Ekstrem sensur

EU kan ikke ignorere at pressefriheten strupes i Tyrkia.

Publisert Publisert
  • Bergens Tidende

Sensur.jpg

iconDenne artikkelen er over fire år gammel

I dag er det duket for skjebnemøte mellom Tyrkia og EU. Målet er å få til en avtale som demper flyktningstrømmen til Europa.

Samtidig knebler Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan den frie pressen i landet.

Det vil være feigt av EU å ta lett på overgrepet mot pressefriheten, i bytte mot tyrkisk samarbeid om flyktningkrisen. Mye tyder likevel på at det nettopp er dette som er i ferd med å skje.

Fredag tok tyrkiske myndigheter kontroll over landets største opposisjonsavis, Zaman.

Avisledelsen skal erstattes av et statsoppnevnt formynderskap. Overtakelsen skjer etter en avgjørelse fra påtalemyndigheten i landet, og ble tvunget gjennom av politiet ved hjelp av tåregass og vannkanoner. Redaktøren skal ikke være kjent med de konkrete anklagene mot avisen, men ifølge Aftenposten er redaksjonen tidligere anklaget for å stå i ledtog med den muslimske predikanten Fethullah Gulen, en av president Erdogans hovedfiender.

Overtakelsen av Zaman blir satt i sammenheng med presidentens kamp mot det han omtaler som «parallellstaten». Denne prosessen har allerede ført til en storstilt utrenskning av flere tusen dommere, jurister og politifolk.

De systematiske og undertrykkende tiltakene mot regimets kritikere er urovekkende, og bekrefter nok en gang Tyrkia som et illiberalt demokrati.

Det er ikke nytt at myndighetene bruker makt mot avvikende meninger, men med det utilslørte angrepet på Zaman, har sensuren nådd et ekstremt nivå.

Overtakelsen inkluderer også trykkeriet deres, noe som vil påvirke en rekke andre aviser. I tillegg er nyhetsbyrået Cihan Ajansi under statlig kontroll.

Utviklingen gir alvorlig grunn til bekymring for ytringsfrihetens kår i Tyrkia.

Situasjonen er hittil møtt med påfallende taushet fra EUs ledere. Anslaget mot pressefriheten i Tyrkia er et dilemma for EU.

Mye står på spill i dagens møte i Brussel. Det blir regnet som en siste mulighet til å redde EUs grensesamarbeid, Schengen. For å lykkes, er EU helt avhengig av velvilje fra tyrkisk side. President Erdogan vet utmerket godt at Tyrkia spiller en nøkkelrolle.

Ifølge professor Murat Erdoðan ved det tyrkiske universitetet Hacettepe, ligger det derfor et usagt quid pro quo i forhandlingene: Tyrkia holder tilbake migranter, Europa tar lett på Tyrkias menneskerettsbrudd.

Det er åpenbart viktigere for EU å stanse flyktningstrømmen enn å påtale maktmisbruk i Tyrkia. Men EU kan ikke overse grove overgrep fra et land som tar mål av seg å bli tettere inkludert i det europeiske samarbeidet.

Det er vanskelig å akseptere at EU går på akkord med demokratiske verdier for å blidgjøre en bølle.

Flyktningkrisen hviler uansett på et skjørt samarbeid. President Erdogans angrep på pressefriheten og jakt på kurdiske militære langs grensene mot Irak og Syria, viser at Tyrkia er en risikabel og upålitelig samarbeidspartner. EU må heller ikke undervurdere at Tyrkia er avhengig av gode allianser i Europa.

Publisert

Sakene flest leser nå

  1. Monica Mæland vil ikke på Stortinget. – Hun har takket nei, dessverre

  2. – Et forferdelig resultat for meg som rådmann

  3. Ho var imot at hennar eigen son skulle få gifte seg

  4. Kygo sendte nabovarsel til flere tusen i Fana før denne festen

  5. Trump: USA bryter helt med WHO

  6. «USA står i flammar, og presidenten kastar bensin på bålet»

Om BTs leder

BTs lederartikler blir skrevet av mediehusets redaktører og kommentargruppe. Politisk redaktør er leder for denne gruppen. Lederne er skrevet på bakgrunn av BTs publisistiske idé, sjefredaktørs meninger og avisens tradisjon. I avisens publisistiske idé heter det:

«Bergens Tidende skal være en frittstående, liberal, borgerlig (ikke-sosialistisk) avis, partipolitisk uavhengig. Avisens generelle grunnsyn skal bygge på et progressivt og menneskelig samfunnssyn. Den redaksjonelle ledelse skal ha som oppgave å lage en avis som gir sine lesere i by og bygd saklig og sann orientering om det som foregår lokalt, nasjonalt og internasjonalt. Redaksjonsledelsens integritet skal være uavkortet så vel utad som innad».