Frp bommer på målet

Frp ønsker at all forkynning i Norge skal foregå på norsk. Forslaget vil virke mot sin hensikt, og bryter med prinsippet om religionsfrihet.

Publisert Publisert
icon
Denne artikkelen er over 14 år gammel
iconLeder
Dette er en leder. Lederartikkelen uttrykker Bergens Tidendes publisistiske idé: En partipolitisk uavhengig, frittstående, liberal og borgerlig (ikke-sosialistisk) avis.

I KJØLVANNET AV DEBATTEN om imamenes norskkunnskap, er det kommet flere forslag til hvordan de religiøse ledernes forståelse for det norske samfunnet kan styrkes. Fremskrittspartiet går lengst, og vurderer å kreve at all forkynning skal foregå på norsk. Utgangspunktet er de muslimske ledere, men for å unngå forskjellsbehandling, som partiets innvandringspolitiske talsmann sier det, skal det gjelde alle trossamfunn. Kravet knyttes til statsstøtten til trossamfunnene, en støtte som faller bort hvis de nekter å følge regelen.

Slik vil Frp tvinge imamene til å lære seg norsk. Slik vil partiet også oppnå kontroll med hvilke verdier som forkynnes fra de religiøse talerstolene.

DET ER IKKE VANSKELIG å være enig i at kontakten mellom noen av de muslimske miljøene og det øvrige samfunnet bør styrkes. Imamene har en rolle her, og bør definitivt gå inn for å lære seg norsk. Spørsmålet er hvordan vi kan oppnå det. Trusler om å miste statsstøtte til trossamfunnet er selvsagt en vei å gå. Men er det ensbetydende med at vi kommer nærmere hovedmålet, nemlig bedre kontakt mellom imamene og samfunnet for øvrig? Vi tror ikke det. Snarere tvert imot. Dette vil snarere forsterke motsetninger mellom dem og oss. Ikke bare mellom de muslimske miljøene og Flertalls-Norge, men mellom Flertalls-Norge og alle trossamfunn som ikke hører hjemme i Den norske Kirken. De vil for det første oppleve en overstyring av religionsfriheten som er radikal. For det andre er det vanskelig å tolke kravet som annet enn mistro til trossamfunnenes evne til å forstå sin rolle i det norske samfunnet. De blir mistenkeliggjort. Slik øker avstanden. Hvis målet med norskopplæringen er å dempe motsetningene, kan ikke opplæringen komme som resultat av noe som garantert skjerper de samme motsetningene.

DET NORMALE I NORGE er at de ulike trossamfunnene eksisterer i harmoni med resten av samfunnet. La dem få fortsette å gjøre det. Det motsatte er unntaket. Da må tiltak utformes med tanke på unntakene, og ikke virke ødeleggende på det som fungerer godt. Religiøse ledere som mangler kunnskap om samfunnet de lever i blir et problem for både menigheten og seg selv. De kan ikke gjøre en jobb som gagner menigheten, og vil skjerpe motsetninger. De som nekter å gjøre noe for å oppdatere forståelsen og kunnskapen sin vil derfor definere ut seg selv etter hvert, de blir mindre viktige. Språk er en viktig del av det, noe de religiøse lederne erfarer. Men å tvinge frem en fornorskning av trossamfunnene i Norge bryter med en av verdiene vi skal være stolte av; religionsfriheten.

Foto: Apneseth Oddleiv

Publisert
Takk for at du leser BTIkke gå glipp av alle nyheter fra Vestlandets største avis.
Bli abonnent
BT anbefaler

«Her har styret en vrien nøtt foran seg»

LES SAKEN

Mest lest akkurat nå

  1. – Dersom Ingebrigtsen skal sparkes, må det skje nå

  2. Kvinne pågrepet for trusler mot politiet

  3. – Slik kan vi få elsparkesyklene bort fra fortauet

  4. – Det å miste sin ektefelle er et enormt stort tap, det må oppleves for å forstå

  5. Dette sier styrelederen om Brann-trenerens fremtid

  6. Ti kategoriar. Femti finalistar. Dette er det beste Bergen har å by på.