Når byråder tekster seg bort

Rebekka Ljosland har brukt opp noe av tabbekvoten etter SMS-saken.

TABBEMELDING: SMS-saken kan kanskje tjene som en oppfordring til å snakke mest mulig respektfullt om hverandre, sånn helt generelt.
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over syv år gammel
iconKommentar
Dette er en kommentar. Kommentarer skrives av BTs kommentatorer og redaktører, og gir uttrykk for deres egne meninger og analyser.

I en SMS til en tidligere kollega kalte helsebyråd Rebekka Ljosland en lege på Haukeland universitetssykehus en idiot. Hun angrer, har beklaget og vil nok heretter skrive langt kjedeligere SMS-er. Ljoslands håndtering av den kritiske overlegen var klønete fra begynnelse til slutt, og bør ta opp noe plass på hennes tabbekvote.

Det er alltid uheldig av en helsebyråd å beskrive fagfolk som idioter. Men slik Bergens politikere har omtalt hverandre de siste årene, er idiot nesten blant de penere karakteristikkene man kan få. SMS-saken kan kanskje tjene som en oppfordring til å snakke mest mulig respektfullt om hverandre, sånn helt generelt.

Les også

Byråden ble spurt om lojalitet

En av de mest problematiske sidene ved SMS-saken, er at den så tvil om hvor Ljoslands lojalitet ligger: Hos arbeidsgiveren hun har permisjon fra – Haraldsplass diakonale sykehus – eller hos Bergen kommune. Det var betimelig av opposisjonen å utfordre henne på dette i gårsdagens møte i helsekomiteen.

Man kan ha sympati med at Ljosland vegret seg for å dele SMS-ene til den tidligere kollegaen med offentligheten. Akkurat på hvilket tidspunkt hun valgte å slette «idiot»-SMS-en er noe uklart, men det er lett å forstå hvorfor det var fristende. Men det lover ikke godt at et byråd som har flagget så høyt at den vil være noe i nærheten av åpenhetens apostler, nekter innsyn i SMS-er som Ljosland selv har fortalt ble sendt for å opplyse saken. Det betyr per definisjon at innholdet ikke er privat, men at det er skrevet som en del av jobben hennes.

Saken har nok vært en pinlig lærepenge for Ljosland, noe den også bør være. Som helsebyråd har hun ansvar for en stor andel av kommunens budsjett. Tillitsvervet hun har fått betyr at byens befolkning bør stille høye krav til henne. Både til hennes politiske avgjørelser, og til hvordan hun opptrer og omtaler kompetente fagpersoner.

Om ikke annet har saken vist at Ljosland er en engasjert politiker. Hun har dokumentert at hun er kjapp på labben når hun hører noe hun misliker. Kanalisert på riktig måte, kan det være gode egenskaper for en byråd.

Publisert: