En farlig plan

Nye planer om israelske bosettinger på Vestbredden må stoppes.

Publisert Publisert
  • Bergens Tidende

DEMONSTRERER: En palestinsk kvinne under en demonstrasjon mot israelske bosetninger i landsbyen Nabi Saleh på Vestbredden 4. september. Nå legger den israelske regjeringen planer for nye bosettinger. Foto: Scanpix/Reuters

iconDenne artikkelen er over fire år gammel

Den fortsatte veksten av israelske bosettinger på Vestbredden ødelegger for en mulig fredelig løsning på Israel-Palestina-konflikten.

Siden seksdagerskrigen i 1967 har israelske nybyggere bosatt seg i de okkuperte palestinske områdene på Vestbredden, til tross for protester både fra palestinerne og det internasjonale samfunnet.

Nå ser det ut som at den israelske regjeringen vil utvide bosettingene dramatisk. Organisasjonen Peace Now, som følger med på de israelske bosettingene, har fått tak i dokumentasjon som viser på at myndighetene legger planer for 55.000 nye boenheter på Vestbredden.

Det er usikkert om eller når planene skal iverksettes. Før boligene kan konstrueres, må de godkjennes av det israelske forsvarsdepartementet. Kanskje blir planene stoppet før de kommer så langt. Statsminister Benjamin Netanyahu stoppet konstruksjonen av bosettinger i 2013 etter internasjonalt press.

Gledesdreperen i julen:

Les også

Han gir opptil fem årsfengsel om du feirer jul

Planene er uansett kontroversielle. 8300 av de planlagte boligene skal ligge i området E1, øst for Jerusalem. Palestinerne motsetter seg bosettinger i alle de okkuperte områdene, men utbygging i E1 er spesielt sensitivt.

Palestinerne hevder at bosettinger på E1 ødelegger muligheten til for å skape en sammenhengende stat. Israel argumenterer for at landet trenger området som en sikkerhetsbuffer.

Flere israelske bosettinger på Vestbredden er uansett en dårlig idé. Dersom Israel er interessert i en fredelig løsning på konflikten med palestinerne, må alle planer om nye bosettinger skrinlegges.

Norsk politi etterforsker ikke:

Les også

Fanus ble dynket i bensinog måtte rømme en båti brann på vei til Europa

Bosettinger på okkuperte territorier er i strid med folkeretten. Israelske myndigheter hevder at bosettingene er lovlige, selv om FN flere ganger har slått fast at de strider mot Genève-konvensjonen.

Så langt har Israel brydd seg lite om juridiske innvendinger. En mer direkte konsekvensen av israelske bosettinger, er at muligheten for en selvstendig palestinsk stat rives i filler. Selv om konstruksjonen av nye boliger bare er på planleggingsstadiet, undergraver slike planer det som måtte finnes av tillit palestinerne har til israelske myndigheter.

Gaza kan bli ubuande for menneske alt i 2020:

Les også

Vi må bu oss på framtidige flyktningstraumar

Bosettingene bidrar også til å skape konflikter mellom israelske nybyggere og palestinerne, noe som understrekes av flere hendelser i løpet av det siste året. I sommer døde en 32 år gammel palestinsk mann og hans 18 måneder gamle sønn etter at hjemmet deres på Vestbredden ble satt i brann. De mistenkte er israelske bosettere. Flere israelere er blitt angrepet og drept av palestinske gjerningsmenn i løpet av høsten.

I et slikt klima må den israelske regjeringen gjøre alt den kan for å motarbeide fiendtlige holdninger. Nye bosettinger på de okkuperte områdene vil gjøre vondt verre.

Publisert
Takk for at du leser BTIkke gå glipp av alle nyheter fra Vestlandets største avis.
Bli abonnent
BT anbefaler

Hun sier gjentatte ganger: «Du må ikke se ned. Du må ikke se ned, Morten» ... Men jeg har allerede sett det.

Morten Furre (49) havnet i en alvorlig ulykke sensommeren 2018. Dette er historien fortalt av ham selv og de som reddet…

Sakene flest leser nå

  1. Ber Øygarden ta grep

  2. – Vestlandet kan få noe av det beste været i hele Europa

  3. 15 tatt i fartskontroll ved skole: – Vi vet at det kjøres fort her

  4. Her parkerer de gratis – for siste gang

  5. – Når jeg har dommerdrakt på, kan jeg ikke gå rundt som en villbass

  6. Tenåring tatt i væpnet aksjon – mistenkes for voldelig ran på Nesttun

Om BTs leder

BTs lederartikler blir skrevet av mediehusets redaktører og kommentargruppe. Politisk redaktør er leder for denne gruppen. Lederne er skrevet på bakgrunn av BTs publisistiske idé, sjefredaktørs meninger og avisens tradisjon. I avisens publisistiske idé heter det:

«Bergens Tidende skal være en frittstående, liberal, borgerlig (ikke-sosialistisk) avis, partipolitisk uavhengig. Avisens generelle grunnsyn skal bygge på et progressivt og menneskelig samfunnssyn. Den redaksjonelle ledelse skal ha som oppgave å lage en avis som gir sine lesere i by og bygd saklig og sann orientering om det som foregår lokalt, nasjonalt og internasjonalt. Redaksjonsledelsens integritet skal være uavkortet så vel utad som innad».