Gi oss flere menn i barnehagen

I verste fall gjør overgrepssaken det mindre attraktivt for menn å jobbe i barnehage. Det må ikke skje.

Ingvild Rugland
Kommentator i BT.

BEKYMRET: Kommunaldirektør for barnehage og skole, Anne-Marit Presterud, bekymrer seg for mannlige barnehageansatte i disse dager. Fred Ivar Klemetsen

«Må jeg endre atferd? Kan jeg ikke lenger ha barn på fanget?»

Spørsmålet ble nylig stilt av en mannlig barnehageansatt til sin leder. Utgangspunktet er overgrepssaken der en 31 år gammel barnehageansatt har innrømmet seksuelle overgrepmot fem barn i Bergen.

Vedkommende har det tungt, trolig i likhet med ganske mange av sine mannlige kolleger i byens barnehager. Skolebyråd Pål Hafstad Thorsen uttrykte medfølelse med byens mannligebarnehageansatte fra bystyrets talerstol onsdag: «Det må være ubeskrivelig vondt for dem. Jeg klarer nesten ikke å sette ord på det. Vi må stå opp for byens barnehageansatte og gi dem tillit og omsorg».

Alle foreldre kjenner på frykten for at noe skal skje med barna våre. At det verste i tillegg skal skje i et miljø vi opplever som trygt, er nærmest utenkelig. Saken som nå er under opprulling, er grusom. Det er vanskelig å forestille seg hvor vondt dette må være for de involverte barna og deres foreldre. Ingen har det verre enn dem akkurat nå.

Men dette må ikke få negative konsekvenser for mannlige førskolelærere eller assistenter. Jeg har selv hatt barn i barnehage. I den ene var det ikke en eneste mann. I den andre var det mange. Jeg er ikke i tvil om hvilket miljø som var best for mine barn. Et miljø der personalet utfyller hverandre, der ungene kan se at menn er minst like gode omsorgspersoner som kvinner. At menn er flinke til å trøste når barna har slått seg eller noe er leit. Dette må vi ta vare på.

  • Les også: Vi må ta initiativet til den vanskelige praten med barna
    Menn som jobber i barnehage må ikke slutte å ha barn på fanget. De må trøste ungene når de gråter. De må leke med dem, tøyse med dem og kaste dem opp i luften. De må være omsorgspersoner på lik linje med sine kvinnelige kolleger. Barna trenger det, foreldre trenger det og miljøet i barnehagen trenger det.

Bare én av ti ansatte i norske barnehager er menn. Det er altfor få. Denne tragiske saken må ikke føre til at enda færre menn vil jobbe med ungene våre.