Næringens mann

Hvis det skapes inntrykk av at forskningsresultater er styrt av næringsinteresser, frarøves forskerne all troverdighet.

Publisert Publisert
  • Bergens Tidende

FÅR KRITIKK: Uttalelsene til Per Sandberg må forstås som at han avkrever lojalitet til næringsinteressene. Det er en hån mot den uavhengige forskningen, skriver BT på lederplass. Foto: Roar Christiansen (arkiv)

iconDenne artikkelen er over fire år gammel

Havforskningsinstituttet (HI) skal ikke heie på næringspolitiske mål eller juble over seiere for sjømatindustrien. De skal drive uavhengig og sannhetssøkende forskning. Det må en norsk fiskeriminister forstå.

Torsdag kom fiskeriminister Per Sandberg (Frp) med en rekke oppsiktsvekkende utsagn om HIs rolle. HI «er og skal være et næringsvennlig institutt », sier han til BT.

Forskerne skal ikke bare dele politikernes ambisjoner for hvordan sjømatnæringen skal vokse, men til og med «juble» over dem, ifølge Sandberg. Hvis forskerne mener veksten er uforsvarlig, må de lage modeller som gjør det forsvarlig.

Uttalelsene må forstås som at Sandberg avkrever lojalitet til næringsinteressene. Det er en hån mot den uavhengige forskningen.

Hvis det skapes inntrykk av at HIs resultater er styrt av lakselobbyen og den sittende regjeringen, frarøves forskerne all troverdighet og integritet.

Det er svært alvorlig for en institusjon som tar mål av seg å være verdensledende innenfor sitt felt. Ingen vil ta HIs forskning seriøst hvis de kan mistenkes for å levere forskningsresultater bestilt av staten. Forskning som ikke er uavhengig har null verdi.

I flere tilfeller har HIs faglige råd til myndighetene vært i strid med tunge næringsinteresser. Havforskningsinstituttet har advart mot Nordic Minings planlagte deponi i Førdefjorden, og vært kritisk til oppdrettsnæringen.Slik må det være. Det er et tegn på uavhengighet.

Som en konsekvens, har både sjømat— og gruvenæringen forsøkt å diskreditere HI. Personer og institusjoner er blitt angrepet på tidvis usaklig grunnlag. Norske Sjømatbedrifters Landsforening (NSL) har trukket deler av forskningen i tvil, og har via advokater sendt bekymringsmelding til Nærings- og fiskeridepartementet.

Konflikten understreker hvor viktig det er at forskning med stor politisk og økonomisk betydning har høy faglig legitimitet.

Regjeringen har riktignok programfestet visjonen om en flerdobling av verdiskapingen i sjømatnæringen og lovet å forbedre næringenes rammebetingelser. Samtidig lover de bærekraftig vekst innen fiskeri og havbruk.

For å finne riktig balanse mellom disse interessene, trengs den objektive kunnskapen som bare uavhengig forskning kan tilføre.

HI er det største marine forskningsmiljøet i landet. Deres samfunnsoppdrag er å levere kunnskapsgrunnlaget for hvordan norske hav- og kystområder skal forvaltes. Hvis Sandberg åpner for at deres faglige råd får dikteres av næringsinteresser, gambler han med fremtidens naturressurser.

I et debattinnlegg i BT skriver Per Sandberg at han ikke kjenner seg igjen i hvordan uttalelsene hans er blitt tolket. «Forskningsmetoder og forskningsresultater skal vi selvsagt ikke blande oss inn i», presiserer han.

Det er bra at Sandberg korrigerer sin kunnskapsfiendtlige retorikk. Populisten og Frp-eren Per Sandberg kan gjerne opptre som en nyttig idiot for markedskreftene. Det kan ikke fiskeriminister Per Sandberg. Hans mandat er å drive en klok og kunnskapsbasert politikk på vegne av regjeringen.

Les også kommentaren til kulturredaktør Frode Bjerkestrand:

Publisert
Takk for at du leser BTIkke gå glipp av alle nyheter fra Vestlandets største avis.
Bli abonnent

Les mer om dette temaet

  1. Lakse-Pers heiarop

  2. Forskningens rolle

  3. Venstre-lederen: - Per Sandberg er en politiker med dårlig demokratisk impulskontroll

  4. - Sandberg bryter egne retningslinjer

  5. Er dette en spøk, Per Sandberg?

  6. Ber om Sandberg-svar i Stortinget

  7. Kritiserer Sandbergs «heie»-krav til forskerne

  8. Sandberg: Forskerne skal være næringsvennlige

Om BTs leder

BTs lederartikler blir skrevet av mediehusets redaktører og kommentargruppe. Politisk redaktør er leder for denne gruppen. Lederne er skrevet på bakgrunn av BTs publisistiske idé, sjefredaktørs meninger og avisens tradisjon. I avisens publisistiske idé heter det:

«Bergens Tidende skal være en frittstående, liberal, borgerlig (ikke-sosialistisk) avis, partipolitisk uavhengig. Avisens generelle grunnsyn skal bygge på et progressivt og menneskelig samfunnssyn. Den redaksjonelle ledelse skal ha som oppgave å lage en avis som gir sine lesere i by og bygd saklig og sann orientering om det som foregår lokalt, nasjonalt og internasjonalt. Redaksjonsledelsens integritet skal være uavkortet så vel utad som innad».