En råtten russekultur

«Si meg hvor mye må jeg betale for å få no` fitte her» er åpningslinjen til russesangen for bussen Playboy 2017.

REFRENGET: Refrenget til russelåten til «Playboy 2017» er «hun danser som en hore, når hun danser oppå bordet, husker ikke hva hun gjorde». YOUTUBE

  • Flora Scofano
  • Synnøve Babatunde
  • Synne Bjerkestrand

Hvert år slippes det ulike russesanger med svært grove og støtende budskap, men denne tar kaken. Det som går igjen i sangen er en grov seksualisering av mindreårige jenter og et undertrykkende kvinnesyn. I 2017 burde vi ha kommet lenger enn som så. Sangen bagatelliserer noen av de største problemstillingene vi står overfor i samfunnet i dag. Dette får oss til å stille spørsmål ved hvor langt vi egentlig har kommet i kampen for likestilling. Vi frykter at vi har tatt et stort tilbakesteg istedenfor å gå i den riktige retningen. Hvor ble det av kvinnekampen fra 70-tallet? Hvor ble det av intoleransen for slike uttalelser?

Les også

Medelever og rektor reagerer på russelåt: - Når de omtaler trettenåringer har det gått for langt.

I frykt for at dette skal oppfattes som «nok et hylekor» fra noen «jævla feminister», synes vi at det er viktig å understreke at det ikke er dere på bussen Playboy 2017 vi går direkte til angrep på. Vi kjenner ikke dere, men vi kjenner til dere. Dere er helt sikkert anstendige gutter hver for dere, men sammen har dere dannet dere en subkultur hvor det er akseptabelt å synge «du er hore selv om du ikke får betalt» og «er du tretten er du med, når du suger så gå ned». Vi går derfor til angrep på kulturen som har klart å lure dere. Og kanskje dømmer vi dere en smule for å være naiv nok til å falle for det. For når Ole Rolland, russepresident ved Amalie Skram videregående skole, sier i hans intervju med BT: «Det eneste jeg kan si er at det selvfølgelig ikke representerer våre holdninger og våre verdier» så lurer vi på om dere kun har skrevet denne sangen fordi russekulturen oppfordrer til det.

Les også

Drøye tekster

Dette handler ikke bare om likestilling og hvordan vi ønsker at samfunnet skal være, det handler om grunnleggende moralske og etiske verdier. Man trenger ikke være hardbarket feminist for å skjønne at slike uttalelser er uakseptabelt – det er allmenn kunnskap. Responsen vi har fått etter vi ble intervjuet torsdag, er akkurat som forventet. Bilder av artikkelen ble publisert på instagram-kontoen til Playboy 2017, og som svar skrev russebussen GoodKid 2017; «jo nærmere null, jo trangere hull.» Dette viser nok en gang til at mangel på kunnskap og et smålig kvinnesyn er en del av denne kulturen. Vi savner også å høre fra noen av russebuss-jentene, som til nå har vært svært stille i denne debatten. Vi er helt avhengig av at dere som er med i dette miljøet også sier ifra, for at likestillingen skal kunne utvikles. Som en del av denne kulturen burde dere stå opp for dere selv.

Vi er heldig fordi da vi ble født var mye av grunnlaget for like rettigheter allerede bygd opp. Men det er vår oppgave å jobbe videre for å opprettholde og utvikle likestillingen. Playboy 2017 fremstår som en guttegjeng som verken bryr seg om påvirkningskraften de har over andre eller konsekvensene dette får. En stor andel av dem som hører på denne type musikk er yngre jenter og gutter som kanskje ikke har forutsetningene for å forstå hvor feil budskapet i sangen er. Dette kan føre til en økt aksept for slike uttalelser blant de unge. Sangen bidrar til en kvinneundertrykkende kultur som vi nekter å ta del i. Som jevnaldrende så krever vi at dere står til ansvar for det dere har publisert på nett. Vi krever at dere er voksen nok til å delta og supplere til debatten i en mer intellektuell grad, enn å svare med at det er tull. For i en debatt hvor motargumentet er «De som kjenner gjengen på bussen forstår at det bare er tull», så kommer vi alltid til å vinne. Det å kaste ut grove uttalelser, uten å kunne forsvare dem er forkastelig. Det å bagatellisere en sang om voldtekt og pedofili ved å si at det er tull, er uholdbart. Dette er ikke morsomt. Det er feigt.