Jeg er så lei av kropp!

Det er så utrolig mye annet å finne på enn å bruke 50.000 kr på silikonpupper.

Publisert Publisert

TRYGGHET: La oss bruke vår fantastiske kapasitet til noe annet enn å lete etter feil i speilet, mener psykologistudent. Foto: Øivind Hovland (illustrasjon)

  • Thea Gregersen
iconDenne artikkelen er over fire år gammel

Den kanskje største forskjellen på mennesker og andre dyr er metakognisjon — kunnskap og innsikt i egne tankeprosesser. Mennesker trenger ikke blindt følge sine instinkter, vi kan reflektere og velge alternative handlingsmuligheter. Vi er ekstremt intelligente, og har muligheten til å løse problemer andre arter ikke engang kan vedkjenne seg.

Kronikkforfatteren Thea Gregersen Foto: Privat

Tidlig i historien gikk mye av vår tid med til å skaffe mat og trygghet, deretter arbeidet vi lange dager på fabrikker for å få endene til å møtes. Men vi har kjempet for våre rettigheter i arbeidslivet, vi har kjempet for likestilling og et demokratisk system. Vi som lever i Norge i dag er heldige. Vi har tid og trygghet til å kunne benytte oss av vår enorme kapasitet for nyskapning, etikk og problemløsing. Vi kan skape et bedre samfunn, et bedre økonomisk system og økt livskvalitet for både mennesker og dyr. Vi har gode lønninger, gratis utdannelse og få trusler sammenlignet med andre steder i verden.

Men mer penger og mer tid har vist seg å gi nye utfordringer. Dessverre gir disse fordelene (kombinert med konstant tilgang til ulike medier) oss også tid til å lete etter feil i vårt eget speilbilde. For istedenfor å fokusere på overlevelse, rettigheter eller utvikling, fokuserer mange unge på seg selv.

Tid og trygghet har gjort oss selvsentrerte, ikke utforskende og empatiske. Unge jenter bruker antidepressiver som aldri før — blant annet fordi de ikke når opp til idealene som konstant er til stede i mediene. De føler seg utilstrekkelige ved siden av foreldre og klassekamerater med falske silikonpupper og injiserte lepper. De bruker tid og penger på sminke, falske øyenvipper, hår og operasjoner. Internett gir oss tilgang på all verdens informasjon, men brukes til å legge ut selfies, vise frem dyre vesker, opprette skjønnhetsfikserte blogger og følge kjendiser på Instagram.

Og da er det ikke så mye plass til å bry seg om noe annet.

Søster om behandlingen av broren: -

Les også

Vondt å se på utestengingen

Vi kan ikke bare skylde på samfunnet, vi må også se litt inn i oss selv. Bruke vår mentale kapasitet til å gjennomskue de intelligente reklametriksene, vi må lære oss å tenke kritisk. Vi må bestemme oss for hvem vi ønsker å være, og hva vi ønsker å bry oss om. For det er ikke sånn at alle unge jenter bruker timevis på å tenke på kropp og utsende, det er ikke sånn at alle unge jenter blir hjemme fra juleballet fordi de ikke vil bruke en brukt kjole. Det er ikke gitt at unge jenter blir selvsentrerte og mister evnen til å bry seg om noe annet enn seg selv. For det er mange som er politisk aktive, som snakker om dyrevelferd, integrering og global oppvarming.

En svensk studie med 1000 ungdommer (Holmqvist Gattario og Frisén) viste at det var spesielt tre ting som kjennetegner gruppen av ungdommer som er fornøyd med sin egen kropp:

  • For det første er disse ungdommene mer opptatt av hva kroppen kan gjøre, fremfor hvordan den ser ut. De deltar i idrett, og trener fordi det er sunt og gøy.
  • De har foreldre som ikke fokuserer på utseendet, men heller hvordan man er som menneske.
  • De har er et kritisk bilde av mediene og hvordan de fremstiller kroppsidealer.

Det er altså ikke de som har endret seg mest mulig til å ligne et ideal — men de som bryr seg om noe annet enn idealet - som er mest fornøyd. Idealet er pr. definisjon uoppnåelig. Du er dømt til en evig kamp du aldri vil vinne. En kamp som i det store bildet tross alt ikke kan sies å ha noen stor verdi, verken for individet eller samfunnet.

Det er ingen hemmelighet at overflatiske «forbedringer» av utseendet har liten effekt på selvfølelsen og det totale selvbildet. Falske justeringer gir ikke forbedret livskvalitet. For å bedre synet du har på deg selv, er det andre faktorer som spiller inn. Jeg tror en av de viktigste er å rette blikket utover. Engasjere seg i aktuelle saker som påvirker samfunnet vi lever i. Det var i hvert fall løsningen for meg.

Han mener jenter må få slippe til i buekorpsene. -

Les også

Forny dere eller dø!

Mitt selvbilde er basert på mine verdier og holdninger. Jeg tror at dersom vi ikke har et bevisst forhold til egne verdier og holdninger, vil vi heller ikke kunne ha et positivt bilde av oss selv. Hvorvidt jeg er «fornøyd med min kropp og mitt utseende» er ikke lenger et relevant spørsmål — fordi det faller i bakgrunnen for alt det andre jeg bryr meg så mye mer om. Målet er at kroppsbildet (både positivt og negativt) i liten grad har påvirkning på det totale selvbildet.

Å endre fokus er ikke enkelt, men det er en kamp det er verdt å ta. Det er ingen negative bivirkninger ved å engasjere seg i å skape et bedre samfunn. Men det er ikke noe andre kan pålegge oss, ingen andre kan bestemme hva du bryr deg om. Du må selv kjenne etter hvilke temaer som skaper et engasjement hos deg.

Et godt sted å starte er å se dokumentarer, lese artikler og oppsøke veldedige organisasjoner. Still spørsmål ved etablerte bransjer og strukturer. Bli bevisst egne verdier, tenk etikk! Hva er rett? Hvordan bør man oppføre seg? Hva bør prioriteres? Er det for eksempel riktig å prioritere en fin pelskrage fremfor dyrevelferd? Penger fremfor mennesker? Utvikling på bekostning av natur? Hvilket politisk parti stemmer best overens med egne verdier? Ikke bare stem det «venner og foreldre stemmer». Tenk selv!

Og til slutt - vær kritisk til egne valg og meninger. Reflekter over årsaken til at du har nettopp de holdningene du har.

Samtidig kan vi rundt hjelpe til på veien ved å legge til rette for informasjon, samtaler og diskusjoner som kan tenne en glød. Vi kan oppfordre til kritisk tenkning og selvrefleksjon. Vi kan stille spørsmål og være interessert i andres synspunkt.

Hege Storhaug forteller om sine tiltak mot eksterm islam:

Les også

Hør podkasten «Debattert»

Mitt ønske er ikke å undergrave reelle psykiske problemer hos unge. Jeg ønsker å bidra til tankeprosesser som kanskje kan stoppe utviklingen av disse problemene før de får blomstre fritt. Jeg nekter å godta at fremtidens samfunn skal bestå av mennesker som aldri vokser av seg pubertetens usikkerheter. La oss bruke vår fantastiske kapasitet til noe annet enn å lete etter feil i speilet. Det er så utrolig mye annet å bruke 50.000 kr på enn silikonpupper.

Publisert