Russland må tåle kritikk

Norge er avhengig av et godt forhold til Russland. Kritikk er likevel nødvendig.

UNYANSERT: Russiske myndigheter har fortalt Børge Brende at de mener den norske debatten om situasjonen for flyktninger og asylsøkere i Russland er unyansert.
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over syv år gammel
iconLeder
Dette er en leder. Lederartikkelen uttrykker Bergens Tidendes publisistiske idé: En partipolitisk uavhengig, frittstående, liberal og borgerlig (ikke-sosialistisk) avis.

Børge Brende (H) kom i går med en viktig korrigering av sine uttalelser om debatten om å returnere asylsøkere til Russland. I helgen uttalte utenriksministeren at kritikk av Russland ødelegger for regjeringens arbeid med å returnere asylsøkere.

«Det russiske aktører har sagt til meg, er at de er såret over hvordan Russland nå har blitt omtalt på i den norske debatten. De opplever at det er skapt et inntrykk av Russland ikke er et trygt land,» sa Brende til VG.

Det er bra at utenriksministeren kommer med en slik presisering. Det offentlige ordskiftet i Norge skal ikke påvirkes av myndighetene i andre land, heller ikke når det gjør regjeringens arbeid vanskeligere.

Spesielt skal regjeringen vokte seg for å oppfordre til mindre kritikk av Russland. I lys av Norges forhold til Russland de siste årene vil det fremstå som vinglete og selvmotsigende. Statsminister Erna Solberg (H) har ved flere anledninger kommet med skarp kritikk av Russlands annektering av krim og støtte til opprørere i Øst-Ukraina. I august 2014 innførte Norge sanksjoner mot nabolandet i øst.

Mye har skjedd siden sanksjonene ble vedtatt. Store grupper av asylsøkere har kommet via Russland til Norge. Russerne har gått inn militært i borgerkrigen i Syria, blant annet for å bekjempe Den islamske staten.

Disse hendelsene endrer Norges forhold til Russland, og legger bakteppet for Brendes frustrasjon. Jobben hans er å pleie Norges forhold til andre nasjoner. Derfor kan uttalelsene til Brende også tolkes som en forsikring til russiske myndigheter om at regjeringen ikke stiller seg bak kritiske uttalelser om Russland i norske medier.

  • Les også: Regjeringen må revurdere praksisen med å returnere asylsøkere som ikke har langvarig opphold i Russland
    Likevel er det uheldig at utenriksministeren gir inntrykk av å ville stoppe kritikk av et korrupt og autoritært regime. Selv om Brende ønsker et godt forhold til russiske myndigheter, har ikke noe av det regjeringen har kritisert Russland for endret seg. Landet har fortsatt kontroll over Krim, og støtter separatister i Ukraina. Russiske opposisjonspolitikere og kritiske journalister blir forfulgt og fengslet.

At Russland fortjener kritikk betyr ikke at Norge skal kutte dialogen med nabolandet. Brende må fortsette å jobbe for at asylsøkere med opphold i Russland kan returneres dit. Samtidig er en debatt om hva som skjer med asylsøkere som sendes ut av Norge helt nødvendig. Regjeringen bør forsikre seg om at asylsøkere får en anstendig behandling i landet de ender opp i. Det er gode grunner til å være kritisk til Russlands behandling av asylsøkere.

Prosessen må tåle kritikk og offentlig debatt. Det må også de russiske aktørene som har beklaget seg til Brende.

Publisert: