Putins ansvar

USA og Russland kom neppe nærmere en løsning på Ukraina-krisen under toppmøtet mellom John Kerry og Vladimir Putin.

Publisert Publisert
  • Bergens Tidende
iconDenne artikkelen er over fem år gammel

Onsdag var USAs utenriksminister John Kerry i Russland for første gang siden Ukraina-krisen begynte. I OL-byen Sotsji hadde han to firetimers maratonmøter, med sin russiske motpart Sergej Lavrov og med Russlands president Vladimir Putin.

«Hvis og når Minsk blir implementert, er det klart at USA og EU kan lempe på sanksjonene,» sa Kerry etter møtene, med referanse til en våpenhvileavtale som ble forhandlet frem i den hviterussiske hovedstaden Minsk i februar. Putins rådgiver Juri Usjakov fortalte pressen at samtalene ikke hadde ført til noe gjennombrudd.

Det er dessverre lite som tyder på at krisen i Ukraina nærmer seg noen løsning med det første. Kampene har avtatt etter at våpenhvileavtalen ble inngått, men partene står fortsatt langt fra hverandre.

For litt over et år siden tok separatister i den ukrainske regionen Donbass til våpen for å kjempe mot sentralmakten i Kiev. Opprørerne ble oppmuntret av Russland, for å skape problemer for landets nye vestvendte styresmakter, som kom til makten etter at Ukrainas Russland-vennlige president Viktor Janukovitsj måtte rømme landet i februar i fjor.

Russlands folkerettsstridige annektering av Krim-halvøyen, og støtten til opprørerne i Ukraina, har ført til en fullstendig kollaps av forholdet mellom Russland og Vesten. USA, EU og flere andre europeiske land, deriblant Norge, har innført økonomiske sanksjoner mot mange av Putins nærmeste allierte.

Kreml er bekymret for en vestlig ekspansjon østover, gjennom å innlemme tidligere sovjetstater i Nato og EU. Putin ser på regimeskiftet i Kiev som en del av en vestlig plan. For å hindre at Ukraina nærmer seg Vesten, sender Russland våpen og soldater til separatistene.

Putin har hele tiden benektet at han hjelper opprørerne i Ukraina, men helt siden starten på krisen har det kommet dokumentasjon på at russerne lyver. De russiske avisene Novaja Gazeta og Kommersant har intervjuet russiske soldater som sier at de har kjempet i Ukraina.

I en fersk rapport, initiert av den drepte opposisjonspolitikeren Boris Nemtsov, blir det hevdet at 220 russiske soldater er blitt drept øst i Ukraina, og at Russland har brukt hele 53 milliarder rubler, tilsvarende åtte milliarder kroner, på å støtte separatistene i nabolandet. Rapporten er basert på åpne kilder og familiene til mange av de døde soldatene.

Rapporten går også gjennom dokumentasjon på at Russland sender avanserte våpen til opprørerne. I februar ble det russiske luftvernmissilsystemet Pantsir-S1 fotografert i de opprørskontrollerte områdene. Dette er et våpensystem som ikke blir brukt av den ukrainske hæren.

Når USA og Russland nå snakker sammen på utenriksministernivå, er det et tegn på at partene ønsker en mindre fiendtlig dialog. Det er bra. Diplomatisk kontakt er viktig for å holde spenningen mellom stormaktene på et minimum.

Noe gjennombrudd kommer ikke før Russland trekker styrkene sine ut av Ukraina.

Publisert

Sakene flest leser nå

  1. Fotballspilleren fra Bergen har alvorlig sykdom. Her har han akkurat fullført gåturen fra Bergen til Oslo.

  2. – Bergingsbilane går i eit bankande køyr her i Hardanger no

  3. – Dette kunne lett blitt dramatisk

  4. Lars Sponheim har meldt seg ut av Venstre

  5. – Det er ikke bra i det hele tatt. Den tunnelen er ganske stygg.

  6. Hit kan du reise i sommer

Om BTs leder

BTs lederartikler blir skrevet av mediehusets redaktører og kommentargruppe. Politisk redaktør er leder for denne gruppen. Lederne er skrevet på bakgrunn av BTs publisistiske idé, sjefredaktørs meninger og avisens tradisjon. I avisens publisistiske idé heter det:

«Bergens Tidende skal være en frittstående, liberal, borgerlig (ikke-sosialistisk) avis, partipolitisk uavhengig. Avisens generelle grunnsyn skal bygge på et progressivt og menneskelig samfunnssyn. Den redaksjonelle ledelse skal ha som oppgave å lage en avis som gir sine lesere i by og bygd saklig og sann orientering om det som foregår lokalt, nasjonalt og internasjonalt. Redaksjonsledelsens integritet skal være uavkortet så vel utad som innad».