Sølje Bergman er farligere for barn enn vaksiner

Vaksiner handler ikke om tro og følelser – de handler om liv og død.

SKEPTIKERE: Skuespillerparet Stig Henrik Hoff og Sølje Bergman er skeptiske til å gi barna sine vaksiner mot barnesykdommer. Å formidle sterke meninger om helse offentlig, uten den nødvendige medisinske kunnskapen, fører med seg et stort ansvar, advarer kronikkforfatterne. Foto: Scanpix
  • Rebecca J. Cox
  • Kristin G-i. Mohn
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over syv år gammel

Kjære Sølje Bergman og andre vaksinemotstandere. Forrige uke ble en student innlagt med meslinger i Oslo. Debatten om vaksiner har rast siden du, skuespiller og mor, fortalte det norske folk om din motstand mot MMR-vaksinen.

Dine barn har ikke fått meslinger, fordi vi andre vaksinerer oss og våre barn. Økologisk mat og tro på mennesket hjelper fint lite mot meslinger. Vaksinemotstandere er gratispassasjerer, og det er ikke greit. Vi er fagfolk og vi er mødre. Å diskutere følelser og synsing fører ingensteds. Vaksiner handler ikke om tro og følelser. De handler om liv og død.

Til Side 2 sier du: «Jeg stoler ikke blindt på vitenskapen. Jeg tror det er godt for barn å gå gjennom en skikkelig kule sykdommer.» Og: «Vi har sykdommer, som meslinger, av en grunn, og det er fordi barna skal gjennom det.»

Norske barn utsettes for hundrevis av virus som gjør dem syke, som de tåler og som vi ikke vaksinerer mot. Men det er ingen grunn til at barn skal utsettes for meslinger. Få barn dør av barnesykdommer i Norge i dag. Ikke fordi sykdommer på mystisk vis dør ut, men fordi barna er vaksinerte. I Norge har vi et gratis og godt helsevesen. Men det finnes ikke spesifikk behandling mot meslinger. Barn dør av meslinger i Europa til tross for gode helsevesen.

Et uvaksinert barn døde helt unødvendig av meslinger i Berlin i år, og Tyskland opplever nå et utbrudd. Det samme kan skje i Norge om vaksinemotstandere får gehør.

På sykehuset kan vi kun gi støttebehandling til et barn med meslinger og håpe barnet overlever. Vi kan puste for barnet, kontrollere temperatur, væske- og saltbalanse i blodet, erstatte funksjoner i kroppen midlertidig, og justere trykket i hjernen. Vi kan gi potente antibiotika mot nye infeksjoner barnet får underveis. Men det er barnets immunsystem som selv må vinne over viruset - om det klarer.

Noen barn vil få alvorlige senvirkninger. La det være sagt: Immunforsvaret blir sterkt svekket, ikke styrket, etter å ha gjennomgått meslinger. Etter en meslinginfeksjon vil barnet ha immunitet mot meslinger – på samme måte som etter vaksinasjon. Men hvorfor ta risikoen som følger med sykdom når du kan få denne immuniteten ved vaksine? For oss er dette en stor gåte.

Les også

- Meslinger kan spre seg som ild i tørt gress

«Jeg vil aldri påstå at jeg ved mine barn utgjør en fare for samfunnet. Tar man et kontroversielt valg, så blir det en så stor ting. Vi må tenke helhetlig, barn tåler denne sykdommen.»

Noen barn vil tåle meslinger, men mange vil ikke. Dine barn utgjør en potensiell smittefare for andre barn rundt dem. Meslinger er en av de mest smittsomme sykdommene vi vaksinerer mot, og får lett fotfeste hvis muligheten byr seg frem. Ett sykt barn kan raskt smitte 17 andre. Uvaksinerte blir første offer. Dersom meslinger dukker opp i ditt nærmiljø, vil dine barn lett bli smittet, og kan starte et utbrudd.

Hva om babyen til en du kjenner dør eller får skader? Eller naboens barn som har kreft? Barn under femten måneder, barn som har eggallergi eller immunsykdom kan ikke få vaksinen – de er trygge fordi resten av barna er vaksinert.

