Trump i sumpen

Donald Trump mislyktes heldigvis i å rasere Obamas helsereform, men den er ennå i fare.

Publisert: Publisert:

I KLISTERET: President Donald Trump og resten av republikanerne lyktes ikke i å fjerne Obamas store helsereform. Men Obamacare er fortsatt i fare, skriver BT på lederplass. Foto: GONZALO FUENTES / X02443

Trump kom for å brenne ned huset og drenere sumpen. I helsereformsaken har han foreløpig bare svidd seg på hendene og fått våte sko.

Republikanerne har for andre gang mislyktes i å rasere Obamas helsereform. President Donald Trump har nå valgt seg sabotasje som strategi.

Han akter å «la Obamacare mislykkes» uten å løfte en finger for å hindre det.

Dette er en katastrofal kurs. Amerikanerne trenger et system som sikrer god og rimelig helseforsikring for alle.

Les også

Nederlaget som avslørte Trump

Obamas helsereform har vært en betinget suksess. Gjennom å gjøre helseforsikring lovpålagt og å subsidiere folk med lavinntekt, har den ført andelen uten forsikring ned på et rekordlavt nivå.

Loven gjør at forsikringsselskap ikke lenger kan nekte å forsikre folk med eksisterende sykdommer, og den stiller nødvendige krav til hva forsikringer må dekke.

Likevel trenger Obamacare justeringer for å fungere bedre. Slike nødvendige grep vil ikke komme fra republikansk hold.

Helt siden den ble vedtatt i 2010, har motstand mot reformen vært republikanernes fremste valgkampsak.

Et av Trumps viktigste valgkampløfter var også å "avskaffe og erstatte" ordningen.

Les også

Full kollaps for Trumps helsepolitikk

Republikanerne har imidlertid ikke klart å bli enige seg imellom. Det var også dette som førte til at lovforslaget aldri kom til votering.

Etter at fire republikanske senatorer trakk sin støtte, var det ikke lenger flertall for verken Trumpcare, eller en ren fjerning av Obamacare i Senatet.

Republikanerne er enige om at de vil avskaffe helsereformen, men ikke om hva erstatningen skal være.

Noen senatorer syntes Trumps kuttforslag var for veike, andre at de gikk altfor langt.

De ulike republikanske erstatningsforslagene har vært upopulære i befolkningen. Det er lett å skjønne. De vil gjøre vondt verre for svært mange amerikanere.

Les også

Donald Trump led nederlag i sin største kampsak

Det største problemet er at republikanernes forslag er dårlig politikk. De løser ikke problemene Obamacare-ordningen har møtt på.

Resultatet av republikanernes forslag ville blitt dyrere og dårligere forsikring, når behovet er billigere forsikring til flere.

I tillegg ville rundt 20 millioner amerikanere mistet den forsikringen de har i dag. Det er å ta store steg i helt feil retning.

Donald Trumps reaksjon på nederlaget er ansvarsfraskrivelse.

Hans nye strategi er å la Obamacare seigpines til døde.

Trump er villig til å gamble med livene til folk for å presse til seg en politisk seier. Det er en skam for USA.

Publisert:
Om BTs leder

BTs lederartikler blir skrevet av mediehusets redaktører og kommentargruppe. Politisk redaktør er leder for denne gruppen. Lederne er skrevet på bakgrunn av BTs publisistiske idé, sjefredaktørs meninger og avisens tradisjon. I avisens publisistiske idé heter det:

«Bergens Tidende skal være en frittstående, liberal, borgerlig (ikke-sosialistisk) avis, partipolitisk uavhengig. Avisens generelle grunnsyn skal bygge på et progressivt og menneskelig samfunnssyn. Den redaksjonelle ledelse skal ha som oppgave å lage en avis som gir sine lesere i by og bygd saklig og sann orientering om det som foregår lokalt, nasjonalt og internasjonalt. Redaksjonsledelsens integritet skal være uavkortet så vel utad som innad».