Forby pyramidesalg!

Nettverkssalg-selskapenes produkter har i praksis kun én kundegruppe, medlemmene av nettverksselskapet. Det er umulig å blir rik på dette, med mindre du befinner deg helt i toppen av pyramiden.

PYRAMIDESALG: Nettverkssalg er en usunn forretningsform som bare pyramidetoppene tjener på. ARKIVTEGNING: MARVIN HALLERAKER

  • Skeptiker
  • Litteraturviter
  • Kjetil Hope
Publisert Publisert
icon
Denne artikkelen er over ni år gammel

Hvorfor har ikke myndighetene grepet inn og forbudt alle former for pyramidespill? Hvorfor tillates nettverksselskaper, som i praksis baserer seg på evig rekruttering av nye ofre?

Vi har alle hørt om pyramidespill, de ulovlige forretningsideene som går ut på å rekruttere mest mulig personer under deg. Imidlertid finnes det en annen form for pyramidespill, en form som per dags dato er lovlig, men som på ingen måte skiller seg fra den ulovlige varianten.

Selger til kjente

Dette er det som kalles Multi Level Marketing (MLM) eller nettverkssalg. MLM skiller seg fra det typiske pyramidespillet ved at man kan tjene penger på to måter. For det første kan en selge produkter til venner og bekjente. Dersom MLM-firmaet selger kosmetikk, mottar en månedlig produkter som en overtaler sine nærmeste til å kjøpe.

Men det du tjener penger på er å rekruttere andre som selgere, til din såkalte "downline", hvor du mottar prosenter på det de selger. Du vil også tjene penger på dem som disse rekrutterer, og slik vil din inntekt øke fra måned til måned.

Om det bare hadde vært så vel! I praksis er dette en luftslott, som kun gjør de på toppen rike, og som i praksis er akkurat det samme som pyramidespill.

97 % vil mislykkes

Dette er et tall som mange, også innen MLM-bransjen opererer med. 97% kommer til å mislykkes. Innenfor forklarer man gjerne dette med at mange er inkompetente, eller at de ikke fulgte systemet. De leste ikke bøkene, de hørte ikke på motivasjons-cdene, de valgte å se på Hotel Cæsar i stedet for å være ute og rekruttere.

Imidlertid er tallet langt høyere. Steven Butterfield, i boken "Amway – the cult of free enterprise", viser til at selskapet kunne rapportere om en økning på 750.000 nye distributører i årsrapporten fra1980. Første trinn i pyramiden var å få status som direktedistributør, noe som gjerne tar noen måneder med hardt arbeid. Imidlertid var det rekruttert 6433 nye direktedistributører, noe som tilsvarer 2,57%. Dette var imidlertid ikke nok til å tjene til livets opphold, skulle en kunne si opp jobben måtte en bli diamantdistributør. I 1980 oppnådde 120 denne statusen, altså 0,04%.

Må selge 70% av varene

Ett tall som ofte går igjen for å skille seriøse nettverksselskaper fra rene pyramidespill er 70% videresalg. Mottar du helseprodukter til en innkjøpspris på 1000 kroner kan du maks beholde varer for 300 kroner selv, de resterende må registreres og skattes for.

Dette er foreslått av Peter Vandernat i Journal of Public Policy i 2002. Enkelte delstater i USA har innført denne regelen, blant annet North Carolina.

Produktene betyr lite

Da jeg selv var på rekrutteringsmøte for et par år siden, ble produktene såvidt nevnt i en bisetning, og hele fokuset var på rekruttering. Den eneste gangen produktene ble nevnt, vari forbindelse med førstegangsbetalingen på 2500 kroner, jeg ville motta vareprøver for dette beløpet.

Deretter ville jeg betale 6-700 kroner månedlig for varer jeg skulle selge videre. Men dette trengte jeg ikke gjøre, jeg brukte jo likevel så mye på rengjøringsprodukter pr. måned. At hun ikke så selvmotsigelsen i at jeg skulle kjøpe vareprøver for å teste et produkt jeg skulle selge, men som jeg likevel ikke skulle selge, er et mysterium. MLM-ere selger ikke, de rekrutterer.

