På lag med langerne

Politiledelsen i Bergen har gitt amnesti til tunge kriminelle. Hvis justisministeren ikke rydder opp, er han medskyldig.

Publisert:
Eirin Eikefjord
Kommentator i BT

RAMMET AV NY SKANDALE: Politimester Kaare Songstad ble ansatt for å rydde opp. Nå har han fått en ny skandale i fanget. Foto: Tor Høvik

Politiet skal beskytte befolkningen mot kriminalitet. I stedet har de prioritert å beskytte seg selv mot overtidsarbeid. Dermed har narkotikalangere og bakmenn fått fritt spillerom, mens småbrukere har fått skyhøye bøter.

Det må få konsekvenser.

VG avslører enda en drøy varslersak i bergenspolitiet. Gjennom flere år har politifolk fått ordre om å la være å gripe inn mot grov narkotikakriminalitet.

I et varsel beskriver en politioverbetjent hvordan flere ledere har gitt ordre om at langere ikke skal arresteres. Politifolk som har beslaglagt kilovis med amfetamin, har ikke fått high fives. De har fått kjeft.

Det store spørsmålet er hvor ordren kommer fra. Hvor høyt opp i systemet går ukulturen, og hvor dypt sitter den?

Skjer det samme i andre byer?

Les også

Byrådslederen: - Vi kan ikke leve med at grove narkosaker ikke blir grepet fatt i

Det som er helt sikkert, er at dette gikk for seg på Geir Gudmundsens vakt. Da han gikk av i forbindelse med Monika-saken vinteren 2015, tok John Reidar Nilsen over som konstituert politimester. Varselet ble levert til nåværende politimester Kaare Songstad 21. april i år.

Hvor mye visste han før dette? Og hvorfor har han ikke gjort noe med det?

En ting er sikkert: Minst tre av Bergens politimestere har enten beordret, godkjent eller visst at bergenspolitiet gir amnesti til kriminelle bander for å verne politiet mot merarbeid.

Et annet viktig spørsmål er om også toppledelsen i Politidirektoratet (POD) har vært involvert. Og hva med justisministeren?

Les også

Fagforeningsleder: Riktig å prioritere vekk grove narkosaker

At politiet lar være å gripe inn mot tung kriminalitet er ikke bare alvorlig. Det kan også være straffbart. Politiloven gir en uttrykkelig plikt til å avdekke og stanse kriminell virksomhet og forfølge straffbare forhold.

Alle forstår at ledelsen må gjøre prioriteringer ut fra kapasitet og ressurser. Men når bergenspolitiet gir 10.000 kroners bøter til hasjbrukere mens de lar amfetaminlangerne gå, har det virkelig skjedd en katastrofal feilvurdering.

Det er bare å minne om at Riksadvokaten ettertrykkelig presiserer at “alvorlige narkotikalovbrudd” skal prioriteres.

Hvis justisministeren lar politiet fortsette å beskytte tunge kriminelle, er han medskyldig.

Les også

Statsadvokaten skal gjennomføre inspeksjon av politiet

Ifølge VG blir slike viktige styringsdokumenter omtalt som “politikerprat” internt. I bergenspolitiet er det de lokale sjefenes beskjeder som teller.

Historien har vist at polititoppene er veldig flinke til å gi hverandre ryggdekning i kriser. Vil det rulle noen hoder denne gangen?

La meg gjøre en kvalifisert gjetning: Nei.

Politiledelsen vil nok gjøre det de er best til: Sitte helt stille i båten og håpe at enda en skandale vil gå over av seg selv. Imens får narkolangerne herje fritt i Bergen.

Publisert: