2021 har vært et tvers gjennom upålitelig år. Vi trenger en ærlig julehymne nå.

Sorg, savn, skuffelser, svartsyn og nedrykk. Tidenes beste julesang setter ord på det meste.

 • Frode Bjerkestrand
  Frode Bjerkestrand
  Journalist i BT
Publisert Publisert
iconKommentar
Dette er en kommentar. Kommentarer skrives av BTs kommentatorer, redaktører og gjestekommentatorer, og gir uttrykk for deres egne meninger og analyser.

«Stjernesludd» av Trondheims-bandet DumDum Boys er Norges fineste og ærligste julekvad, det er min påstand.

Sangen, som ble skrevet og innspilt for 24 år siden, er dessuten mer relevant enn noen gang. Den oppsummerer alle sterke følelser du har hatt for pandemi, politikk og fotball den siste tiden: oppturen, den brutale nedturen, frustrasjonen, tristessen og kanskje en stripe av håp for neste år.

Hør her:

November har vært her

Lagt igjen sludd

Ser solen går ned i svarthvitt

Gatene her har bare brente broer

I kveld blinker byen som et mareritt

«Stjernesludd» er vintervåte betraktninger om pessimisme og nederlag.

Sangen går i hakkete valsetakt – lysår fra den bløte, stilfulle ærbødigheten til «When You Wish Upon A Star», Sølvguttene og «Det hev ei rosa sprunge» på NRK1.

Det er kontrasten til all den vanlige julepyntmusikken som gjør «Stjernesludd» så interessant. Den fungerer som en anti-julelåt, en protestvise mot glorifiseringen av julen. Litt som «Fairytale Of New York» av The Pogues.

Les også

Det er ikke jul, alt som jingler

Her er Kjartan Kristiansens glassklare gitar, Sola Jonsens sprø og skeive slagverk og Prepple Houmbs raspende ølrøst i front. Det høres ut som om han har overlevd flere runder med «Stjernesludd» selv.

Her er nedturene, stigende bankrente, polarisering, mistillit, klimaendringer, drittvær og nedrykk – alt som har gjort 2021 til et tvers gjennom upålitelig år.

Året så langt har vært bare myke pakker

Er redd det er for sent å ta det pent

Glorien falmet før bladene falt

Grenene hvisket jeg fikk som fortjent

Kjartan Kristiansen er vanligvis bandets låtskriver, og i tillegg landets mest undervurderte rockepoet. Ingen kan skrive låter som ham. Men akkurat denne perlen er skrevet av bassist Aslak Dørum.

«Stjernesludd» er en novelle presset inn i tre vers og et nydelig refreng, en måte å dikte på som minner litt om mester Tom Waits’ litterære fortellerteknikk.

Dørums tekst kan virke kryptisk. Men han skaper også assosiasjoner til svært konkrete, menneskelige tilstander, som utenforskap, skuffelse og svik.

Over dette laget av desillusjon ligger en fortelling om gråværsdager, om ting som går i stå, om en person som aldri vinner i lotto og sjelden i kjærlighet.

Det er både trist og fint:

Alle snille barn er kjøpt og betalt

På skjermen har sjarmen gått tom

Gatens løse fugler er lagt under tre

Herberget er lagt ned så ingen har rom

«Stjernesludd» sier at selv den som kjenner på den mest gnagende alenegang, ikke er helt alene. Sorg, melankoli og følelsen av at noe viktig glipper, er dypt menneskelig en gang iblant.

Og kanskje spesielt i julen, da verden rundt oss skrur forventningene til kos, fellesskap og familiemoro opp til elleve og en halv.

Prepple Houmb og Kjartan Kristiansen i DumDum Boys har laget Norges fineste og ærligste julesalme, mener Frode Bjerkestrand.

Ikke alle kan leve opp til den kollektive gruppeklemmingen rundt mandelgrøten. Ett års oppdemmet juleambisjon gjør fallhøyden desto større.

Angsten for å bryte kodene kan bite seg fast, det samme gjør frykten for å skape kaos i nøye regisserte tradisjoner.

Hjemturen etter juleselskapet skjer noen ganger i ubehag, med blandingen av for mye kålrabistappe, akevitt og sosialt mageplask rumlende i magen.

Det er ikke alt jeg har sagt som er bull

Hadde jeg gods skulle du fått gull

Kurt Nilsen-versjonen. Vi blir nødt til å snakke om den. Siden 2010 er nasjonens ører blitt vant til denne croonende såpeskumdotten av en låt, med Kringkastingsorkesteret som mykgjøringsmiddel.

I Kurt Nilsens versjon er «Stjernesludd» rundvasket og lufttørket og strøket. Nilsen glatter ut det som finnes av ståpels i sangen, fratar den alt som er nådeløst og godvondt.

Sangen mister sin inderlighet, mening og misjon. Den flyter på salongbordet som drypp fra en gjenglemt Pepsi Max på et mislykket nachspiel. Det grenser til vandalisme.

Les også

18-åringen fra Askøy tar nettet med storm. Hør ham synge julen inn.

For DumDum Boys-versjonen er mye mer.

Den er ekte, sår og universell, og kan ha appell til både kristne og humanetikere, staurhedninger, agnostikere, ortodokse, fritenkere og folk som tror på en høyere makt – og som stadig blir skuffet over manglende respons der oppe fra:

Jeg trenger noen svar

Så jeg ringer en svarer

Stemmen lyder kjent

Så lenge det varer

Julen kan være tiden for tap, tomhet, savn og sorg. Julen er også for dem som ikke er der, men som vi skåler for, veggene som falt ut, de svarte hullene.

Men den er også optimismen som kommer sigende utpå kvelden, da varmen setter seg i kropp og knokler, og folk rister kompleksene av seg.

Det er da vi kjenner at solen har snudd. Og det er da troen på at 2022 kan bli bedre, stiger i stuen. Tross alt.

Først da er det skikkelig jul:

For i natt

Når snøen laver ned

Lager vi engler

Og vi er i himmelen

Publisert
 1. Kommentar
 2. Jul
 3. DumDum Boys
 4. Sang
 5. Juleferie

Les mer om dette temaet

 1. Her er seks nye julelåter du må høre

 2. Om du skal velge én vin til jul, velg disse boblene

 3. – Er det lov å si at jul ikke er så fantastisk?

 4. Her synger ordføreren i Vaksdal julen inn med rockelåt

BT anbefaler

«Sting blir bare bedre og bedre»

Sting har sin trofaste fanskare selv om publikums gjennomsnittsalder øker for hvert besøk, skriver BTs anmelder.

LES SAKEN