LittFestBergen gjør ytringsrommet litt større

Publisert Publisert

KOMMER: Den iranske poeten, journalisten og dissidenten Asieh Amini. Foto: Javad Montazeri

iconDenne artikkelen er over ett år gammel

Forhåpentlig blir Litteraturhuset i Bergen altfor trangt i løpet av de neste dagene.

Fra torsdag til søndag holder Bergen internasjonale litterturfestival til der, for aller første gang, og inviterer publikum, forfattere, skribenter og debattanter til samtale om det som plager oss en del for tiden:

Identitet. Hvem vi er og hvor vi kommer fra.

Temaet er superaktuelt. Identitet handler for tiden ikke bare om gener, DNA, hjemsted og slekt.

Identitet limes stadig sterkere til politikk og ideologi. Begrepet brukes som avstandsmarkør, sensurredskap og hersketeknikk, og knyttes tett til truende bevegelser, som nasjonalisme, populisme og separatisme.

Les også

Noen må ha overskudd til å finne frem de gode bøkene

Fra Katalonia og Midtøsten til Kaukasus, Asia og USA er konfliktlinjene tydeligere definert av hudfarge, språk, religiøs tilhørighet og sosial klasse. Som igjen leder til demagogi, manipulasjon, fake news og alt det som gjør at tilliten i samfunnet forvitrer.

Til å være første gang er LittFest-programmet imponerende konsekvent, og samtidig allsidig.

Arrangørene ønsker tydeligvis ikke å fremstå som en pusete og poserende festival, men å sette dagsorden, få tanker og debatter til å surre videre i et konstruktivt spor. Det er forbilledlig ambisiøst.

KOMMER: Den saudiarabiske poeten Hissa Hilal. Foto: The Poetess

Programmet er raust med samtaler om temaet. Torsdag skal den kjente danske forfatteren Carsten Jensen snakke med professor Thomas Hylland Eriksen om identitet og populisme.

Lørdag er det møte om ekstreme statsledere med Thor Steinhovden, Ina Tin og Morten Traavik, som har skrevet bøker om henholdsvis USA, Saudi-Arabia og Nord-Korea.

Til og med det kranglete forholdet mellom Bergen og Oslo er tema, på torsdag kveld. De som krangler, er Trond-Viggo Torgersen, Siss Vik og Frode Helmich Pedersen.

Les også

DNS saksøkes for forestillingen «Arv og miljø»

En av festivalens hovedgjester er den saudiarabiske poeten Hissa Hilal, som har blitt en viktig systemkritiker i det totalitære landet. Det samme gjelder den prisbelønte iranske poeten og journalisten Asieh Asmini.

En annen viktig gjest er den amerikanske historikeren og forfatteren Nell Irvin Painter, som skrev den modige boken «A History Of White People» for ni år siden.

I en tid der luften er stinn av surr, støy, bløff, bullshit, influensere og markeringsbehov, er litteraturen offentlighetens voksenstemme.

Derfor kan LittFestBergen bli en viktig festival, som utvider og verner ytringsrommet. Jeg har troen, i alle fall.

Publisert