MLM og pyramidespill

MLM-selskaper påpeker ofte at de ikke er et pyramideselskap, siden de tross alt har produkter å selge. I praksis blir aldri produktene solgt, og forskjellen på et "seriøst direktesalgsfirma" og et pyramidesalg er minimale.

Det er en forretningsmodell som er umulig å opprettholde. Skal du tjene penger over lengre tid er du nødt til å komme inn tidlig. I en by som Bergen kan du allerede som nr 100 være for sent ute.

Enkel matematikk

Dette kan enkelt vises gjennom enkel matematikk. Du er nr 100 og rekrutterer fem personer. På nivået under er det altså 500 bergensere som løper rundt og "selger" såpe/ hudkrem/ videofoner/kaffemaskiner til folk og forsøker å rekruttere nye.

På neste steg vil det være 2500 personer, og på neste steg 12500 personer. På dette punktet er det altså 10.500 personer med i "pyramiden", og du har sikret deg en fet inntekt.

Systemet kollapser

Problemet oppstår imidlertid nå. Hvordan skal disse personene skaffe folk under seg? Riktignok er det er over 200.000 igjen, men i praksis er det bare to ledd før man har over 325.000 personer med. På dette nivået er det altså umulig å skaffe inntekter, og hele systemet vil kollapse. Og dette er i en perfekt verden hvor det bare finnes ett MLM-selskap, alle som blir med rekrutterer nye medlemmer og ingen takker nei til denne fantastiske forretningsmuligheten.

Mange er skeptiske

Imidlertid er det over ti aktive selskaper i Bergen, og dersom vi antar at dette selskapet har 10% av markedsandelen reduserer din totale kundegruppe til 25.000, siden veldig få blir med i to MLM-selskaper samtidig. Samtidig er flesteparten av befolkningen skeptiske til MLM, mange ønsker ikke å risikere vennskap for å skaffe nye rekrutter, og mange er i en posisjon som hindrer dem til å sette av tiden det vil kreve for å nå til topps.

Kun en minoritet vil bli fristet. Samtidig viser tall fra falseprofits.com at over 60 % slutter det første året, uten å rekruttere noen som helst, noe som tvinger deg til å kanskje finne tre personer for at en av dem skal klare å rekruttere en ny.

Dårlige produkter

Og den viktigste grunnen til at du kommer til å mislykkes, produktene er som regel dyre, utdaterte og dårlige. Vanlig såpe blir solgt i samme prisklasse som luksussåpe, man selger videotelefoner som ingen har bruk for, spesielt etter Skype, og man selger telefonabonnementer som i følge abonnementskalkulatoren på DinSide.no koster 3-4000 kroner mer enn billigste alternativ.

Produktene har i praksis èn kundegruppe, medlemmene av nettverksselskapet. Det er umulig å blir rik på dette, med mindre du befinner deg helt i toppen av pyramiden.

Myndighetene bør:

Gjøre det forbudt å tjene mer penger på å rekruttere mennesker under seg enn å selge produkter. Mange salgsfirma tilbyr bonuser til ansatte som klarer å rekruttere dyktige selgere, men dette er ikke hovedinntektskilden for disse selgerne. Hovedinntekten ligger i å selge.

Kreve at nettverksselskaper må selge minst 70% av produktene videre. Dette må myndighetene kontrollere, og selskaper som bryter med dette må forbys.

Selskapene må informere om hvor mange som mislykkes, og om gjennomsnittlig inntjening på hvert nivå. La alle som blir medlem signere på at de har fått informasjon om dette.

Hva mener du om dagens kronikk?

Publisert
Takk for at du leser BTIkke gå glipp av alle nyheter fra Vestlandets største avis.
Bli abonnent
BT anbefaler

Smitten i Bergen er rekordhøy: Se tallene for din bydel og andre kommuner

LES SAKEN

Mest lest akkurat nå

  1. Nå skal dette lokalet selges. Eierne har et klart ønske for den videre driften.

  2. 28 nye smittetilfeller i Bergen. De smittede er fra 1 til 66 år.

  3. Partiet De Kristne vurderer å skifte navn til Republikanerne

  4. Båt gikk på grunn i Gulen

  5. – Det nytter ikke å komme her rett før vi stenger

  6. Noen er flaue over at de ikke har råd til mat. Derfor setter Raul ofte bare posene diskret utenfor.