BT mener: Gjenopptakelse var det eneste rette

Det er viktig også for Trude Drevland å få mistanken mot henne grundig avklart.

Publisert Publisert
  • Bergens Tidende

VIKTIG MED AVKLARING: BT mener førstestatsadvokat Erik Stolt-Nielsen gjorde det eneste rette ved å beordre gjenopptakelse av saken mot Trude Drevland. ARKIVFOTO: ØRJAN DEISZ Foto: Ørjan Deisz

iconDenne artikkelen er over fire år gammel

Førstestatsadvokat Erik Stolt-Nielsen gjorde det eneste rette ved å beordre gjenopptakelse av saken mot Trude Drevland. Verre er det at han samtidig spekulerer i at Bergens Tidende har reist spørsmålene som tvang frem beslutningen midt i valgkampen for å skade Drevland og Høyre. «Det er klart at en slik sak om en ordfører, plassert 14 dager før valget, er mer interessant enn ellers,» sa Stolt-Nielsen til BT i går.

Les også:

Les også

- Neppe tilfeldig tidspunkt

Det sentrale er at påtalemakten først henla Trude Drevlands mulige brudd på korrupsjonslovgivningen samme dag som saken ble igangsatt, og før mange av forholdene var offentlig kjent. Statsadvokat Stolt-Nielsen har nektet å fortelle hvilke råd eller beskjeder han ga til politiet og påtaleansvarlig jurist i forkant av henleggelsen.

Spørsmålet har ligget der lenge, men BT unnlot å ta det opp mens Trude Drevland var sykmeldt. Da ordføreren så ble friskmeldt, var det naturlig å gå inn i saken uten videre opphold. Stolt-Nielsen mener vel ikke at den skulle ha blitt holdt unna offentlighetens kjennskap til etter valget av hensyn til ordføreren og hennes parti?

Les også:

Les også

Politiets gransking av Drevland åpnet og lukket samme dag

En eventuell, ny henleggelse må komme med en god begrunnelse.

Det er helt i kjernen av pressens samfunnsoppdrag å undersøke om politi og påtalemakt gjør jobben de er satt til. Problemet i denne saken er ikke at journalistene gjør jobben sin, men at politiet har tatt lett på sin.

Selv om saken nå gjenopptas, er det langt fra sikkert at Trude Drevland blir verken siktet, tiltalt eller dømt.

Juridiske eksperter har fastslått at hennes aksept av gaven — et cruise til en verdi av knapt 100.000 kroner for henne og Bergen Næringsråds leder Marit Warncke - i lovens forstand er det avgjørende. At reisen, som skulle ha funnet sted nå i oktober, ikke ble gjennomført, spiller ingen rolle.

Likevel er det fortsatt et åpent spørsmål om gaven fra rederiet Viking Cruises utgjør en «utilbørlig fordel», slik loven så upresist krever. Mange faktorer kan spille inn: Er det vanlig at en myndighetsperson som døper et skip, får en reise med det i gave? Hvordan står saken sett opp mot kommunens regelverk? Skjedde det hele i åpenhet?

Les også:

Les også

Krevde Drevland-granskning i ekspressfart

Her vil det til slutt måtte bli en skjønnsmessig vurdering, men en eventuell, ny henleggelse må komme med en god begrunnelse.

Gjenopptakelsen oppleves selvsagt som ubehagelig av Trude Drevland, som nå har tatt permisjon, men også hun har interesse av å få saken ordentlig belyst. Et punktum nå, ville ikke ha vært noe punktum. Den hastige henleggelsen på tvilsomme premisser ville ha levd videre på folkemunne. Nå har Drevland muligheten til å bli renvasket.

Heller ikke byen og dens politiske system kunne ha levd godt med den opprinnelige henleggelsen. Som korrupsjonsforsker Tina Søreide ved Norges Handelshøyskole sa til BT i går: «Hvis ikke Bergen, som Vestlandets hovedstad, tar politisk integritet på alvor, hva skal man da forvente i mindre kommuner, med mindre apparat, enda tettere bånd mellom ledere og kanskje svakere kontrollmekanismer?»

Publisert
Om BTs leder

BTs lederartikler blir skrevet av mediehusets redaktører og kommentargruppe. Politisk redaktør er leder for denne gruppen. Lederne er skrevet på bakgrunn av BTs publisistiske idé, sjefredaktørs meninger og avisens tradisjon. I avisens publisistiske idé heter det:

«Bergens Tidende skal være en frittstående, liberal, borgerlig (ikke-sosialistisk) avis, partipolitisk uavhengig. Avisens generelle grunnsyn skal bygge på et progressivt og menneskelig samfunnssyn. Den redaksjonelle ledelse skal ha som oppgave å lage en avis som gir sine lesere i by og bygd saklig og sann orientering om det som foregår lokalt, nasjonalt og internasjonalt. Redaksjonsledelsens integritet skal være uavkortet så vel utad som innad».