Sydenferiepress

Mange opplever et ekstra stort press på familieøkonomien når det nærmer seg ferieplanlegging. Men hva er egentlig en god ferie?

KJEDELIGE FERIER: Ungdommer kjeder seg ofte sammen med foreldre og småsøsken på ferie. Resultatet kan derfor bli å reise på ferie med en tenåring som gruer seg, skriver innsenderen. NTB Scanpix

  • Grethe Siljuholtet

Grethe Siljuholtet

BT hadde for noen uker siden en [artikkel med overskriften «Fineste ungdommer noensinne»](http://www.bt.no/nyheter/lokalt/--Fineste-ungdommer-noensinne-3085510.html). Barnevernvakten opplever en sterk nedgang i ungdomssaker. Ifølge konstituert leder i barnevernvakten, Åge Kulleseid, er det blitt mindre kriminalitet, færre saker som involverer bruk av rusmidler, og færre rømninger fra institusjon.

Dette er svært gledelig. Nedgangen i rus og kriminalitet har flere årsaker. Kristinn Hegna er forsker ved NOVA, Norsk institutt for oppvekst, velferd og aldring. Ifølge BT, tror hun at nedgangen i rus og kriminalitet kan skyldes at unge i dag er mye mer hjemme enn de var tidligere. I stedet for å henge rundt butikken eller bensinstasjonen, holder de kontakt med hverandre gjennom sosiale medier.

God kommunikasjon med foreldrene er et annet moment som bidrar til at flere tenåringer holder seg unna utagerende atferd. Barn og foreldre er mye mer kulturelt like enn de var for 30 år siden. Mange av dagens foreldre var tenåringer på 80-tallet. De var en del av en ungdomskultur, og har gode forutsetninger for å forstå dagens ungdomskultur.

Trenger god økonomi

Familiens økonomi kan påvirke unges psykiske helse. I familier med vanlig eller god økonomi er det lettere å leve et ungdomsliv på linje med de andre jevnaldrende. Motsatt ser vi at ungdom som kommer fra familier som har det trangt økonomisk, oftere marginaliseres i sitt forhold til andre unge, og de har svakere psykisk helse, og kan også ha mer problemer knyttet til rus og kriminalitet

Les også

«Når ungdom drikker mindre enn før, så er det et tegn på mental umodenhet»

Det er trist og tankevekkende at familieøkonomien påvirker barn og unges psykiske helse. Det blir et ekstra stort press på familieøkonomien når det nærmer seg konfirmasjon eller ferieplanlegging. Det kan dessuten virke som motepresset, gavepresset og sydenferiepresset er vel så stort hos oss voksne som hos de unge. Vi kan spørre oss selv om ikke dette presset også kan gå utover vår egen psykiske helse.

Den gode ferien

Hva er så en god ferie? Hvordan planlegge en ferie som vi har økonomi til, og som alle i familien blir fornøyd med? Mange familier har dine og mine barn og ofte skal barna ha litt ferie med begge foreldrene sine på ulike tidspunkt. I andre familier er det stor aldersforskjell og det er krevende å finne en ferie hvor både en tenåring og en femåring har det bra. Det har kommet ungdommer til meg som sier de gruer seg til ferien. Jeg skjønner at det er vanskelig.

Det kan være vanskelig å være tenåring. De kjeder seg ofte sammen med foreldre og eventuelle småsøsken. Resultatet kan derfor bli å reise på ferie med en tenåring som gruer seg. Start med å anerkjenne at det er vanskelig. Ikke diskuter hvorvidt det er kjedelig eller ikke. Anerkjenn følelsene, så kommer løsningene. Det kan være klokt å invitere med en venn eller venninne. Hvis man har råd og plass, fungerer dette ofte veldig bra. Ikke forvent at tenåringene er så veldig sosiale på ferien. La dem få trekke seg tilbake når de har behov for det.

Snakk sammen

Når voksne krangler om hvor barna skal være i ferien, kan barna ta på seg ansvaret for krangelen. Barn i brutte parforhold lider mindre dersom foreldrene fortsetter å være gode foreldre for dem. Prøv derfor å ikke gå i skyttergravene, men vær gode voksne. Snakk sammen og vær kloke.

Er man en dårlig voksen hvis man forklarer til barna sine at vi har kjøpt sykler og fått nytt bad, og at vi skal ha en super ferie i oktober? Går det an å hjelpe hverandre med ferier? Vet du om familier i nærmiljøet som ikke har anledning til å reise på ferie? Går det an å sove i telt i hagen din? Eller ta en tur på Akvariet sammen?

Er det like greit å la dem få en slant med penger og greie seg selv? Er det like greit og skille lag og på denne måten unngå konflikter og krangling? Det kommer i så fall veldig an på hvem de har å være sammen med og hvor lenge de er aleine. Lediggang er roten til mye vondt. Sosiale medier kan aldri erstatte vennskap og tilknytning til familie.

Av og til kan kanskje hjemmeferie faktisk være et kjempegodt alternativ. Turist i egen by. Vokte teltene og være tilgjengelig for ungdommene våre. Vi vil jo fortsette å ta vare på de fineste ungdommene noensinne.