Rasisme på høylys dag

Kanskje har Gunnar rett. Jeg er for naiv. Jeg må kanskje tåle trusler og hets med ønske om en voldtekt eller to om dagen.

SLÅ TILBAKE: Vi må aldri bli så vant med rasisme at vi lar det gå forbi uten tilsvar. Vi må rapportere og svare, skriver Vibeke Solbue. Gidske Stark

  • Vibeke Solbue

**Fredag 8. april** hadde BT en artikkel om at de nå endelig [får låse dørene](http://www.bt.no/nyheter/lokalt/No-far-dei-lase-dorene-3575313.html) på flyktningmottaket på Landås. Saken dreier seg om at etter en reportasje om at kvinner føler seg utrygge på grunn av at menn kommer inn på rommet deres, har noen aktører undersøkt muligheten for å montere lås på alle dørene. Nå kan de gledelig meddele at dette blir ordnet, og kommunen betaler regningen.

BT lenket saken på Facebook, og de første kommentarene var saklige og hyggelige. Så kommer Gunnar. Han skriver at alle som bryter med lover og regler i Norge, bør sendes rett ut av landet. Kort prosess. Jeg har bestemt meg for å forsøke å svare usaklige og diskriminerende kommentarer på nett, så jeg svarer at det er ganske usaklig å skrive at noen må sendes ut av landet fordi de har gått inn en ulåst dør.

Hvorfor skal asylsøkere måtte sove med ulåst dør?

Les også

Et trygt rom

Som svar skriver Gunnar : «Hva slike naive fjott som deg mener, driter jeg i. Håper bare det er slike som deg som blir utsatt for jævelskapen fra dem som har invadert landet vårt og ikke uskyldige nordmenn. Her er en av dine kolleger som har følt det….», så lenker han til en sak hvor en mann er blitt voldtatt av en somalier.

Jeg skal ikke gå i dybden og analysere dette utsagnet, for eksempel hva han mener med andre uskyldige, det henvises vel implisitt til at jeg er skyldig i noe antar jeg. Men jeg forstår budskapet, noen ønsker meg voldtatt fordi jeg har en annen mening enn vedkommende. Så jeg svarer med en undring over at han kan ønske dette for meg, bare på grunn av at vi har ulike meninger?

Skal vi følge logikken i Gunnars første innlegg, bør jo også han kastes ut, for dette er jo mye verre enn å åpne en ulåst dør hvis vi går etter rettesnoren «lover og regler i Norge». Jeg vil til og med gå så lang å si at det er dårlig folkeskikk.

Debatt:

Les også

Kaller du meg rasist?

Men dette er ukjent logikk for Gunnar som svarer: «Har ikke ønske om at noen skal bli ofre for dritten som har invadert Norge, men dere ønsker dem velkommen og da vil jeg bare si at dere får som fortjent». Hm. Hyggelig på en fredagskveld. Jeg avslutter denne lite givende korrespondansen med noen tanker omkring solidaritet, medmenneskelighet, og at jeg er sjokkert over hvor mange som faktisk tillater seg å skrive rent rasistiske uttalelser på saker som omhandler innvandrere.

Og det er det denne kronikken handler om.

Jeg forsker på innvandring og interkulturell pedagogikk, og er derfor våken for innlegg som omhandler dette temaet. Jeg har ingen vitenskapelig dokumentasjon på dette, men jeg ser at det ganske raskt har endret seg i kommentarfeltene. For ca. ett år siden kunne jeg se enkelte rasistiske ytringer i kommentarfelt. Dessuten opplevde jeg kommentarene litt mer pakket inn i ulne uttrykk som ikke så enkelt kunne plasseres inn under rasisme.

Nå er det helt åpenbart rasisme, samtidig som det argumenteres med at det ikke er rasisme men kun en beskrivelse av virkeligheten. Dette «virkelighetsbildet» er ganske enkelt å se. Alle muslimer voldtar, dreper og mishandler. Det er ingen nyanser her. Alle som er for innvandring, er naive idioter fra venstresiden, og det er helt stuerent å true med for eksempel voldtekt. Det har vi innvandringsvennlige fortjent.