Globalt er meslinger en av hovedårsakene til død blant små barn – til tross for at det finnes en trygg og god vaksine. I 2013 døde 145.700 barn av meslinger. Det tilsvarer 400 dødsfall daglig, eller 16 døde barn per time. WHO har et mål om at meslinger skal være utryddet i Europa innen 2015. Da må også vi bidra. Meslinger kan utryddes ved felles innsats.

Les også

Kunnskapen til en samlet legestand preller av på en mamma med lisens til å føl

Siden barnesykdommene kan unngås ved at vi følger vårt nøye gjennomtenkte og relativt konservative vaksinasjonsprogram, synes vi det er trist at du ikke føler tillit til de nasjonale anbefalingene. Du inviteres herved til Haukeland sykehus hvor vi ønsker å gi deg en innføring i de fag som ligger til grunn for vaksinerådene (vaksinologi, immunologi, epidemiologi og infeksjonssykdommer). Vi tror du vil endre standpunkt i løpet av dagen.

«De som er for vaksiner har vitenskapen, mens vi som er imot ikke har annet enn vår tro på mennesket.»

Dette handler ikke om «tro på mennesket», men om liv og død. Dette er som å hevde at en mor som mister sitt uvaksinerte barn i meslinger «ikke trodde nok, ikke spiste sunt nok».

Det viktige for oss som fagfolk er ikke at du skal vaksinere dine barn. Vi i Norge har et frivillig vaksinasjonsprogram, og det er basert på tillit og informasjon. Du har rett til å velge feil.

Les også

Et informert valg

Det vi er mest opprørt over er den skremsel for vaksiner du sprer. Vi ønsker at du skal se konsekvensene av dine holdninger, som vi mener er regelrett farlige for samfunnet og våre barn. Holdningene er med på å skape ubegrunnet frykt for vaksiner hos foreldre, og undergraver tilliten til barnevaksinasjonsprogrammet.

Hva du gjør for deg selv i det stille er én ting, men å formidle sterke meninger om helse offentlig, uten den nødvendige medisinske kunnskapen, fører med seg et stort ansvar. Dersom foreldre hører på dine «råd» mot bedre vitende, og deretter mister et barn på grunn av meslinger, vil du ta på deg det ansvaret?

Når du og andre tar gevinsten av vaksineprogrammet for gitt, og har friske barn fordi vi andre vaksinerer oss, går det bra en stund. Helt til vaksinasjonsdekningen går under grensen på 95 prosent og viruset får fotfeste. Det vil si at når 95 prosent av barna er vaksinert, er vi alle beskyttet, fordi meslingviruset ikke klarer å smitte effektivt mellom mennesker.

Konsekvensene av fall i vaksinasjonsdekningen er klare og dystre. En falsk studie publisert i 1998 som koblet autisme og meslingvaksinen førte til fall i vaksinasjonsdekningen i England i flere år senere – meslingviruset har gjort «comeback» i England. Global forskning har bekreftet at påstandene var falske. Denne saken er ansett som den mest skadelige medisinske bløff de siste 100 år. Vi gjentar – en bløff.

Les også

«Dette er min sønn Griffin, og han har kanskje meslinger»

Det at vaksinene er så effektive er blitt deres svake punkt. Barnesykdommene synes ikke lenger i samfunnet, og vi mister troen på at de finnes i det hele tatt. Men vaksiner er grunnsteinen i helsevesenet, og effekten av dem må ikke undervurderes. Vaksiner er, etter mat og vann, det første vi rykker inn med til katastrofeområder. Vi som bor i trygge Norge er like utsatt for meslinger om vi slutter å vaksinere oss av «personlig overbevisning». Meslingtilfellet i Oslo kan fort spre seg, dersom flere i kretsen er uvaksinerte.

Foreldre som trenger mer informasjon om vaksiner kan bestille time hos fastlege eller helsesøster. For det er ikke vaksinemotstandere som har de mest oppdaterte medisinske rådene, selv ikke når de er bloggende kjendiser. Men vi fagfolk vil gjøre vårt ytterste for å gi korrekt informasjon og veiledning til beste for alle barn. Også dine, Sølje Bergman.

Publisert: