Nå trengs det varsomhet
Alle venter på en konklusjon på Kongsberg-drapene. Men tiden kan ikke fylles med spekulasjoner.


Voldshandlingene på Kongsberg er vanskelig å fatte. Espen Andersen Bråthen er siktet for å ha drept fem tilfeldige personer onsdag kveld.
Politiets sikkerhetstjeneste (PST) sa torsdag at handlingen fremstår som terror, og at de hadde mottatt bekymringsmeldinger om radikalisering, men ingen har konkludert.
Torsdag ble Bråthen overlatt til helsevesenet. Fredag morgen sier politiet at de ikke har noen grunn til å tro at drapene var planlagt.
Det er derfor for tidlig å fastslå hvorfor drapene skjedde. Da er det viktig at våre politiske ledere ikke bidrar til spekulasjoner.
Fem døde etter voldshendelse på Kongsberg
Erna Solberg (H), som torsdag gikk av som statsminister, sa i et intervju med BT samme dag at myndighetene får gjort for lite med såkalte ensomme ulver – altså radikaliserte personer som utfører terror på egen hånd.
Derfor vil hun jobbe for mer overvåking.
Politiets sikkerhetstjeneste (PST) har bekreftet at de har mottatt bekymringsmeldinger om radikalisering.
Solberg slår selv fast at det er for tidlig å konkludere, både når det gjelder siktedes psykiatriske tilstand og om det var en terrorhandling.
Da blir det uforståelig at Solberg samtidig prøver å koble drapene på Kongsberg med lovforslaget om mer overvåking som hennes regjering presenterte i forrige uke.
BT mener: PST vil lagre alt du skriver på nettet i 15 år. Det bør de ikke få lov til.
Norges nye statsminister heter Jonas Gahr Støre (Ap). Da han presenterte sin nye regjering torsdag, trakk han en linje mellom regjeringens satsing på psykisk helse og hendelsene på Kongsberg.
Det er også spekulativt.
Det kan hende etterforskningen viser en politisk motivasjon, en psykiatrisk forklaring – eller en kombinasjon.
Men det å eventuelt få rett i ettertid, gjør ikke spekuleringen mer forsvarlig.
Det er vondt å håndtere tragiske hendelser som den på Kongsberg, og det er vanskelig å ikke vite mer om hvorfor det skjedde.
Vi ønsker svar, men må vente. Ventetiden krever varsomhet.
Uansett utfall i saken på Kongsberg, er psykisk helse og radikalisering viktige tema som må diskuteres. Men det må – i det minste foreløpig – gjøres uten en kobling til disse drapene.