Et lite stykke Vestlandet

De to brødrene ble gjenforent til slutt.

Publisert Publisert

VESTLANDET: De langsiktige endringene av fylkesammenslåingen vil bli veldig interessante – og vanskelige å spå, skriver Mathias Fischer. Foto: Rune Sævig

  1. Leserne mener

Det er ikke mange gjenlevende som husker det, men fra 1681 til 1763 var Vestlandet samlet som Bergenhus Amt, styrt fra Bergen. Men amtet ble splittet i Søndre og Nordre Bergenhus Amt.

Navnene ble senere skiftet til Sogn og Fjordane og Hordaland. Nå, mer enn 250 år etter oppdelingen, faller muren. Vestlandet blir ett.

Så snart rogalendingene forlot forhandlingsbordet, var det ikke vanskelig å bli enige. Nynorsk blir språket. Bergen blir hovedstad. Fylkesmannen skal holde til i Leikanger, til Lars Sponheims høylytte protester.

Men mest interessant blir det med de langsiktige endringene.

Les også

Alt du trenger å vite: Følg spillet om nye Vestlandet

En reell politisk endring vil være at Bergen blir mindre, relativt sett.

Tar man på seg kyniske og regnvåte bergensbriller, er det grunn til å være skeptisk. Vestlandet vil bestå av drøssevis av småkommuner spredt utover 34.000 kvadratkilometer, pluss folkerike Bergen. Det vil nødvendigvis by på konflikter.

På sikt vil partiene slå sammen fylkeslagene, noe som vil skape en ny maktdynamikk i partiene. Ikke bare på Vestlandet, men også nasjonalt.

For eksempel vil vestlandspartiene stille med felles delegasjon på landsmøter og matche Oslo i størrelse.

Et grunnlovsforslag om å slå sammen valgdistriktene er allerede fremmet. Kanskje vil velgerne i 2021 kunne stemme over hvem som skal sitte på den nye vestlandsbenken.

I dag er det 16 representanter fra Hordaland, og kun 4 fra Sogn og Fjordane. Et felles valgdistrikt kan både gjøre det lettere og vanskeligere for folk i Sogn og Fjordane å komme på tinget, avhengig av partiet.

Uansett vil stortingsrepresentanter fra Bergen bli tvunget til å bry seg om enda flere fergestrekninger.

Publisert