Et nytt kapittel

Angela Merkel har vært en viktig og stabiliserende kraft i Europa, men det er ingen katastrofe å la nye krefter slippe til etter 13 år.

Publisert Publisert

AVGJØRENDE: Statsminister Angela Merkel og Tyskland er helt avgjørende for Nato, sa generalsekretær Jens Stoltenberg da han fikk nyheten om at Merkel trekker seg som leder for CDU. Foto: REINHARD KRAUSE, REUTERS

Angela Merkel har varslet at hun trekker seg som partileder for det kristendemokratiske partiet CDU. Hun vil heller ikke ta gjenvalg når perioden som Tysklands forbundskansler løper ut i 2021.

En æra vil være over når Merkel trer ut av europeisk politikk. I 13 år har hun vært en stabiliserende maktfaktor i et stadig mer urolig Europa.

Enkelte eksperter frykter at et Tyskland uten Merkel kan utløse handlingslammelse i EU. Merkel vil nok bli savnet av mange, men ingen politiker er uerstattelig, selv ikke «Mor Europa». Etter 13 år med makten er det riktig å tre til side.

Les også

Merkels politiske æra går mot slutten

Angela Merkel har ledet partiet i 18 år, og har ført Tyskland pragmatisk gjennom store omveltninger som finanskrise og flyktningkrise, med sitt stødige mantra «wir schaffen das» – dette klarer vi.

Willkommen-politikken under flyktningkrisen i 2015 ble også Merkels politiske bane. I håp om en felleseuropeisk ansvarsfordeling, åpnet hun grensene for nesten en million mennesker. Det førte med seg både politisk og økonomisk uro. I ettertid har Merkels parti blitt straffet hardt av velgerne.

CDU har gått kraftig tilbake, både ved valget på nasjonalforsamling i september 2017 og ved delstatsvalgene i Bayern og Hessen denne måneden. Samtidig har det høyrepopulistiske AfD profittert stort på misnøye og uro i befolkningen.

Merkel klarte ikke stable på bena en ny regjering før et halvt år etter valget, i mars 2018. Forsøket på samarbeid med miljøpartiet Die Grüne og høyreliberale FDP kollapset, og Merkel ble tvunget inn i en lite velkommen storkoalisjon med det sosialdemokratiske partiet SPD for å unngå nyvalg.

I sin regjeringsperiode har Merkel trukket CDU stadig lenger inn mot sentrum i tysk politikk. Hennes sorti kan føre til intern strid om retningsvalget til partiet. Samtidig sliter EU med mangeartede utfordringer, som Brexit, et aggressivt Russland, asylstrid og økende trussel fra høyrenasjonalistiske krefter.

Det finnes ingen åpenbar kandidat til å overta Angela Merkels posisjon, verken i Tyskland eller i EU.

Men selv om Mrkel har fungert som en samlende kraft i lang tid, er det ikke sikkert hun er like riktig for fremtidens Europa. Etter så lang tid i posisjon, lider også Tysklands «Mutti» under maktslitasje og problemer med å fornye seg.

Selv om kursen ennå ikke er staket ut, har Angela Merkel rett i at tiden er kommet for å skrive et nytt kapittel.

Publisert
Om BTs leder

BTs lederartikler blir skrevet av mediehusets redaktører og kommentargruppe. Politisk redaktør er leder for denne gruppen. Lederne er skrevet på bakgrunn av BTs publisistiske idé, sjefredaktørs meninger og avisens tradisjon. I avisens publisistiske idé heter det:

«Bergens Tidende skal være en frittstående, liberal, borgerlig (ikke-sosialistisk) avis, partipolitisk uavhengig. Avisens generelle grunnsyn skal bygge på et progressivt og menneskelig samfunnssyn. Den redaksjonelle ledelse skal ha som oppgave å lage en avis som gir sine lesere i by og bygd saklig og sann orientering om det som foregår lokalt, nasjonalt og internasjonalt. Redaksjonsledelsens integritet skal være uavkortet så vel utad som innad».