Hva nå, verden?

Vi går enorm usikkerhet imøte. Det kan gå fryktelig galt.

Publisert:

PRESIDENT: De neste fire årene vil Donald Trump være verdens mektigste person. En presidents uttalelser kan få aksjemarkedet til å rase uten forvarsel. En presidents avgjørelser handler om liv og død. Foto: © Mike Segar / Reuters / X90033

Mathias Fischer
Kommentator i BT.

Han er bare én mann, men nå skjelver verden.

Donald Trumps uregjerlige personlighet er ikke det eneste som skaper enorm usikkerhet nå. USAs neste president har ingen historie som politiker. Han ble valgt av republikanernes velgere, ikke partiets politikere. Med en tradisjonell republikansk president ville vi visst noenlunde hva vi fikk, men med Trump er det umulig å si.

Presidentembetet fører med seg enormt ansvar, der én person til syvende og sist må fatte beslutningene.

Hele valgkampen har vært blottet for diskusjon om reelt politisk innhold. Det lille vi vet om Trumps politiske standpunkt, er det som er fremmet i valgkampen. Valgløftene hans har vært både uklare og urealistiske.

Ingen vet hva Trump kommer til å gjøre.

Les også

Valgresultatet er klart: Triumf for Trump

En amerikansk president har begrenset makt, men Donald Trump vil nå ha et republikansk flertall i både Senatet og i Representantenes hus. Han vil også ha en høyesterett med kun åtte dommere, og en ledig plass å fylle.

Trump har et bedre utgangspunkt enn Obama har hatt de siste seks årene.

Likevel ligger det en betydelig usikkerhet også her. Flere republikanere i Kongressen nektet å støtte Trump. Mange av dem som gjorde det, holdt seg for nesen. Det republikanske flertallet kommer til å prøve å styre ham.

Selv hvis Kongressen setter seg på bakbeina, vil han ikke være maktesløs. Det betyr noe hvem som er president. Hvis Al Gore hadde vunnet mot George W. Bush i 2000, er det god grunn til å tro at USA aldri ville invadert Irak. Hvis Mitt Romney hadde vunnet mot Barack Obama i 2012, er det god grunn til å tro at vi ikke ville fått en klimaavtale i Paris.

De neste fire årene vil realitystjernen Donald Trump være verdens mektigste person. Det vil få konsekvenser.

Her er tre av de største farene:

1. Handel

Donald Trump vil reforhandle landets handelsavtaler, og det arbeidet kan han starte straks han er sverget inn. Sånne prosesser tar mange år. I mellomtiden vil investorer være bekymret, og med god grunn. Ville du satt penger i et selskap som er avhengig av å eksportere til USA, dersom presidenten truet med enorm økning av tollen?

Det gjelder selvsagt ikke noen få selskaper, men hele verden. USA er selve vevet i verdensøkonomien. En amerikansk president som varsler handelskrig, kan skape enorme problemer.

2. Utenriks

For Norges del er Trumps tilnærming til Nato det mest urovekkende. Trump har vært tydelig på at han ikke har sansen for Nato-samarbeidet. Det som er hjørnesteinen i Europas sikkerhetspolitikk, ser USAs neste president som en unødvendig byrde.

I dag blir det krisemøter i alle Europas hovedsteder.

Akkurat nå er situasjonen i Syria og omegn mest bekymringsfull. Heller ikke her har Trump vært tydelig på hva han vil gjøre. Han har varslet tøffere militærbruk mot Den islamske stat, samtidig som han gjerne vil overlate jobben til Russland.

Uansett om amerikanske soldater har vært på bakken eller ikke, har alltid USA hatt en sentral rolle i Midtøsten. Med Trump er det risiko for en fundamental maktforskyvning.

3. Klima

For snart ett år siden klarte verden å samle seg rundt avtalen i Paris. Den måtte ikke bli vedtatt av Kongressen, og Donald Trump kan på dag én erklære at USA trekker seg fra avtalen. Da vil sikkert andre land gjøre det samme, ikke minst Kina.

I så fall kan vi bare glemme et globalt rammeverk for å bekjempe menneskeskapte klimaendringer.

Les også

Det er opprør i Amerika. Donald Trump er ikke en vanlig politiker. Nettopp derfor er han USAs neste president.

Og det er mer ...

Så er det hans uregjerlige personlighet. Alle har sett det på fjernsyn: En mann uten impulskontroll. Rapportene fra folk som har jobbet med ham, sier det samme: En mann som ikke lytter til fakta, som ikke er til å styre.

Det var en fast vits i talene til Clinton de siste månedene: En mann du kan provosere med en tweet, bør ikke få hendene sine i nærheten av atomvåpnene.

Hver eneste dag havner krevende beslutninger på presidentens bord i Det hvite hus.

Alle lover som blir vedtatt av Kongressen, må signeres av presidenten. Før mistenkte terrorister er blitt drept av droner, har president Obama personlig signert på dødsdommen. En presidents uttalelser kan få aksjemarkedet til å rase uten forvarsel. En presidents avgjørelser handler om liv og død.

PÅ VEI UT: Barack Obama. Foto: Chuck Burton / TT / NTB Scanpix

Kun noen få mennesker har hatt jobben som USAs president.

Den første, George Washington, måtte bygge og samle et nytt land. Nummer 16, Abraham Lincoln, måtte føre krig i eget land for å frigjøre slavene og holde unionen sammen.

Nummer 28, Woodrow Wilson, måtte føre landet inn i krig på den andre siden av Atlanterhavet for å få stans på en verdenskrig.

Nummer 32, Franklin D. Roosevelt, måtte få landet ut av katastrofal økonomisk depresjon, og også han måtte sende amerikanske ungdommer til Europa, denne gang for stanse Adolf Hitler.

Hans etterfølger, den 33. presidenten, Harry S. Truman, måtte ta beslutningen om å slippe atombomber over Japan.

Nummer 35, John F. Kennedy, måtte håndtere Cuba-krisen og en stigende trussel fra Sovjetunionen. Den 36. presidenten, Lyndon B. Johnson, måtte avgjøre om USA skulle trappe opp eller trekke ut seg av Vietnam.

Nummer 39, Jimmy Carter, måtte prøve å løse gisselkrisen i Iran. Nummer 40, Ronald Reagan, måtte holde tungen rett i munnen da Sovjetunionen nærmet seg slutten.

Nummer 43, George W. Bush, måtte reagere på Al-Qaidas sjokkerende terrorangrep. Den 44. presidenten, Barack Obama, måtte snu den amerikanske økonomien da den var på vei mot depresjon.

Nå må vi stole nummer 45: President Donald J. Trump.

Publisert: