Fire grunner til at Donald Trump sliter nå

Er dette slutten for Donald Trumps president-sjanser?

  • Helge O. Svela
BEKLAGET: I en video som valgkamporganisasjonen til Donald Trump sendte ut, beklaget Trump hvis noen hadde blitt støtt av uttalelsene hans.
Publisert Publisert
iconKommentar
Dette er en kommentar. Kommentarer skrives av BTs kommentatorer, redaktører og gjestekommentatorer, og gir uttrykk for deres egne meninger og analyser.

1. Er det greit med en president som sier han kan «ta tak i musa» på intetanende kvinner?

icon
Denne artikkelen er over fem år gammel

Avsløringen, der Washington Post publiserte et opptak hvor Donald Trump sier at han kysser damer og tar dem i skrittet uten å spørre først, kunne neppe kommet på et verre tidspunkt for Donald Trump. Etter den første presidentdebatten, som Trump avsluttet med å snakke nedsettende om en tidligere Miss Universe, kvinnesynet hans igjen et brennhett tema.

Trump sprutet selv bensin på bålet, med nye nedsettende uttalelser og meldinger midt på natten om den tidligere skjønnhetskonkurranse-vinneren etter debatten.

Nå har det gått fra vondt til verre. I opptaket med en kjendisreporter fra 2005 sier Trump at han kan kysse uten å spørre først, fordi «når du er kjendis lar de deg bare gjøre det». I opptaket forteller Trump også at han forsøkte å sjekke opp en gift kvinne for å «knulle» henne, uten å lykkes. Opptaket ble gjort noen måneder etter at han giftet seg for tredje gang.

Presidentvalget handler i stor grad om personligheten til kandidatene. Hvor mange ville invitert en mann som snakker slik om kvinner til en journalist, hjem til middagsbordet sitt? Og hvis du ikke vil ha han hjem til deg, vil du da ha ham i Det hvite hus?

Here is my statement. https://t.co/WAZiGoQqMQ
Les også

Steve forsøker å få velgere til å stemme på Trump. Til nå har han
ikke klart å overtale sin egen kone.

SLITER: Donald Trump sier han kan ta intetanende kvinner i skrittet fordi han er kjendis. Det kan ha senket hans sjanser til å bli USAs neste president. Her fra et møte med andre republikanere fredag, først sjokkopptaket ble publisert.

2. Trump hadde allerede problemer med kvinnelige velgere.

Gjennom hele valgkampen har Donald Trump hatt problemer med å tiltrekke seg en viktig velgergruppe: Kvinner med universitetsutdannelse. Selv kvinner som i tidligere valg har stemt republikansk har vært lunke til Trump.

Enda verre er det med velgere som anser seg for uavhengige. I en undersøkelse fra Washington Post og ABC fra august, sa over halvparten av uavhengige, kvinnelige velgere at Trump er sterkt kvinnefiendtlig («strongly biased against women»), og ytterligere 20 prosent at han var nokså kvinnefiendtlig.

Flere kvinner enn menn stemmer i presidentvalg i USA. Når valget står mellom historiens første kvinnelige, amerikanske president og en mannsgris, er det nærliggende å tro at mange vil stemme på Clinton. Eller i det minste gi sin stemme mot Trump.

AVLYSTE: Den republikanske lederen Paul Ryan skulle i helgen drive valgkamp sammen med Donald Trump. Det er nå avlyst.

3. Flere republikanske politikere tar avstand fra ham.

Forholdet mellom outsideren Donald Trump og yrkespolitikerne i det republikanske partier har aldri vært det beste. Men etter landsmøtet i sommer samlet partiet seg stort sett bak Trump. Etter sjokkopptaket var flere raske til å ta avstand fra Trump. Paul Ryan, som leder republikanerne i Representantenes hus skulle for første gang drive valgkamp side med side med Trump i helgen. Det er nå avlyst. Reince Priebus, formann i partiorganet RNC, har vært en av dem som har støttet Trump – som tross alt er partiets kandidat – gjennom tidligere stormer. Nå tar til og med han i klare ordelag avstand fra Trumps uttalelser.

Les også

- Når jeg hører Trump snakke, hører jeg Hitler

TAPTE FØRSTE: Donald Trump tapte den første debatten mot Hillary Clinton. Søndag er det ny debatt.

4. Trump trengte gode nyheter før debatten søndag.

De to ukene som har gått siden den første presidentdebatten, har kanskje vært Donald Trumps verste. Først tapte han debatten. Så rotet han seg dypere og dypere inn en røre om en tidligere Miss Universe-kandidat.

Deretter avslørte Newsweek at han kan ha brutt handelsblokaden med Cuba, som kan koste ham eksilcubanske stemmer i Florida, en stat Trump må vinne. Så publiserte New York Times noen sider fra selvangivelsen til Trump. Den viste at han hadde tapt nesten en milliard dollar i 1995, noe som kunne gjøre det mulig for ham å betale ingenting i skatt de neste 20 årene.

Etter debatten har meningsmålinger én etter én vist et oppsving for Clinton og en nedtur for Trump. Aviser som vanligvis har rådet velgere til å stemme republikansk, har bedt leserne om å støtte Clinton. Aviser som vanligvis ikke støtter kandidater på lederplass, har bedt leserne stemme mot Trump.

Alt i alt: Trump trengte noen gode nyheter før han på søndag skal møte Clinton i en ny debatt. En debatt som har form som et folkemøte, der kvinner og menn i salen kan stille spørsmål direkte til kandidatene. Hva tror dere første spørsmål til Trump blir?

Publisert
  1. Donald Trump
  2. Hillary Clinton
  3. USA-valg 2016

Les mer om dette temaet

  1. - Det vil bli en skrekkfilm hvis Donald Trump vinner

  2. Hillarys viktigste våpen? The Donald.

  3. Amerikanerne likte Hillary Clinton. Så startet valgkampen.

  4. Trump: – Lover å være en bedre mann

BT anbefaler

Lørdag er siste åpnings­dag på to år. Dette skjer med butikkene.

Bare et fåtall får nye lokaler.

LES SAKEN