Behov for klare regler

Publisert Publisert
icon
Denne artikkelen er over 11 år gammel
iconLeder
Dette er en leder. Lederartikkelen uttrykker Bergens Tidendes publisistiske idé: En partipolitisk uavhengig, frittstående, liberal og borgerlig (ikke-sosialistisk) avis.

DEN PRIVATE barnehageeieren Espira arbeider mot regjeringens omstridte forslag om at det skal bli vanskeligere å tjene penger på barnehagedrift i Norge. Det er helt legitimt.

Til dette har selskapet søkt profesjonell hjelp fra et PR-byrå. Det er helt legitimt.

Men ettersom PR-byrået heter First House, og ettersom eks-statsråd Bjarne Håkon Hanssen er engasjert i saken, går bølgene høyt i det politiske miljøet og i hovedstadspressen.

«Jeg synes dette er forkastelig og politisk umoralsk», sier Hanssens partifelle Marit Nybakk til Aftenposten.

LITT KALDT VANN i blodet kan være på sin plass.

Etter at Bjarne Håkon Hanssen meldte overgang fra regjeringens indre kabinett til PR-bransjen i fjor høst, ble han idømt den strengeste reaksjonen det regjeringsoppnevnte Karanteneutvalget kan gi. Hanssen fikk seks måneders karantene før han kunne tiltre i jobben, og ytterligere seks måneders forbud mot å jobbe med saker knyttet til sine tidligere ansvarsområder.

Det arbeidet Hanssen gjør for Espira er innenfor de reglene Stortinget selv har satt. Da finnes det verre ting å gripe fatt i, som at to av vararepresentantene på dagens Storting samtidig er ansatt i PR-byråer.

GRENSENE MELLOM legitim påvirkning, utidig kameraderi og straffbar korrupsjon er ikke enkle å vokte når de politiske miljøene er små og tette, slik de er det i et lite, sentralisert land som Norge. Derfor kreves det klare regler.

Stortinget avviste i vår Venstres forslag om et lobbyregister, som er en selvfølge både i USA og i EU. Men Stortingets presidentskap har strammet inn adgangen til Stortinget for tidligere stortingsrepresentanter som kommer ifølge med private kunder.

Samtidig jobber Arbeiderpartiet og SV for å få på plass nye regler om åpenhet rundt PR-byråenes virksomhet, samt for å styrke karantenereglene som ble vedtatt av Bondevik II-regjeringen. To av de grepene som vurderes er å utvide sakskarantenen i tid og bredde, utover det som har vært politikernes egne ansvarsområder.

Det kan være fornuftig. Men første prioritet bør være regler som forbyr den type rolleblanding som ligger i å være vararepresentant til Stortinget og ansatt i et PR-byrå samtidig.

VI MÅ akseptere at tidligere politikere besitter kunnskaper som det er betalingsvilje for i næringslivet. Det handler dels om et politisk system som fremstår som vanskelig tilgjengelig, og dels om at kunnskapen om politiske prosesser er påfallende svak i deler av næringslivet.

Det er ingen demokratisk ulykke at slik kunnskap gjøres tilgjengelig for andre enn de store selskapene og de store organisasjonene, som holder seg med sine egne påvirkningskanaler. Vi kan også minne om at flere politiske partier og regjeringen selv har benyttet seg av tjenester fra norske PR-byråer. De er kommet for å bli.

Moralismen rundt saken om Bjarne Håkon Hanssen kan med fordel dempes. Men regelverket kan gjerne strammes til.

Publisert
BT anbefaler

Superstjernen kjøpte kunst for 600.000 kroner i Bergen

Post Malone tok seg god tid til kunstutstilling i Grieghallen.

LES SAKEN

Mest lest akkurat nå

  1. 11-åring til legevakt etter trafikkuhell på Askøy

  2. Pilotene villige til å la SAS gå dukken

  3. – Veien har på rekordtid blitt den største campingplassen i Bergen

  4. I 1991 kom han til Bergen. Lørdag ble han siktet for terror.

  5. Dette gjer du om du trur du har korona

  6. Er det umulig å holde seg slank etter overgangsalderen? Dette svarer legen.