Trump heller bensin på bålet

Å anerkjenne Jerusalem som Israels hovedstad vil undergrave alle forsøk på å skape fred i Midtøsten.

Publisert Publisert

BRÅK I MIDTØSTEN: Donald Trump fremstår som egenrådig i internasjonal politikk. Planene for Jerusalem er også sikkerhetspolitisk ukloke og risikable, mener BT. Foto: James Lawler Duggan / Reuters

  1. Leserne mener

Onsdag kveld bekreftet president Donald Trump at han ønsker å flytte den amerikanske ambassaden fra Tel Aviv til Jerusalem, og dermed vil anerkjenne den hellige byen som Israels hovedstad.

Flere presidentkandidater har vunnet velgere på samme løfte før ham. Men de har forstått at det å sette planen ut i livet, trolig vil ødelegge fremtidige forsøk på å forhandle frem løsninger for den krigsherjede regionen.

Det å anerkjenne Jerusalem som Israels hovedstad er ingen formalitet, selv om alle statens funksjoner befinner seg der.

Byen er hovedsete både for jødedommen og islams helligste steder, og er derfor blitt en av de mest betente symbolsakene i konflikten mellom Israel og Palestina.

Les også

AMERIKANSKE TJENESTEMENN: – Trump vil anerkjenne Jerusalem som hovedstad

Israel annekterte Gaza, Vestbredden, Sinai og Golanhøydene, inkludert Øst-Jerusalem og de omliggende forstedene, etter seksdagerskrigen i 1967.

Ifølge Genèvekonvensjonen er territorier som er beslaglagt i krig å anse som «fiendtlig militær okkupasjon». Så sent som i 2016 bekreftet FN at de palestinske områdene pr. definisjon er okkuperte.

Dette er en viktig grunn til at de fleste nasjoner ikke anerkjenner Jerusalem som Israels legitime hovedstad. I de fleste fredsforsøk har alltid byens status vært en av de viktigste og vanskeligste punktene.

Donald Trump fremstår som egenrådig i internasjonal politikk. Planene for Jerusalem er også sikkerhetspolitisk ukloke og risikable. I de palestinske områdene er det allerede erklært «tre dager med raseri». Andre arabiske land forbereder seg også på uro.

Saken har også sine ironiske sider. Trumps egen svigersønn, Jared Kushner, har i flere måneder arbeidet tett med Saudi-Arabia om en ny fredsplan for Palestina-konflikten. Denne planen kan uten videre kasseres, dersom Kushners uberegnelige svigerfar ikke tar til vettet.

Les også

ADVARER: Farlig om Trump flytter USAs ambassade til Jerusalem

Både EU, Frankrike og Tyskland advarte tirsdag den amerikanske presidenten. De understreket det alle parter til nå har vært enige om: at Jerusalems skjebne skal avgjøres gjennom forhandlinger, ikke gjennom ensidige direktiver.

Tysklands utenriksminister Sigmar Gabriel var usedvanlig krass, og understreket at det er grenser for den tyske regjeringens «solidaritet med USA». Utenriksminister Ine Eriksen Søreide (H) har også protestert.

Lite tyder på at Trump lytter til sine allierte.

Hans forakt for diplomati og folkeretten kan i verste fall føre til ny katastrofe for Midtøsten, og til enda kjøligere forhold mellom USA og partnerne i Nato.

Publisert
Om BTs leder

BTs lederartikler blir skrevet av mediehusets redaktører og kommentargruppe. Politisk redaktør er leder for denne gruppen. Lederne er skrevet på bakgrunn av BTs publisistiske idé, sjefredaktørs meninger og avisens tradisjon. I avisens publisistiske idé heter det:

«Bergens Tidende skal være en frittstående, liberal, borgerlig (ikke-sosialistisk) avis, partipolitisk uavhengig. Avisens generelle grunnsyn skal bygge på et progressivt og menneskelig samfunnssyn. Den redaksjonelle ledelse skal ha som oppgave å lage en avis som gir sine lesere i by og bygd saklig og sann orientering om det som foregår lokalt, nasjonalt og internasjonalt. Redaksjonsledelsens integritet skal være uavkortet så vel utad som innad».