Kunsten å skape en samfunnsfiende

Behandlingen av MDG-politiker Lan Marie Nguyen Berg er skammelig.

HETSET PÅ NETTET: Byråd i Oslo, Lan Marie Nguyen Berg (MDG), har måttet tåle mye det siste halvannet året. Hun er blitt det fremste hatobjektet til høyresiden. Godt hjulpet av nett-«avisen» Nettavisen, skriver kommentator Mathias Fischer. Foto: Bjørge, Stein

Publisert:

«Jeg blir så inn i granskauen forbanne på dette ‘fittetryne’ av en vietnamesermegge. Send henne og hennes likesinnede til Vietnam eller Nord-Korea hvor denne kommunistiske diktatoriske sekten passer inn !!!»

Ordene falt selvsagt på Facebook. Denne gangen var det en lokalpolitiker fra Frp som hadde frigjort seg fra vanlig folkeskikk og lot rasismen hagle over Oslos miljø- og samferdselsbyråd. Fordi Facebook-brukeren var studieleder i Nordre Aker Frp, fikk posten nasjonal oppmerksomhet i mediene.

Men det er langt fra første gang slike ord blir brukt om Berg, eller «MDG-Lan», som hun også heter. Hun er blitt det fremste hatobjektet til høyresiden. Godt hjulpet av nett-«avisen» Nettavisen.

Lan Marie Nguyen Berg kom i rampelyset ved kommunevalget i 2015. Først da hun ble intervjuet av Anders Magnus i NRKs Valgstudio. Intervjuet var uvanlig aggressivt, og Magnus presset lokalpolitikeren på absolutt alt av MDGs politikk. Umiddelbart ble hun latterliggjort i sosiale medier. I etterkant innrømmet NRK at intervjuet ikke var særlig bra, og lovet å legge om stilen.

For Berg var skaden allerede skjedd.

Les også

Han drømmer om et hvitt USA. Slik ble Richard Spencer en ledestjerne - og en av Amerikas mest forhatte menn

Etter valget kom MDG i maktposisjon, og Berg ble byråd. Like raskt som hun hadde rykket til toppen av rådhuset ble hun et yndet objekt for pressen, og særlig i Nettavisen. Det er sannsynligvis ingen Oslo-byråder som like raskt er blitt rikskjendiser eller har fått like mye omtale.

Uforholdsmessig mange av sakene har vært negativt vinklet, og mer alvorlig: vinklet på henne som person. Et stort nummer ble gjort av at hun tok drosje hjem fra en debatt på NRK. Et blogginnlegg med tittelen «Har hun satt norgesrekord i arroganse» fikk topplassering på nettsiden også etter at det ble påvist at innlegget var inneholdt faktafeil. En Facebook-post fra Bergs samboer om at de tok toget til Barcelona ble ansett for å være verdig en nyhetssak.

Nettavisen har attpåtil brukt bilder av Berg på forsiden for å få folk til å klikke inn, selv om selve artikkelen handler om helt andre MDG-politikere.

Man kan si at problemet er delvis selvforskyldt. Fremtoningen hennes i mediene har ikke alltid vært til hennes fordel.

Politikere må velge stil og retorikk med varsomhet. Berg har vært selvsikker og tidvis arrogant. Hun har et karakteristisk smil som hun tilsynelatende ikke klarer å la være å vise til kameraene, uansett hvor krevende og alvorlige spørsmål hun blir stilt. Det er ikke en smart mediestrategi.

Som fersk politiker for et lite parti burde hun kanskje valgt en mer balansert og samlende tone. Men hun er seg selv.

Spørsmålet er: Ville en mann blitt behandlet på samme måte? En selvsikker, smilende og delvis arrogant ung mann som rykket til topps, ville han fått det samme stempelet som Berg har fått, eller ville han blitt sett på som solid og slagkraftig?

At hun er en pen, halvt vietnamesisk dame med et eksotisk navn, spiller nok også inn.

Akkurat Ap-nestlederen Hadia Tajik, som også er blitt et yndet offer for Facebook-debattanter på høyresiden. Muligens som resultat av dette, har Tajik lagt om retorikken. Hun har et dypere stemmeleie, snakker saktere og mer profesjonelt, og med langt færre spissformuleringer enn hun gjorde for få år siden.

Pressen liker å bygge kjendiser. Skriver de nok om en person – om det er positivt eller negativt betyr ikke så mye – blir alt de sier og gjør en nyhet i seg selv. Nettavisen, VG og Dagbladet trenger Sophie Elise og Tone Damli, akkurat som Sophie Elise og Tone Damli trenger Nettavisen VG og Dagbladet.

Sånn er det også med politikere. I årevis har Dagbladet satt Frp-leder Siv Jensen på forsiden i tide og utide, fordi desken vet at pensjonister i kassekøen da gjerne plukker med seg løssalgsavisen.

Sånn har det nå blitt med MDG-Lan, men med negativt fortegn.

Les også

«En Facebook-gruppe sprer falske nyheter, og en politiker får drapstrusler. Er det ikke moro, dere?»

Og leserne følger opp. Noen har attpåtil laget et eget nettsted om Berg, «Norges feigeste politiker», med hyppige oppdateringer om hennes opptredener i mediene.

Kommentarfeltet på Nettavisens Facebook-side er illustrerende. Under én og samme post finner du uttalelser som

  • «Fytti helvete for ei dåse... blir helt kvalm jeg a å se det jævla trynet hennes.. går det virkelig ikke ann å finne en person med "litt" IQ å bytte ut med denne jentungen.. hu er helt ubrukelig...»
  • «Denne ungvotten må ha døde hjernecella og trangsynt ilag med resten av byrådet i Oslo, herregud skal vi ha unga til og bestemme her til land»
  • «klarer hverken tryne eller det naive gliset hennes. Sorry !»

At hun også har mottatt trusler, burde være unødvendig å nevne. «Ho der sku vært jakta ner å drept, flådd fra anklan å opp», skrev én på den motbydelige og lukkede Facebook-gruppen Mannegruppa Ottar.

En annen skrev «Får faktisk veldig skumle tanker jeg. er veldig fornøyd med at jeg ikke eier noe våpen».

Berg har taklet det siste halvannet året på en imponerende måte. Hun fortsetter å smile med det smilet som så mange oppfatter som provoserende. Hun har, i alle fall utad, stått i stormen uten å bukke under.

Men måten Berg er blitt behandlet på, av pressen, men mest av alt av tusenvis av vanlige folk, gjør det ikke lettere å få kvinner inn i politikken.

Redigert: Formuleringen om Jarle Aabøs blogginnlegg er justert, fordi den ga uttrykk for at hele innlegget hans var fullstendig feil. Det var en upresis beskrivelse, og jeg beklager.