Olaf ut, Ola inn

Ola Elvestuen ventes å bli en høyaktuell kandidat som ny leder for Venstre når Lars Sponheim takker for seg.

  • Frank Rossavik
    Frank Rossavik
    Kommentator i Bergens Tidende
Publisert Publisert
icon
Denne artikkelen er over 14 år gammel
iconKommentar
Dette er en kommentar. Kommentarer skrives av BTs kommentatorer, redaktører og gjestekommentatorer, og gir uttrykk for deres egne meninger og analyser.

VENSTRES LANDSMØTE på Sundvolden utenfor Oslo denne helgen tegner til å bli et lavintensivt mareritt for oss journalister. Ikke blir det konflikt, verken om personer eller viktige saker, og ikke har møtet særlig relevans for noe regjeringsspørsmål. Må vi gå til den ytterlighet å interessere oss for landsmøtets politiske hovedtema, kunnskap og miljø?

La oss i det lengste klamre oss til valget av ny andre nestleder. Ola Elvestuen skal heies inn etter Olaf Thommessen, som av ulike grunner har trukket seg fra politikken. Det er viktig nok, for den 40-årige bypolitikeren i Oslo ventes å bli en høyaktuell kandidat som ny leder når Lars Sponheim en gang sier takk for seg.

FØRSTE NESTLEDER, erfarne Trine Skei Grande, kan også bli leder hvis hun vil. Men mens ingen tviler på at Elvestuen vil videre opp, er det uklart om Skei Grande har slike ambisjoner.

Hvem er så Ola Elvestuen? I partiet appellerer han til de samme som knyttet et stort håp til Olaf Thommessen. Lederen i Oslo Venstre engasjerer fra talerstolen og er flink til å trekke folk med seg, sies det. På den annen side kan han være egenrådig, ikke alltid så nøye med å klarere utspill internt. Men slikt er Venstre-folk sant å si ikke helt ukjente med.

OGSÅ POLITISK er Elvestuen på mange måter en ny Thommessen. Begge tilhører by-Venstre, det vil si at de er for EU-medlemskap, og opptatt av saker som skattepolitikk og næringsutvikling. Fremtidsoptimistene, kaller fløyen seg selv. Høyrefløyen, vil andre si. Motsatsen er bygde-Venstre, klassisk norsk motkultur, mot EU, og opptatt av for eksempel offentlig velferd.

Slike generaliseringer blir alltid litt upresise. Det handler jo gjerne mer om Oslo-området mot resten av landet. Dessuten har nok by-fløyen etter hvert fått et overtak, og mange tror Venstre på landsmøtet neste år vedtar ja til EU-medlemskap, også med stemmene til Lars Sponheim og — kanskje - Trine Skei Grande, begge nei-folk per i dag.

FOR OLA ELVESTUEN er det et like presserende spørsmål hvordan han skal komme seg på Stortinget. I dag sitter Trine Skei Grande og Odd Einar Dørum for Oslo, og flere enn to kan by-Venstre ikke regne med. Kanskje en av de tre må eksporteres til bygde-Venstre?

Publisert

Les mer om dette temaet

  1. - Venstre må få vist fram politikken sin

BT anbefaler

Brannvesenet er storfornøyde med kommunens nye tiltak

Kommunen har plassert ut en rekke offentlige griller og tilrettelagte bålplasser.

LES SAKEN