Det vanskelige valget

Et sterkt sentrum er viktigst for Bergen. Fløypartiene bør ikke få makt.

Publisert Publisert

VALGETS KVALER: Valgdebatt på Litteraturhuset i Bergen før kommunevalget 2015. f.v: Tor Woldseth (Frp), Martin Smith-Iversen (H), Erlend Horn (V), Dag Inge Ulstein (KrF), Sondre Båtstrand (MDG), Ove Sverre Bjørdal (Sp), Harald Schjelderup (Ap), Mikkel Grüner (SV) og Sofie Marhaug (Rødt).

Bergens Tidendes gamle, ikke helt tydelige publisistiske plattform sier at avisen er «frittstående, liberal, borgerlig (ikke-sosialistisk), partipolitisk uavhengig». Oversatt til praktisk politikk, er det naturlig for avisen å anbefale velgerne et byråd bestående av Høyre og sentrumspartiene, og med et sterkest mulig liberalt parti, altså Venstre.

Meningsmålingene tyder på at et Høyre-sentrum-byråd med flertall i bystyret er nærmest utenkelig som utfall av morgendagens valg. Et eventuelt flertall mot høyre vil måtte inkludere Bergens uberegnelige utgave av Fremskrittspartiet, som er uskikket til å fortsette i byrådet.

Kan Bergen Høyre fortjene ny tillit? Partiet har sittet med byrådslederen i 12 år. De ti første hadde Monica Mæland et fast grep om makten. Da hun høsten 2013 ble statsråd i Erna Solbergs regjering, overtok først Ragnhild Stolt-Nielsen som byrådsleder, og i fjor høst — etter en slags palassrevolusjon - kom Martin Smith-Sivertsen.

Stolt-Nielsen imponerte ikke. Det har heller ikke Smith-Sivertsen gjort. Ord som sirkus og kaos er brukt, og det med god grunn. Bergen Høyre ligger an til en kraftig nedgang sammenlignet med kommunevalget i 2011.

Det har også med politikk å gjøre. Byrådet reagerte for eksempel for sent på skoleforfallet. Kommunens gjeld har også økt kraftig. Noe av grunnen til det siste er at byrådet først avskaffet den kommunale eiendomsskatten, og feiret det med champagne. Det tok tre år å innse feilen. Nå er eiendomsskatten gjeninnført.

I tillegg finnes det et generelt argument for skifte: Når én gruppe har hatt makten så lenge som 12 år, kan det være på tide at nye slipper til, lufter ut, og kaster et friskt blikk på sakene.

Arbeiderpartiet ligger ifølge meningsmålingene an til å bli den store vinneren av valget i Bergen. Et slikt, klart utfall er i seg selv et åpenbart argument for skifte. Dessuten kan Harald Schjelderup sikkert bli en god byrådsleder.

Problemet er Aps politikk. Partiet har for eksempel ingen overbevisende løsninger for kommunens vanskelige økonomiske situasjon. Partiets nære forhold til fagbevegelsen tilsier at det vil nøle med å vedta nødvendige kutt i tjenestetilbudet. Av ideologiske grunner vil Ap også samarbeide mindre med private aktører, noe som fort kan bli dyrt.

Det Høyre-ledede byrådet har tross alt bråket vist ansvar, ikke minst for skoleforfallet, og har tatt grep for å bedre kommunens finansielle situasjon. Økonomien kan være under kontroll, men den trenger nøktern og fast styring i årene som kommer. På plussiden kommer også at Høyre prioriterer miljøpolitikk høyere enn før.

Problemet er altså at Høyre ligger an til en kraftig svekkelse. Det er langt mer sannsynlig at Arbeiderpartiet vil kunne få flertall sammen med Venstre, Kristelig Folkeparti og muligens Senterpartiet.

Om Harald Schjelderup blir valgets store seierherre, er det viktig at han får fornuftige, stabile samarbeidspartnere. Det verste som kan skje er at valgresultatet tvinger frem et samarbeid mellom Ap og fløypartiene til venstre i bystyret. Sosialistisk Venstreparti og Rødt vil åpenbart trekke Ap enda lenger mot venstre. Også Miljøpartiet de grønne, som markedsfører seg som blokkuavhengig, har i Bergen bystyre lagt seg klart på venstresiden.

Hvis verken Høyre eller Ap kan mønstre flertall sammen med sentrum, er det bedre med et mindretallsbyråd enn å slippe fløypartier til.

Uansett bør sentrumspartiene Kristelig Folkeparti og Venstre få en viktig rolle. De er relativt økonomisk ansvarlige og prioriterer miljøpolitikken høyt. De har også bidratt til å gi Bergen en bedre ruspolitikk. Venstre er pådriver for en fornuftig byutvikling, med vekt på fortetting. Både KrFs Dag Inge Ulstein og Venstres Erlend Horn er dessuten talentfulle politikere som kan gjøre en god jobb som byråder.

Å styrke sentrum er det viktigste bidraget velgerne kan gi for å sikre god styring av Bergen de neste fire årene.

Publisert
Om BTs leder

BTs lederartikler blir skrevet av mediehusets redaktører og kommentargruppe. Politisk redaktør er leder for denne gruppen. Lederne er skrevet på bakgrunn av BTs publisistiske idé, sjefredaktørs meninger og avisens tradisjon. I avisens publisistiske idé heter det:

«Bergens Tidende skal være en frittstående, liberal, borgerlig (ikke-sosialistisk) avis, partipolitisk uavhengig. Avisens generelle grunnsyn skal bygge på et progressivt og menneskelig samfunnssyn. Den redaksjonelle ledelse skal ha som oppgave å lage en avis som gir sine lesere i by og bygd saklig og sann orientering om det som foregår lokalt, nasjonalt og internasjonalt. Redaksjonsledelsens integritet skal være uavkortet så vel utad som innad».