Strippet for prinsipper

Strippebarer må kunne søke skjenkebevilling som alle andre. Et forbud er ren moralisme.

STRIPPEKLUBB: Norges lover tillater slike utesteder, og derfor bør heller ikke kommunen diskriminere i tildeling av skjenkeløyver.
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over syv år gammel
iconLeder
Dette er en leder. Lederartikkelen uttrykker Bergens Tidendes publisistiske idé: En partipolitisk uavhengig, frittstående, liberal og borgerlig (ikke-sosialistisk) avis.

At noen ser på nakne damer danse, er ikke et argument for at de ikke skal få lov til å drikke øl. Byrådet må ikke ledes inn i fristelse til å bruke skjenkereglementet i en moralistisk kamp mot stripping.

Kommunens skjenkereglement skal revideres denne våren, og snart skal byrådet legge frem en sak. Helsebyråd Rebekka Ljosland (KrF), som også har ansvar for skjenkesaker, vil ha inn et punkt om at strippesteder ikke skal få lov til å selge alkohol. Det skrev BA mandag.

Venstresiden har forsøkt seg på dette tidligere, men det ble stanset da bystyret hadde borgerlig flertall.

Stripping er en lovlig virksomhet. Byens eneste utested som driver med «erotisk underholdning», After Dark, er ikke tatt i å gjøre noe ulovlig. Norges lover tillater slike utesteder, og derfor bør heller ikke kommunen diskriminere i tildeling av skjenkeløyver.

Så lenge stripping er lovlig, kan KrFs bruk av skjenkereglementet oppsummeres med en oppskriving av et Einar Førde-sitat: Man godtar at synden er kommet til jorden, men man skal ikke få drikke alkohol mens man ser på den.

KrFs gruppeleder Trygve Birkeland sier til BA at After Dark er «en del av en skitten internasjonal bransje». Det kan så være, men eventuelle problemer er allerede behandlet i annet lovverk. Skulle det mot formodning foregå tvang, menneskehandel eller ulovlige arbeidsforhold, kan politiet slå ned på det.

Skjenkereglementet skal ikke brukes for i praksis å forby noe KrF eller andre partier ikke liker. Det er en prinsipiell kortslutning.

Videre sa Birkeland at «Dette er en type arbeidsplasser vi ikke trenger å ha i denne byen». Sitatet er avslørende for KrFs manglende prinsipper. Det er mange arbeidsplasser Bergen ikke trenger, men som likevel finnes fordi det er et marked for dem.

Slik argumentasjon hører hjemme langt ute på venstresiden. Om Birkeland mener dette er et gyldig argument for å nekte noen skjenkebevilling, forstår han ikke markedsøkonomi. Det er ikke opp til bystyrepolitikere å avgjøre hvilke arbeidsplasser byen trenger, og tildele skjenkebevillinger deretter.

Forrige gang saken var oppe, stemte Arbeiderpartiet for at strippestedet ikke skulle få skjenkebevilling. Man bør forvente bedre prinsipiell retningssans av Arbeiderpartiet.

Forhåpentlig ser byrådsleder Harald Schjelderup (Ap) annerledes på saken nå som han er i posisjon. Bergen må behandle byens næringsliv rettferdig, ikke med urimelig diskriminering.

Dette er en den typen forslag man kunne håpe på å unngå med et byråd uten SV, MDG og Rødt. Dagens byrådskonstellasjon bør klare å forholde seg ansvarlig og ryddig i slike prosesser.

Byens fremste politikere skal ha et velutviklet moralsk kompass, men det må aldri overstyre evnen til å forholde seg korrekt og prinsipielt til regelverkene. Hvis ikke kan politikken få et anstrøk av manipulasjon. Loven må være lik for alle.

Heldigvis består ikke byrådet utelukkende av kristne og sosialdemokratiske moralister, men også av liberale Venstre. De må stanse dette tullet.

Publisert: