjon. Det haster.

Helseministeren har gått høyt på banen med kritikk mot svak og manglende ledelse på alle nivåer. Han lover bedre styringsdialog, oppgjør med ukultur og lovendringer som vil verne bedre om pasientene. Det er prisverdig. Dessverre har mange i hans posisjon mislyktes før, men Høie må få en sjanse til å sette makt bak kravene.

Det er ikke nok å legge seg flat. Helseministeren må sørge for at tvangsbruken i psykiatrien holdes innenfor lovlige og forsvarlige rammer. Så enkelt er det.

Publisert
Om BTs leder

BTs lederartikler blir skrevet av mediehusets redaktører og kommentargruppe. Politisk redaktør er leder for denne gruppen. Lederne er skrevet på bakgrunn av BTs publisistiske idé, sjefredaktørs meninger og avisens tradisjon. I avisens publisistiske idé heter det:

«Bergens Tidende skal være en frittstående, liberal, borgerlig (ikke-sosialistisk) avis, partipolitisk uavhengig. Avisens generelle grunnsyn skal bygge på et progressivt og menneskelig samfunnssyn. Den redaksjonelle ledelse skal ha som oppgave å lage en avis som gir sine lesere i by og bygd saklig og sann orientering om det som foregår lokalt, nasjonalt og internasjonalt. Redaksjonsledelsens integritet skal være uavkortet så vel utad som innad».