Idrettens dyre bakrus

Pengebruken i Norges idrettsforbund har vært ukritisk og taktløs. Nå må organisasjonen rydde opp.

Publisert Publisert

PENGEBRUK: Niels Røine, kommunikasjonssjef i Norges Idrettsforbund (NIF), presenterer NIFs regnskaper tirsdag morgen etter at Idrettsforbundet åpnet for innsyn i kvitteringer og bilag fra før 2015. Det er lett å forstå hvorfor idrettslederne helst ville holde kvitteringene skjult for offentligheten. Det er også åpenbart hvorfor det var riktig å tvinge frem åpenheten. Nå bør Idrettsforbundet rydde opp i ukulturen. Foto: Grøtt, Vegard Wivestad / NTB

iconDenne artikkelen er over to år gammel

Hvor mye idrettsglede kan man kjøpe for 150.000 kroner? I alle fall noen liter med alkohol til toppene i Norges idrettsforbund og deres prominente gjester. Nå har forbundet lagt frem bilagene fra Sotsji-OL og ungdoms-OL på Lillehammer, og det ser ikke bra ut.

Det er lett å forstå hvorfor idrettslederne helst ville holde kvitteringene skjult for offentligheten. VG og andre medier måtte kjempe en lang kamp før Idrettsforbundet ble mer åpent.

Det er åpenbart hvorfor det var riktig å tvinge frem åpenheten. Nå bør Idrettsforbundet rydde opp i ukulturen.

Les også: På grasrota stekes det vafler og drives dugnader for å få det til å gå rundt. På toppen flyter pengene.

Nesten 900.000 kr ble brukt på å kjøpe seg omtale i et OL-fagblad. Nærmere 200.000 kr på to VIP-middager hjemme hos stortingspresidenten. Under OL i Sotsji brukte forbundet 185.000 kr på en suite på et luksushotell, som blant andre ble brukt av kongeparet for anledningen.

Selv om Idrettsforbundet er en privat organisasjon, er tippemidlene offentlig pengestøtte. Til sammen gikk nesten 2,5 milliarder kroner til norsk idrett i fjor, og tippemidlene er hovedinntektskilden til Idrettsforbundet.

Derfor er det helt riktig å problematisere pengebruken.

Summene er likevel ikke det verste som har kommet frem. Det er ukulturen.

Vanligvis understreker Idrettsforbundet at idrett og alkohol ikke hører sammen, og absolutt ikke alkohol og ungdomsidrett. Men det var på nettopp ungdoms-OL at minst 1600 alkoholenheter ble servert til et knippe utvalgte gjester. Pengene kunne gått til barne- og ungdomsidrett.

PRESIDENT: Idrettsforbundet arrangerte VIP-middag hjemme hos stortingspresident Olemic Thommesen (H). Det kostet nærmere 200.000 kroner. Foto: Junge, Heiko / NTB

Middagene hjemme hos stortingspresident Olemic Thommesen (H) er problematisk også for presidenten selv. Rundt bordet satt prominente gjester, som kronprins Haakon, IOK-president Thomas Bach og tidligere IOK-president Jacques Rogge. Invitasjonene ble sendt ut med Stortingets brevhode, men regningen ble betalt med Idrettsforbundets tippemidler.

Ifølge Idrettsforbundet var middagen ment for nettverksbygging med viktige gjester. Stortingspresidenten har altså latt seg bruke som «lobbyist».

Like merkelig er det at Idrettsforbundet har betalt dyrt for kongeparets tur til Sotsji-OL. Kong Harald og dronning Sonja kan betale sitt eget hotellrom.

I sum gir bilagene et innblikk i hvor mye penger idrettsforbundet bruker på å smøre og knytte seg til toppolitikere, maktpersoner og utenlandske idrettstopper.

Heldigvis har offentligheten nå fått innsyn. For mens toppene i Idrettsforbundet skåler, jobber grasrota i norsk idrett på dugnad.

Les også: Professor reagerer på stortingspresidentens fest: – En veldig farlig gråsoneLes også: Stortingspresidentens festmiddager skapte misnøye: Idrettsstyret fikk ikke vite noe
Publisert
Om BTs leder

BTs lederartikler blir skrevet av mediehusets redaktører og kommentargruppe. Politisk redaktør er leder for denne gruppen. Lederne er skrevet på bakgrunn av BTs publisistiske idé, sjefredaktørs meninger og avisens tradisjon. I avisens publisistiske idé heter det:

«Bergens Tidende skal være en frittstående, liberal, borgerlig (ikke-sosialistisk) avis, partipolitisk uavhengig. Avisens generelle grunnsyn skal bygge på et progressivt og menneskelig samfunnssyn. Den redaksjonelle ledelse skal ha som oppgave å lage en avis som gir sine lesere i by og bygd saklig og sann orientering om det som foregår lokalt, nasjonalt og internasjonalt. Redaksjonsledelsens integritet skal være uavkortet så vel utad som innad».