Når jeg går inn i kommentarfeltene, er det dette som poengteres, igjen og igjen massivt og fra flere hold. Det virker som at jo flere som skriver dette, jo mer sannhet ligger det i det for denne gruppen mennesker.

Dublin-samarbeidet med overraskende effekt:

Les også

Flere asylsøkere skal returneres til enn fra Norge

På fredag gikk jegtil sengs med en undring over hvordan en fin sak om at kommunen skaffer lås til dørene på mottaket, kunne ende med en kommentar om å sende mennene ut av landet. Hadde jeg ant hva som foregikk videre i tråden på Facebook, hadde jeg kanskje ikke sovet like godt.

På lørdag tok det helt av. Flere var inne og ga oss sin versjon av virkeligheten. Muslimske menn mishandler kvinner, misbruker barn, dominerer, voldtar, stjeler. Få dem ut, vekk, fjern pakket. Bare vent når de kommer ut i samfunnet vårt, ødelegger for oss vanlige nordmenn. Håper det går deg ille, Solbue, naive venstrevridde hønsehjerne. Fjott. Tulling.

Og videre: Rasisme du? Hvor får du det fra? Vi beskriver bare virkeligheten sånn det er! Det er ikke rasisme. Men kaller du meg rasist, er det meg en ære, en ære å bli kaldt rasist av tullinger som deg. Finn ett eksempel på rasisme her, da må du lete lenge og godt. Hvor har du vært i det siste, Solbue? Har du ikke fått med deg all jævelskapen disse ondskapsfulle muslimene utfører? De brenner til og med opp sine egne! Håper din naivitet vil føre til at du får smake på virkeligheten.

BT måtte stenge og fjerne tråden, jeg antar det var utenfor mulighet å modereres og redigeres.

For ordens skyld , med rasisme menes at man på bakgrunn av rasetilhørighet eller kulturell tilhørighet mener at mennesker har mindre verdi enn andre. Ut fra rasisme kan vi også snakke om rasediskriminering som handler om at man gjerne nekter individer eller grupper de samme muligheter og rettigheter som andre nyter godt av i et samfunn på grunnlag av for eksempel religion eller nasjonal opprinnelse. Med andre ord eksemplifisert i mange av innleggene jeg har referert til i dette innlegget.

Få negative opplevelser:

Les også

Dette sier asyl-naboene fire måneder etter

Hvis vi går inn i en MMI-rapport for 2016 som har undersøkt nordmenns holdninger til innvandring, kan vi se at bildet har endret seg urovekkende mye på ett år:

De som er positive til innvandring, har falt fra 54 prosent i 2015 til 45 prosent i 2016.

Andelen som synes innvandring er dårlig for landet, har økt fra 14 til 28 prosent. Andelen som mener vi bør ta imot færre flyktninger, har økt fra 29 til 38 prosent. De som mener vi bør ta imot betydelig færre flyktninger, har økt fra 12 til 22 prosent.

Hele 44 prosent synes regjeringen håndterer innvandring og integrering godt.

Det positive med MMI-rapporten, er at bekymringen for økt fremmedfiendtlighet har økt proporsjonalt med økningen av dem som mener at innvandring er meget dårlig for Norge (8 prosent). Kanskje har Gunnar rett. Jeg er for naiv. Ikke med tanke på innvandringen, men med tanke på grobunnen for fremmedfiendtligheten i Norge. Det er på tide å våkne, jeg og mine meningsfeller. Det er viktig å fortsette å svare dette hatet med saklige og opplysende kommentarer. Vi må aldri bli så vant med rasisme at vi lar det gå forbi uten tilsvar.

Vi må rapportere og svare, selv om vi må tåle trusler og hets med ønske om en voldtekt eller to om dagen. Vi må synliggjøre medmenneskelighet, empati, toleranse og solidaritet og la det godt bli synlig imellom alt hatet.