Se til Os!

Det er en regional begivenhet når Oseana Kunst- og Kultursenter innvies i dag. Bygget rommer store muligheter, men også betydelige utfordringer.

STORE MULIGHETER: I dag åpner kulturbygget Oseana, og det er all grunn til å gratulere osingene med en fremtidsrettet – og dristig – satsing. Foto: VEGAR VALDE

  • Jan H. Landro
    Teateranmelder
Publisert:

ER DET NOEN som fortsatt husker hvor lang tid det tok å virkeliggjøre drømmen om Grieghallen? For Os kommune må Oseana Kunst— og Kultursenter utgjøre minst en Grieghall. Og det har latt seg realisere på rekordtid. I dag er det all grunn til å gratulere osingene med en fremtidsrettet satsing, som også vil komme store deler av regionen til gode. At bygget dessuten blir et energiøkonomisk forbilde, som takket være solcellepanel på fasaden og utstrakt bruk av varmepumpe reduserer energibruken i huset med to tredeler, viser at her går miljø, klima og kultur hånd i hånd.

Det begynte med Per Grieg seniors ønske om å få reist et representativt bygg for hans private kunstsamling. Underveis har det vokst til noe langt større og mye mer anvendelig – et lokalt kunst- og kultursenter som inviterer til utstrakt bruk for alle deler av kommunens rike kulturliv. Og med anledning også for kulturaktører og kulturentreprenører i omegnen til å benytte de mulighetene nybygget byr på.

Oseana representerer en svært dristig satsing

OSEANA vil ikke bare kunne gi et løft til kulturlivet som allerede finnes i kommunen ved Bjørnafjorden og Fusafjorden, det åpner også for stimulerende besøk fra ledende kunstinstitusjoner. Bergen Filharmoniske Orkester har allerede lagt den nye konsertsalen inn i sine planer, Carte Blanche kan presentere spennende samtidsdans der og Riksteatret vil finne en scene som tilfredsstiller deres strengeste krav. I sum kan nybygget bety en mektig berikelse for kulturkommunen Os. De første resultatene vil publikum merke allerede i åpningsuken, ikke minst i form av urpremieren på Glenn Erik Hauglands og Heidi Tronsmos nyskrevne miljøopera «Havfest», som har lokale bidragsytere i svært mange ledd.

Noen hevder riktig nok at vi allerede har altfor mange, kanskje også altfor store, kulturhus i Bergen og regionen. Men i virkeligheten kan nokså få av disse gi rom for litt større forestillinger og konserter, og hensiktsmessigheten er dessuten nokså diskutabel for flere. Senest fikk Voss sitt nye kulturhus, som åpnet for 4–5 måneder siden. De har spart så mye på pengene at scenen ikke har plass til oppsetninger fra noen av dem som gjerne kan tenke seg å gjeste Oseana – og sikkert også Vossevangen. Nå ble det sagt fra kommuneledelsen i Voss at dette heller ikke var intensjonen. Så får fremtiden vise hvem som har satset riktig.

FOR det skal heller ikke underslås at Oseana representerer en svært dristig satsing, både for kommunen og Terje Søviknes. En ting er budsjettsprekken, som vi ennå ikke kjenner det fulle omfanget av, og som kan bli en knugende bør hvis kommunen skal måtte dekke den alene. Noe annet er kostnadene forbundet med selve driften. Huset skal helst fylles med aktivitet, i alle format og for alle grupper, men driften må bære seg. Det blir ingen liten oppgave for ledelsen å sørge for at huset utnyttes maksimalt, uten at det ender i ren kommersialisme.

Det påhviler selvsagt kommunen et ansvar for at de lokale kulturkreftene, som nå forlater gamle, utdaterte Fjellheim til fordel for kulturslottet i Mobergsvika, kan få innpass der til leiepriser som ikke tar knekken på økonomien. Hvis ikke, risikerer Oseana å bli stående som et monument over det Fremskrittspartiet absolutt ikke ønsker – et stasbygg for finkulturen, forbeholdt dem partiet aller minst vil støtte. Eller det de kulturinteresserte vil betakke seg for – et kulturhus som for sin overlevelses skyld må basere seg på alt annet enn kultur.

AT OSEANA har reist seg i en Frp-styrt kommune, og med en av partiets frontfigurer som pådriver, virker nærmest politisk naturstridig. Men ordfører Terje Søviknes har også tidligere vist seg handlingsorientert og pragmatisk når det er noe han vil ha gjennomført. Han har sett viktigheten av å holde prosessen gående, ikke la den stoppe. Selv når det har buttet imot med avslag på millionsøknader, har Søviknes stått på. Man kan mene hva man vil om mannen og partiet han representerer, men det han har fått til med Oseana avtvinger respekt.

Ingen vil vel påstå at bygget og forhistorien følger partiboken. Riktig nok kan Søviknes vise til at prosjektet etterlever et klart Frp-prinsipp ved at det er finansiert med private og offentlige midler i skjønn forening. Og her er den private innsatsen trolig større enn ved noe annet kulturbygg som er blitt reist i regionen. En samlet partiledelse vil garantert også skrive under på at staten ikke skal «ødsle» penger på noe slikt som dette. Det har den da heller ikke gjort, for til tross for iherdig søkevirksomhet er ingen søknader om statlige midler så langt blitt bønnhørt!

Selv om pengene går til «feil» formål, er denne saken kanskje ikke så mye å hisse seg opp over for partiledelsen i hovedstaden. Den viser jo en handlekraftig ordfører, og slike har vi ikke for mange av. Dessuten ville det vel være uklokt å innlede valgkampen med å krangle om et prosjekt som på sine premisser må sies å være svært vellykket. Hva som skjer - lokalt, og for den del kanskje også sentralt - når sluttregningen skal gjøres opp, blir en helt annen skål.

UANSETT hva fremtiden måtte bringe for Oseana og dets «sjefarkitekt»; i dag er det bare å bøye seg i beundring, gratulere hjerteligst og ønske det aller beste for driften fremover.

Diskuter saken under: