Et liv uten filter

KRONIKK: På Løvstakksiden bør du være hardhudet på vegne av deg selv og dine barn. Dette er virkeligheten med liten v og punktum på slutten.

TØFT: Skal du bo i Løvstakksiden bør du være sosialt kompetent, ha medmenneskelig raushet, og - ikke minst - være hardhudet. Vi bekymrer oss ikke over brunost på skiven, skriver innsenderen. Foto: EIRIK BREKKE

  • Michael Hertzberg
    Trener, Ny-Krohnborg
Publisert:

Undersolt og undervurdert, Løvstakksiden har i lang tid hatt rykte på seg for å være nedslitt bakgård i ytterkanten av Bergen sentrum. De siste årene har området sett en rivende forvandling, og flere har fått øynene opp for den sentrumsnære bydelen. Dette har ikke kun å gjøre med den massive rehabiliteringen av Damsgårdssundet, først og fremst i regi av BOB, men også andre prosjekter som opprettelsen av Løvstien langs hele fjellsiden, oppussingen av Ny-Krohnborg skole og den planlagte broen over sundet.

Ikke for alle

Det høres for godt ut til å være sant. Gangavstand til sentrum, kollektivtilknytning både til Bybanen og langs traseen Åsane-Fyllingsdalen, en nyoppusset skole med fantastiske lærere, vidstrakte turområder rett utenfor verandadøren, samt to utesteder i Prego og Bien Bar, som begge er noe mer enn bare den lokale kneipen på hjørnet. Legg til at et husvære her fortsatt ikke koster skjorten i forhold til andre sentrumsnære alternativer. Løvstakksiden har alt, men er likevel ikke for alle.

Det er synd å skulle ekskludere fremtidige beboere på denne måten, ja især dem med barn, men faktum er at Løvstakksiden ugjenkallelig stiller noen strenge kriterier for eventuelt husly: Du bør helst være sosialt kompetent, inneha en medmenneskelig raushet, og være hardhudet, ikke bare på vegne av deg selv, men også dine barn. Hvis dine største bekymringer i livet er riper i Ipaden, aldersgrenser på Instagram og brunost på skolematen, da er kanskje ikke Løvstakksiden noe for deg. Et liv i Løvstakksiden er også et møte med virkeligheten med liten v og med punktum på slutten.

Ingen medaljekandidat

Løvstakksiden, og især Solheim Nord, var ikke akkurat en medaljekandidat i levekårsundersøkelsen. Spørsmålet er ikke om man har kommunalboliger i umiddelbar nærhet, men heller hvor mange og hvem som bor der. Vi har vært heldige med våre; noen ambulanseutrykninger månedlig, et blomstereldorado i hagen hele gaten kaster lange blikk etter, og festlige, men ikke utagerende, lag med sprudlevann.

Les også

Livet på Løvstakksiden

Da er jeg mer bekymret for min sønn sine klassekamerater som deler oppgang med tunge rusmisbrukere hvor illegal utveksling skjer åpent og daglig. Men som sagt, skal du bo i Løvstakksiden bør du være sosial kompetent, ha medmenneskelig raushet, og ikke minst — være hardhudet. Vi bekymrer oss ikke over brunost på skiven.

Når det blir besluttet at det skal etableres to brukerrom for narkomane i Bergen, kan man berolige innbyggerne med at det ene skal ligge i Strax-huset ved Puddefjordsbroen og det andre ved Danmarks plass, ikke langt unna Ny-Krohnborg skole. Lignende tiltak har jo skapt ramaskrik i andre bydeler. Det er derfor smigrende at resten av Bergen har lagt merke til vår raushet her på Løvstakksiden. Vi skal selvsagt ta imot med åpne armer; vi lar ikke samfunnets jakkeløse kamerater ligge i grøftekanten å fryse. Kanskje betyr det at vi må plukke opp 13, og ikke 7 sprøytespisser under årets ryddedugnad rundt Ny-Krohnborgs klubbhus. Vi tåler det også.

Vi bekymrer oss ikke

over brunost på skiven

Her må politikerne og byrådet holde tungen beint i munnen. Vil de virkelig beholde Løvstakksiden som et behagelig alternativ for plassering av alle upopulære tiltak i byen, må de i så fall være forsiktige med de andre mer samfunnsbyggende prosjektene sine i samme område. Løvstien og broen over Damsgårdsundet kan bli populære tiltak som trekker folk til bydelen som gjerne ikke er sosiale, rause og hardhudede, og setter politikerne i skvis med høylytt opposisjon mot upopulære tiltak. De fleste politikere skjønner at det er dårlig politikk å legge alle belastende samfunnsinstitusjoner (rus-psykiatri-kommunalboliger) tett konsentrert i én bydel, men vi kan ikke klandre politikerne for å hvile ryggraden når motstanden blir for stor andre steder. Det er tross alt ikke alle steder de har den sosiale kompetansen, den medmenneskelige rausheten og hardhudetheten til å ta imot individer fra samfunnets siste skanse.

Bydel med kontraster

Nå er det ikke slik at et liv på Løvstakksiden er ensbetydende med en virkelighet med liten v og punktum på slutten, men det er like fullt en virkelighet vi må forholde oss til daglig. Løvstakksiden er en bydel med kontraster, på godt og vondt. Det er også det som gjør det spesielt. Når St. Markus kirke forrige uke hadde 75-års dag valgte de ikke å feire med den snevre menigheten, men å inkludere hele bydelen til felles folkefest. Det er rørende å møte de frivillige som kjører rundt i samtlige butikker i området for å få nok kalkunpølser til arrangementet. Isolert sett kan betydningen av svin og gelatin virke triviell, men ved å bo på Løvstakksiden får man utviklet sitt verdenssyn i mange betydninger av toleranse, forståelse og inkludering.

Løvstakksiden er en bydel med kontraster, på godt og vondt

Ved alle store tilstelninger er vi blitt vant til å bli servert mat fra alle verdenshjørner som pirrer og utfordrer våre smaksløker. Barneavdelingen i Ny-Krohnborg fotball vil neppe klare å stille lag om NFF begynner å stille krav om antall importspillere på banen. Bergen har alltid vært en by som ser mot verden. Det gjør våre nye landsmenn til bergensere så godt som noen. Løvstakksiden er blitt en dynamisk bydel som er i rivende utvikling med mange nye gode tiltak, hvor optimismen gryr og samholdet råder.

Et sammensurium

Et liv på Løvstakken byr på mange kontraster, og vi ønsker velkommen til dere som ønsker et liv uten filter på virkeligheten. Løvstakksiden er blitt et sammensurium av forskjellighet på mange plan, men like fullt finner man en sterk tilhørighet til stedet blant dets mange beboere, det være seg de mange arbeidsimmigrantene fra fjern og nær, den tette konsentrasjonen av stipendiater og studenter som vil bo nært ved UiB, kommunalboliger tett i tett og vidstrakte turstier i fjellet kombinert med urban nærhet. Om du ønsker deg et liv med kontraster og virkelighet har Løvstakken noe for deg, især du som er raus, sosial og bekymrer deg for mer enn brunost på skolematen.