Russland må tåle kritikk

Norge er avhengig av et godt forhold til Russland. Kritikk er likevel nødvendig.

Publisert Publisert
 • Bergens Tidende

UNYANSERT: Russiske myndigheter har fortalt Børge Brende at de mener den norske debatten om situasjonen for flyktninger og asylsøkere i Russland er unyansert. Foto: Therese Alice Sanne

iconDenne artikkelen er over fire år gammel

Børge Brende (H) kom i går med en viktig korrigering av sine uttalelser om debatten om å returnere asylsøkere til Russland. I helgen uttalte utenriksministeren at kritikk av Russland ødelegger for regjeringens arbeid med å returnere asylsøkere.

«Det russiske aktører har sagt til meg, er at de er såret over hvordan Russland nå har blitt omtalt på i den norske debatten. De opplever at det er skapt et inntrykk av Russland ikke er et trygt land,» sa Brende til VG.

 • Les også: Debatten om å bosette syriske flyktninger viste Bergens bystyre på sitt beste
  Ikke overraskende førte uttalelsen til reaksjoner fra media og menneskerettighetsorganisasjoner. I går avviste Brende overfor NRK at han hadde bedt noen om ikke å uttale seg om disse spørsmålene.

Det er bra at utenriksministeren kommer med en slik presisering. Det offentlige ordskiftet i Norge skal ikke påvirkes av myndighetene i andre land, heller ikke når det gjør regjeringens arbeid vanskeligere.

Spesielt skal regjeringen vokte seg for å oppfordre til mindre kritikk av Russland. I lys av Norges forhold til Russland de siste årene vil det fremstå som vinglete og selvmotsigende. Statsminister Erna Solberg (H) har ved flere anledninger kommet med skarp kritikk av Russlands annektering av krim og støtte til opprørere i Øst-Ukraina. I august 2014 innførte Norge sanksjoner mot nabolandet i øst.

Mye har skjedd siden sanksjonene ble vedtatt. Store grupper av asylsøkere har kommet via Russland til Norge. Russerne har gått inn militært i borgerkrigen i Syria, blant annet for å bekjempe Den islamske staten.

Disse hendelsene endrer Norges forhold til Russland, og legger bakteppet for Brendes frustrasjon. Jobben hans er å pleie Norges forhold til andre nasjoner. Derfor kan uttalelsene til Brende også tolkes som en forsikring til russiske myndigheter om at regjeringen ikke stiller seg bak kritiske uttalelser om Russland i norske medier.

 • Les også: Regjeringen må revurdere praksisen med å returnere asylsøkere som ikke har langvarig opphold i Russland
  Likevel er det uheldig at utenriksministeren gir inntrykk av å ville stoppe kritikk av et korrupt og autoritært regime. Selv om Brende ønsker et godt forhold til russiske myndigheter, har ikke noe av det regjeringen har kritisert Russland for endret seg. Landet har fortsatt kontroll over Krim, og støtter separatister i Ukraina. Russiske opposisjonspolitikere og kritiske journalister blir forfulgt og fengslet.

At Russland fortjener kritikk betyr ikke at Norge skal kutte dialogen med nabolandet. Brende må fortsette å jobbe for at asylsøkere med opphold i Russland kan returneres dit. Samtidig er en debatt om hva som skjer med asylsøkere som sendes ut av Norge helt nødvendig. Regjeringen bør forsikre seg om at asylsøkere får en anstendig behandling i landet de ender opp i. Det er gode grunner til å være kritisk til Russlands behandling av asylsøkere.

Prosessen må tåle kritikk og offentlig debatt. Det må også de russiske aktørene som har beklaget seg til Brende.

Publisert

Sakene flest leser nå

 1. Dagen før dette bildet ble tatt, fikk de dødsdommen

 2. Her vil de ha en gigantisk gondolbane. Dårlig idé, mener gründer.

 3. Høie skuffet: – Jeg har brukt 20 år av mitt liv på å kjempe mot mange av disse endringene

 4. Skule stengt i Kvam på grunn av koronasmitte

 5. – No er han Noregs aller dårlegaste politiske strateg

 6. Her plukket de 250 kilo plast på en knapp time. Nå lover de å gjøre Vestland «plastsmart».

Om BTs leder

BTs lederartikler blir skrevet av mediehusets redaktører og kommentargruppe. Politisk redaktør er leder for denne gruppen. Lederne er skrevet på bakgrunn av BTs publisistiske idé, sjefredaktørs meninger og avisens tradisjon. I avisens publisistiske idé heter det:

«Bergens Tidende skal være en frittstående, liberal, borgerlig (ikke-sosialistisk) avis, partipolitisk uavhengig. Avisens generelle grunnsyn skal bygge på et progressivt og menneskelig samfunnssyn. Den redaksjonelle ledelse skal ha som oppgave å lage en avis som gir sine lesere i by og bygd saklig og sann orientering om det som foregår lokalt, nasjonalt og internasjonalt. Redaksjonsledelsens integritet skal være uavkortet så vel utad som innad».