Brett opp ermene

Det skorter ikke på vanskelige oppgaver for det nye byrådet i Bergen. Forventningene til byrådets evne til å få orden på økonomien er skyhøye. Her kan de ikke mislykkes.

Publisert Publisert

Bergen har fått et nytt byråd. Byrådsleder Monica Mæland får en erfaren gruppe politikere med seg i arbeidet med å styre byen. Hvor lenge dette byrådet overlever vil vi få klare hint om allerede under budsjettbehandlingen i høst. Klarer byrådet seg forbi den kneiken, er det tid for virkelig å brette opp ermene, og gå i gang med viktige endringer for Bergen.

Den største utfordringen blir å få skikk på økonomien i Bergen. Det ferske byrådet ser ut til å få god drahjelp av kommunalminister Erna Solberg. Hun foreslår endringer i systemet for selskapsskatt som kan gi Bergen nærmere 200 millioner kroner ekstra i året. Det er svært viktig for Bergen, og bør virke motiverende i arbeidet med å få etablert nye arbeidsplasser i byen. Høyre og ordfører Herman Friele solgte seg inn til velgerne med løftet om å stimulere næringslivet i Bergen. Nå finnes det knapt en unnskyldning for ikke å lykkes med det.

Men det er ikke bare mangelen på penger som er problemet i Bergens-økonomien. Det skorter på styring og oversikt. Finansbyråd Henning Warloe har fått en kjempeutfordring i arbeidet med å få oversikt og styring. Hans skjebne er prisgitt et bystyre som ikke har tradisjon for å finne flertall for vedtak som kutter utgifter.

Det nye byrådet legger områdene kultur og næring under Warloes ansvarsområde. Det skal bli spennende å se hvilken effekt det har å behandle kultur og næring i sammenheng på denne måten. Forhåpentlig vil det styrke Bergen som foregangsby på dette feltet.

Foreløpig ser det ut til at Venstre og KrF har hatt en viktig rolle i arbeidet med å sikre det nye byrådets miljøprofil. Det er historisk viktig for Bergen at Bergensprogrammet følges opp, og at arbeidet med bybanen fortsetter. Men med Høyre som hoveddrivkraft på innsiden av byrådet, og Frp som støttespiller på utsiden, bør Venstre og KrF belage seg på flere kamper i miljøets navn.

Den nye helsebyråden Trude Drevland har allerede varslet sin skepsis mot kjøkkenreformen. Med Frps Liv Røssland som leder for evalueringen av reformen, er det mye som tyder på at kjøkkenreformens dager snart er talte. Det kan det godt være gode grunner til, men byrådet bør ikke la seg friste til å gjøre noe overilt, før erfaringene er grundig vurdert.

Drevland vil også stå i spissen for økt konkurranseutsetting i sektoren hun har ansvar for. Det er avgjørende at kommunen først definerer hva den vil ha, og hvilke kriterier ulike tilbydere vurderes etter, før byrådet kaster seg på en ideologisk begrunnet konkurranseutsetting. Her bør byrådet gå varsomt og gjennomtenkt frem.

FESTEN OVER: Ordfører Herman Friele og byrådsleder Monica Mæland under feiringen av valgresultatet. Nå begynner arbeidet, og forventningene er høye.<p/> Arkivfoto: Tor Høvik

Publisert
BT anbefaler

– Eg er skuffa over det eg såg i parken

Helsebyråd Beate Husa seier ho er uroa etter å ha sett studentane i Nygårdsparken.

LES SAKEN

Sakene flest leser nå

  1. – Eg trur vi er heldige om vi får halde fram til helga

  2. «Takk Libero, for dei forbaska tigerbleiene»

  3. – De som får korona, mister ofte luktesansen. Det jeg opplevde, var noe annet.

  4. BT beklager – trekker matanmeldelse

  5. Tesla-eieren nekter skyld. – Fortsatt et åpent spørsmål hvem som var sjåfør.

  6. – Hvis smitten øker mye, må vi stenge landet

Om BTs leder

BTs lederartikler blir skrevet av mediehusets redaktører og kommentargruppe. Politisk redaktør er leder for denne gruppen. Lederne er skrevet på bakgrunn av BTs publisistiske idé, sjefredaktørs meninger og avisens tradisjon. I avisens publisistiske idé heter det:

«Bergens Tidende skal være en frittstående, liberal, borgerlig (ikke-sosialistisk) avis, partipolitisk uavhengig. Avisens generelle grunnsyn skal bygge på et progressivt og menneskelig samfunnssyn. Den redaksjonelle ledelse skal ha som oppgave å lage en avis som gir sine lesere i by og bygd saklig og sann orientering om det som foregår lokalt, nasjonalt og internasjonalt. Redaksjonsledelsens integritet skal være uavkortet så vel utad som innad».