Alkohol fra de store og de små

Det er bra at politikere anerkjenner norsk alkoholproduksjon som verdiskaping.

Publisert Publisert

SIDER: Små, lokale produsenter er populære, men sliter ofte med avgifter og regulering av alkohol. Her fra Alde sider i Hardanger. Foto: Tor Høvik (arkiv)

iconDenne artikkelen er over ett år gammel

Alkohol er farlig, men det er et lovlig rusmiddel.

Reguleringen av dette produktet bør legge bedre til rette for innovasjon, lokale produsenter og en sunnere alkoholkultur.

I revidert nasjonalbudsjett, som ble lagt frem tirsdag, foreslår Høyre-, Frp- og Venstre-regjeringen å redusere alkoholavgiften for småskalabryggerier.

Det vil koste 15 millioner kroner, og gjelde for øl under 4,7 prosent og bryggerier som produserer inntil 500.000 liter i året.

Endringen vil verken endevende norsk alkoholpolitikk eller revolusjonere ølbransjen, men den er et godt tegn på at produksjon av alkohol blir sett på som verdiskaping, og ikke bare som et problem.

Høye avgifter og strenge reguleringer har en tendens til å favorisere store, og ofte utenlandske, selskaper. Da er det fornuftig å se etter oppmykninger som kan styrke de små, norske aktørene.

Siden alkohol kan produseres nærmest hvor som helst, vil smart alkoholpolitikk også være god distriktspolitikk. Lokale eksempler er å finne i Hardanger, som er kjent for god eplesider. Det gir nye muligheter for gårdsdrift.

Derfor er det bra at regjeringen tidligere har tillatt produsenter å selge sider direkte fra gården.

KORTREIST ØL: Ægir brygger sin øl i Flåm i Aurland. God alkoholpolitikk kan også være god distriktspolitikk. Foto: BERGENS TIDENDE

Det kan også argumenteres for at småskalaprodusentene bidrar til en sunnere drikkekultur, der kvalitet og mat er mer sentralt enn fyll. Det er et sunt korrektiv til de utenlandske alkoholgigantene.

En annen endring som kan styrke norske bryggerier, vil være å heve grensen for hvor sterk øl som kan selges i butikker. Den er i dag på 4,7 prosent alkohol, og dermed blir mye øl henvist til Vinmonopolet.

Polet fortjener for øvrig skryt for å ha sett trenden med småprodusenter, og at de derfor utvider øl-sortimentet og viser frem lokale produsenter.

Alkoholisme er den vanligste formen for rusmisbruk, og alkohol må reguleres deretter. Noen steder må det strammes inn. Taxfree-ordningen, med avgiftsfritt salg for flypassasjerer, er en prinsippløs ordning som for lengst er moden for skraphaugen.

Men det er forskjell på hensiktsmessige reguleringer og symboltiltak.

Litt bedre tilgang på alkohol fra mindre produsenter, som allerede er dyrt, vil neppe føre til et større misbruk.

Publisert
Om BTs leder

BTs lederartikler blir skrevet av mediehusets redaktører og kommentargruppe. Politisk redaktør er leder for denne gruppen. Lederne er skrevet på bakgrunn av BTs publisistiske idé, sjefredaktørs meninger og avisens tradisjon. I avisens publisistiske idé heter det:

«Bergens Tidende skal være en frittstående, liberal, borgerlig (ikke-sosialistisk) avis, partipolitisk uavhengig. Avisens generelle grunnsyn skal bygge på et progressivt og menneskelig samfunnssyn. Den redaksjonelle ledelse skal ha som oppgave å lage en avis som gir sine lesere i by og bygd saklig og sann orientering om det som foregår lokalt, nasjonalt og internasjonalt. Redaksjonsledelsens integritet skal være uavkortet så vel utad som innad».