Kontroll på storebror

Stortinget bør bremse Anders Anundsens overvåknings-iver. Nye forslag er altfor inngripende.

 • Bergens Tidende
  Bergens Tidende
MER OVERVÅKNING: Lovforslaget er i praksis en bestillingsliste fra PST, som regjeringen ser ut til å svelge rått og ukokt. Justisminister Anders Anundsens (Frp) tillit til politiet synes fremdeles ikke å ha noen grense, mener BT.
Publisert Publisert
icon
Denne artikkelen er over seks år gammel
iconLeder
Dette er en leder. Lederartikkelen uttrykker Bergens Tidendes publisistiske idé: En partipolitisk uavhengig, frittstående, liberal og borgerlig (ikke-sosialistisk) avis.

Onsdag i neste uke skal Stortinget behandle et lovforslagsom i praksis vil gi Politiets sikkerhetstjeneste (PST) rett til å flytte hjem til deg, inn på kontoret ditt, på hytten din og i datamaskinen din.

Forslaget er mer invaderende enn Datalagringsdirektivet, som hele EU, pluss Norge, skrotet for bare to år siden. Regjeringens forslag tyder på at den ikke har tatt de omfattende prinsipielle og personvernmessige innvendingene fra den gang inn over seg.

Det er alvorlig, og Stortinget bør ikke la forslaget passere uten omfattende diskusjon om hvor grensene for overvåkningens virkemidler skal gå, og hvor sterk kontrollen skal være.

 • Mer overvåkning: Slik vil regjeringen utvide politiets metoder.
  Lovforslaget er en pakke med tiltak som kan gi politiet tilgang til omfattende informasjon om borgerne. Politiet skal for eksempel kunne avlytte samtaler og annen kommunikasjon som e-post, foto og filmer som sendes til og fra telefoner, PC-er eller nettbrett – både over fastnett, mobilnett eller satellitt.

Mest inngripende er en helt ny overvåkningsmetode. Den gir PST lov til å hacke seg inn på datamaskiner, telefoner og nettbrett, ved å lese av brukerens tastetrykk. Like invaderende er forslaget om å tillate skjult kameraovervåkning i fritidsboliger, hotellrom og kontorlokaler.

I tillegg skal politiet kunne beslaglegge e-postkontoer, uten domstolskontroll. Bruk av falske basestasjoner er også på listen.

Hvor effektive tiltakene kan være er et viktig spørsmål, som regjeringen ikke diskuterer godt nok. Metodene kan i visse tilfeller være virksome mot alvorlig kriminalitet som menneskehandel, planlegging av drap og spionasje.

Men lovforslaget er alt for lite tydelig på hvordan bruken av tiltakene kan styres, kontrolleres og kvalitetssikres, for sikre borgerne mot overgrep fra PSTs side. Desto viktigere er det domstolskontroll består og videreføres for flere tiltak, for hindre misbruk.

 • Frp-forslag: Vil overvåke barnehagene.
  Problemet er at kampen mot terror fremføres som det viktigste argumentet for kraftigere overvåkning. Det er en tynn premiss. Terroristene som angrep Paris i fjor høst unngikk all digital kommunikasjon, og gikk under radaren. Det vil terrorister fortsette å gjøre.

Både Datatilsynet og Advokatforeningen advarer sterkt mot forslaget, nettopp fordi det ikke fremsettes i en større kontekst, der konsekvensene for de universelle menneskerettighetene ytringsfrihet og personvern blir problematisert.

Som alltid er det kjøttvekten som teller, og akkurat nå ser det ut til at regjeringen kan få Arbeiderpartiets støtte til de fleste forslagene. Men Ap har en gyllen mulighet til å løfte debatten over på et mer prinsipielt spor, der angsten for terrorisme ikke alene får styre politikken.

 • Frode Bjerkestrand: Ytringsufrihetens tiår.
  Lovforslaget er i praksis en bestillingsliste fra PST, som regjeringen ser ut til å svelge rått og ukokt. Justisminister Anders Anundsens (Frp) tillit til politiet synes fremdeles ikke å ha noen grense.

Men her snakker vi om alvorlige innskrenkninger i personvernet, grenser som skal settes for tiår fremover. Frykten for terror ser ut til å hjemsøke Justis— og beredskapsdepartementet. Stortinget bør være mer opptatt av å styrke helt sentrale, demokratiske prinsipper. Retten til et privatliv er bare ett av dem.

Publisert
BT anbefaler

Over 500 SAS-flygninger kan bli kansellert

Innstilte flyruter, timelange flyplasskøer og passmangel – her får du siste nytt om reisesommeren 2022.

LES SAKEN

Mest lest akkurat nå

 1. Gravemaskin raste 10–15 meter ned – nå får Vegvesenet bot etter ulykken

 2. Over fleire år skal den sjukehustilsette ulovleg ha slått opp i pasientjournalar

 3. Når andre får barn, gir det Andrea en følelse hun aldri snakker om

 4. – Forsvarsdepartementet, Forsvarsstaben og andre ansvarlige må se seg selv i speilet

 5. Kariann har ein beskjed til alle som treff ungdom på sommarjobb

 6. – Veien har på rekordtid blitt den største campingplassen i Bergen