Sprøyterom må også være røykerom

Endelig har Høyre tatt til fornuften i ruspolitikken, men dessverre stemte de feil ved første mulighet til å bevise linjeskiftet.

Publisert: Publisert:

RUS: I snart fire år har Høyre styrt norsk helsepolitikk, uten å gjennomføre de nødvendige større endringene på rusfeltet. Nå har endelig helseminister Bent Høie og partiet hans gått inn for et linjeskifte. Foto: Sørbø, Krister / NTB scanpix

Hvis alternativet er å sette sprøyter, er røyking av heroin det smarteste og tryggeste valget. Risikoen for overdose reduseres drastisk. Det mest åpenbare paradokset i norsk ruspolitikk er derfor at kun sprøyter er tillatt i sprøyterommene, ikke den langt tryggere røykingen.

Denne uken kunne Stortinget endre denne praksisen, men forslaget falt. Høyre stemte mot. Det var skuffende.

Høyre har nettopp tatt lange skritt i riktig retning. Tidligere var partiet blant de mest bakstreverske og tilbakeholdne i ruspolitikken. Høyre har arbeidet mot fornuftige tiltak som heroinassistert behandling, vært skeptisk til sprøyterom og tviholdt på kriminaliseringen av rusavhengighet.

På landsmøtet tidligere denne måneden endret det seg. Programmet slår fast at rusproblemer skal håndteres av helsevesenet, ikke i justissektoren. Det bør bety en avkriminalisering av bruk og besittelse.

Høyre ønsker også et forsøk med heroinassistert behandling, som er å medisinere rusavhengige med heroin, dersom de ikke har nytte av andre programmer.

I tillegg åpnet landsmøtet for at andre metoder enn injisering av heroin bør tillates på sprøyterom. Formuleringen var dessverre preget av feighet, og det samme var voteringen på Stortinget denne våren. Partiet etterlyser mer kunnskap.

Men kunnskapen er allerede på plass. Det er ubestridt at røyking av heroin er tryggere enn injisering, noe som også gjenspeiler seg i rådene fra norske myndigheter. Helsepersonell utenfor Strax-huset i Bergen oppfordrer rusavhengige til å røyke fremfor å injisere, men så snart de samme rusavhengige går inn i bygget, får de beskjed om at de må injisere, ikke røyke.

I stedet for simpelthen å tillate røyking straks, vil Stortinget nå be regjeringen sende et forslag på høring. Det var Høyres kompromissforslag. Tilsynelatende har partiet glemt hva som skjedde i Helse- og omsorgsdepartementet kort tid før dagens statsråd, Bent Høie (H), inntok kontorene.

Hans forgjenger Jonas Gahr Støre (Ap), foreslo nettopp å tillate røyking i sprøyterommene. Og han sendte forslaget på høring. Svarene finnes allerede: Det er en god idé.

I snart fire år har Høyre styrt norsk helsepolitikk, uten å gjennomføre de nødvendige større endringene på rusfeltet. Nå har endelig Høie og partiet hans gått inn for et linjeskifte.

De burde benyttet anledningen til å vise velgerne at de mener alvor.

Publisert:
Om BTs leder

BTs lederartikler blir skrevet av mediehusets redaktører og kommentargruppe. Politisk redaktør er leder for denne gruppen. Lederne er skrevet på bakgrunn av BTs publisistiske idé, sjefredaktørs meninger og avisens tradisjon. I avisens publisistiske idé heter det:

«Bergens Tidende skal være en frittstående, liberal, borgerlig (ikke-sosialistisk) avis, partipolitisk uavhengig. Avisens generelle grunnsyn skal bygge på et progressivt og menneskelig samfunnssyn. Den redaksjonelle ledelse skal ha som oppgave å lage en avis som gir sine lesere i by og bygd saklig og sann orientering om det som foregår lokalt, nasjonalt og internasjonalt. Redaksjonsledelsens integritet skal være uavkortet så vel utad som innad».